Newcomer’s Weeks #2/2023

Програмата NEWCOMERS` WEEKS на ИВАН АСЕН е формат за представяне на най-младите модни таланти: дебютиращи дизайнери или лейбъли със собствени колекции, отличаващи се със силна авторска визия.

Второто издание #2/2023 ще запознае публиката с две впечатляващи колекции на млади български дизайнери, селектирани от конкурса за млад дизайнер IDEA MODA, чийто партньор дизайнерската платформа ИВАН АСЕН 22 е вече за втори пореден път.

Колекцията FUKINSEI на новия български бранд LENÉCRA е характерна със своя безграничен артистичен стил, постигнат чрез асиметрия и абстракция в естетиката на дрехите. Интригуващите структури от нишки в дизайна са символ на преплетените невидими връзки между хората, енергийната нишка на трансформативната сила на природата, както и на хармоничното сливане на различни влияния от азиатски култури в дизайна. FUKINSEI е принцип в „дзен“, който поддържа идеята, че балансът може да се контролира чрез неправилни форми и че има балансирана асиметрия. Със свободните аморфни форми в дизайна FUKINSEI подчертава естествената красота и осигурява лукса на тялото да се движи свободно и с лекота.

Зад бранда LENÉCRA стоят дизайнерките Мария Попова и Гергана Димова, чиято мисия е да създадат безгранична и хармонична вселена чрез своята философия, артистична дейност и минималистичен, съвременен и алтернативен дизайн. Всеки един аспект на творчеството на марката е насочен към постигането на свързаност и с други изкуства, чрез което се създава история, вечност и неповторимост в духа на всяка една дреха. Чрез дълбока връзка с природата и нейните елементи, LENÉCRA вдъхновява да съзерцаваме своята собствена уникална природа и да съживим истинската си същност. Брандът отхвърля граници, насърчавайки индивидуалността и изразяването на идентичността на всеки човек.

Другата колекция, която ще бъде представена в рамките на програмата, е DIGITI SIGNUM – дипломна работа на Милица Миланова. Идеята зад проекта й е оставянето на отпечатък  – в буквален и преносен смисъл, произхождаща от съзнателната и несъзнателна нужда да бъдем уникални и отличими в морето от хора, обитаващи планетата. Нуждата на индивида да бъде запомнен и да комуникира чрез най-примитивния начин, познат на човечеството – жестовете и отпечатъка на ръце. Примитивните хора са изобразявали ръцете си, защото това е бил инструментът им за ловуване, с тях са се хранили и милвали любим човек. Днес, ръцете ни са също толкова важни, не само заради функционалността си, но и защото носят информация и код за  индивидуалността и живота на всеки един от нас чрез множество уникални линии и фигури.
С колекцията си дизайнерката оставя своя буквален отпечатък върху дрехата посредством дигитален и 3-D-принт на своята ръка и пръстов отпечатък, обгърнати от експлозия от цветове.  

Милица Миланова е завършила специалност „Мода“ в Нов български университет. По време на обучението си участва в различни странични проекти, като изложба в чест на Пиер Карден в „Дом на киното“ и др. Като асистент на главния дизайнер Яна Дворецка създава облеклата за няколко пиеси в студентския театър, като „12 разгневени жени“, „Престъпления на сърцето“ и др . От 2021 г. е част от концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“, а през 2022 г. участва в Майсторски клас на Нели Митева по концептуална мода на тема „Изолация и Приобщаване“ с изложба на реализираните проекти в галерия „Порт-А“.
Работейки за българския бранд Миноар, Милица разширява кръгозора си върху авангардния стил и изкуство и основоположните принципи на  модата.
В момента е младши мърчандайзер във фирмата за плетива Maestro Knitting.
В своите проекти и дизайни Милица обича да предизвиква себе си, да експериментира с текстилни техники и да създаване авторски принтове.

Отворени врати:
Събота и неделя, 21. и 22.10. от 14:00 – 20:00 ч.
В останалите дни на времетраенето до 5.11.с уговорка на посещения на тел.0888399506 или е-mail: nelmit@yahoo.de

Кредити снимки:

Колекция DIGITI SIGNUM:

Модел: Дияна Петрова
Грим: Милица Миланова
Прическа: Селин Миткова
Фотограф: Стилиян Мурджев
Асистент фотографи: Йоан Бонев, Вероника Найденова
Дизайнер: Милица Миланова

Колекция FUKINSEI:

Кредити: LENÉCRA

чети още

На ръба на надеждата – какви тенденции предвижда Мариан Залцман за 2024 г.

Cosmic SnowWhite

„непознатиТЕ“ по следите на четвероевангелието на Иван Александър в Румъния 

Филип Морис Интернешънъл даде старт на глобална инициатива IQOS TOGETHER X в Атина