NEWCOMERS` WEEKS x ИВАН АСЕН 22

#1. SEE THE INVISIBLE

by Еmi Kiselichka & Avelier

21. – 31.10.2021

Нов сезон на дизайнерската платформа ИВАН АСЕН 22. В главната роля са младите модни таланти. Пилотното събитие от серията „NEWCOMERS` WEEKS x ИВАН АСЕН 22“  се казва „SEE THE INVISIBLE”. В него ще видим селектирани колекции от конкурса за млади дизайнери IDEA MODA: Еми Киселичка и бранда AVELIER на Виктория Добрева и Ани Йотова.

Колекцията RE:SEE the UN:SEEN на Еми Киселичка e вдъхновена от турския квартал Балат в Истанбул, символ на контраста между два различни свята:  този на сивотата и бедността, на лишенията и мизерията, на еднообразие и монотонност. И другия, на пъстрите сгради и прииждащите туристи, на желанието за живот и многообразието. Контрастът намира израз в конструкциите на дрехите и техните детайли: Цветната страна на квартала e интерпретирана в шлифери със сложна конструкция, наслояване на платки и частична деконструкция в ръкавите. Индивидуален акцент върху дрехите придава древната турска техника за водно изкуство Ебру, при която създаденият върху водната повърхност дизайн се трансферира върху хартия или плат. Така образуваният принт представлява кръгова композиция, създадена от наслояването и разстилането на боите. RE:SEE the UN:SEEN е насочена към жената, която има позиция и затвърдено мнение, за което допринасят добре подбраните и силни цветове, съчетани с естествени материи, форми и силно изразени обеми.

Еми Киселичка е завършила бакалавърска степен в специалност „Мода” в Нов Български Университет през 2020 г. По време на обучението е взимала участие в редица изложби и майсторски класове. През май 2021 печели второ място на конкурса за млади дизайнери IDEA MODA.

AVELIER е названието на едноименната колекция на нов дизайнерски бранд, основан от Виктория Добрева и Ани Йотова. Колекцията AVELIER визуализира концептуалното търсене на конструкции посредством спиралата, като форма, идея и линия на движение, чрез която се извежда обем от плоскостта. Създадените облекла съдържат интелигентни и сложни детайли и същевременно изчистени, монументални силуети, а цветовата гама залага на изтънчените нюанси на опушени пастелни тоналности.

Двете дизайнерки завършват бакалавърска степен в  специалност „Мода“ в НХА през 2018 г. Оттогава работят заедно, развивайки собствена модна марка и продължават образованието си в НБУ. Представените модели са част от магистърския им дипломен проект, с който  участват  в конкурса IDEA MODA 2021.

NEWCOMERS` WEEKS x ИВАН АСЕН 22 се реализират с финансовото съдействие на Hационален Фонд „Култура” по програмата „Подкрепа на частни организации `20”.

/// Посещенията на шоурума на ул. Иван Асен II. 22, ет.1 в София са съобразени с противоепидемичните мерки и се осъществяват с предварително записване на инидивидуален час за посещение на тел. 0888399506, мейл nelmit@yahoo.de и съобщения във фейсбук. ///

чети още

Една провокация на ИВАН АСЕН 22

Киното, което не очакваш

Сън в лятна нощ

В Р Е М Е – индивидуална изложба на Диляна Иванова/YEDA