U2 с поглед към миналото

Четиридесет години след дебюта си, U2 продължават да разширяват границите на своята музика. Преди ден се случи премиерата на дългоочаквания им албум, озаглавен Songs Of Surrender.

Тричасовата колекция е продуцирана от китариста The Edge и обединява преработки на 40 от златните хитове на ирландските музиканти, сред които „With Or Without You“, „One“, “ Beautiful Day“, „Sunday Bloody Sunday“ и „Invisible“. За фокус сингъл бандата е избрала парчето “Invisible”, което по-рано днес се появи и с визуализация в YouTube канала на U2Songs Of Surrender излиза на музикалния пазар в 4 части (2CD) като всяка една от тях носи името на член от групата – The Edge, Larry, Adam и Bono.

„Повече от просто акустичен албум с най-големите хитове. Най-новият проект на групата е уникално откровен и емоционално резониращ.“ – ROLLING STONE

По повод излизането на Songs Of Surrender, звукозаписните компания Island Records и Interscope се обединиха около единствен по рода си проект, U2SOS40, в рамките на който 40 творци от целия свят създадават 60-секундно видео съдържание, озвучено от песните на U2. Целта на U2SOS40 е реализирането на 40 нови визуални интерпретации с музиката на групата. Сред 40-те истории са и тези на родената в Индия, Tanima Mehrotra, която документира своя местен скейт екип в Мексико сити и „въплъщава свободата, която идва с младежкото любопитство“, нарежисьора и оператора от Нова Зеландия, Ben Elias, чийто филм е „разходка из Аотеароа с участието на моите баба и дядо“, и на Yanya Yatsuk, американски фотограф, живеещ в Украйна, който „разказва историята на любовта“. През следващите седмици всяко произведение ще бъде споделено от самите артисти в социалните им мрежи с хаштага #U2SOS40.

Друг важен момент за U2 днес е и дебютът на продукцията „Bono & The Edge: A Sort Of Homecoming, with Dave Letterman“, която ще бъде представена по Disney+. Филмът, режисиран от носителя на Оскар, Morgan Neville, улавя първото посещение на Dave Letterman в родния град на Bono и The Edge, Дъблин. Dave, Bono и The Edge разказват за своя път като музиканти и приятели, а за финал зрителите ще могат да се насладят на специално концертно изпълнение от легендарните музиканти. 

чети още

На ръба на надеждата – какви тенденции предвижда Мариан Залцман за 2024 г.

Cosmic SnowWhite

„непознатиТЕ“ по следите на четвероевангелието на Иван Александър в Румъния 

Newcomer’s Weeks #2/2023