ep.20 |  Мария Касимова-МоасеДетето, което изпива оцета


Ко прайш в омето бе, брат?!

Търся да плюя цигани, брат! 

Този съдържателен диалог се случва онлайн между младеж с мустачки, тип “сиромашка стряха”, и момче на видима възраст около 11-12 години. “Омето” е OME.TV, онлайн платформа за видеочатове, запознанства и “създаване на приятелства”, както пише в представянето й. И още нещо – в “омето” най-често се случват т.нар. предизвикателства. Предизвикателства, насочени към децата в предтийнеджърска и тийн възраст. Тези, дето днес прекарват повече време пред компютрите и онлайн, отколото всички часове, в които играят, разговарят с близките си или спят, взети заедно. 

Нека обаче ви разкажа малко за тези “предизвикателства”. Защото е много вероятно да сте родител на непълнолетно хлапе и идея да си нямате какво се случва с него, докато кисне отатък в геймърския си стол с огромни слушалки на ушите, а вие гледате новините, приготвяте вечерята или вече спите. 

Попадам на видео, озаглавено “ЛУДИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА В OME TV! – СМУТИ ОТ ПОВЪРНЯ, ОЦЕТ и ГИБО ПЕВЕЦ!”. Качено е на единайсети януари, на следващия ден, когато попадам на него като зрител, вече има над 40 000 гледания и около 5000 харесвания. В дясната страна на екрана е главният предизвикатор, наречен corcscrew2, очевидно звезда сред децата, които го наричат Корк. Щом се появи в скрийновете на  устройствата им, хлапетата най-често изпадат в екстаз като при случайна жива среща с истинска звезда. Така да се каже, по реакциите им разбирам, че Корк си е направо онлайн хит. Самият той може би няма двайсет – трудно е да се определи по външния му, доста незабележителен и с нищо неотличаващ се вид. Единствената му що-годе отличителна черта е, че говори меко и разполага с оскъден речник с няколко сленг фрази от рода на “луд си, брат”, “ньенормальен си, чьесно” и “ко прати в омето, пичови/мумичита”. Корк обаче е гуру на предизвикателствата и това е безусловно ясно на хилядите му почитатели и стотиците хиляди абонати на канала му.  И така!

Когато ликът на Корк грейне на екрана ти, значи към теб ще бъде отправено предизвикателство. В началото на въпросното видео, траещо около час, изглежда, че Корк сам си измисля с какво да предизвиква “приятелчетата”. По-натам обаче, както и в други видеа, които изгледах, се включва и нещо като мистичен грас зад кадър, който нарежда на Корк какво да иска от децата от другата страна на връзката. 

Очевидно е нощ. Включва се някакво момче от детската си стая. Изпада в истински транс, когато вижда, че Корк ще го предизвика. Готов е на всичко – личи си, а и го казва. Получава и първата си задача – да изпие една чаша оцет. Момчето донася оцета от кухнята, налива в чаша пред камерата си и я надига. Развеселен, Корк го стимулира дистанционно: “Давай, давай, до дъно, ни съ праи, ни съ отказвай, пий, бе, абе пий бе!”. Момчето пие. Срещу тази демонстрирана смелост ще спечели десет лева, поне така твърди гуруто. За още десет обаче трябва да пие и други неща – например олио или чили сос. Накрая, вече за да докаже съвсем, че е способен да изпълни всяко предизвикателство, трябва да вземе две яйца, да ги счупи в главата си и хубаво да си намаже лицето и косата с тях. При друга жертва, получила същото предизвикателство, условието на задачата беше и да обере после всичко с лъжица и да го изяде. И детето, изпило вече оцета, олиото, чили соса, го изяде. 

Превъртам малко напред. Сега герой на поредната виртуална среща е друго момче, на около 10 години, леко пълничко. По дизайна на геймърския стол и мебелите на детската стая зад гърба му е ясно, че не е дете от т.нар. социални слаби семейства. Корк и невидият му ментор поръчват момчето да си обръсне едната вежда. Детето видимо има някакви колебания – все пак на сутринта трябва да каже нещо на родителите си, предполагам. “Шубье и та й, брат?! Ко ти стана?!”, хили се поръчителят и заляга от смях пред камерата си. Момчето отрича – как ще го е страх, разбира се, че ще си обръсне веждата! И я обръсва. На Корк обаче му е забавно и има ново условия – да си обръсне и другата вежда. Момчето обръсва и нея. Наградата е станала двайсет лева, но от екзалтиране, че е изпълнил великата повеля на онлайн шамана, момчето даже не дава данни къде и как да му пратят парите. Всъщност то и те не са важни – очевидно за децата смисълът на това неосъзнавано от тях унижение е в идеята за някакъв вид доказване, за демонстрация на нещо, приемано като смелост, за дръзване, за лудост.

Превъртам още. Този път задачата към следващото момче е да облече дрехите на майка си. Наредителят са сеща, че това все пак е опасно да остане онлайн, затова и резултатът е редактиран. Става ясно обаче, че предизвикателството е изпълнено. 

Започвам да търся още подобни видеа. Бързо и спокойно попадам на цяла поредица, този път от el3nko. Тази чалъндж звезда има толкова подобен на corkscrew2 профил и вид, че ми е трудно да ги различа. Всъщност толкова си приличат, че биха могли да  са един и същи човек с два онлайн аватара. Неотличими, средностатистически, от тези, дето с нищо не биха те накарали да ги забележиш, например на улицата. Еленко също говори меко. И също “предизвиква”. Неговите виртуални заповеди не се отличават нито с някакъв вид смисъл (например някой да прочете стихотворение или да изпее националния химн), същите тъпотии са си – намажи си лицето и косата с яйце, пий буламач от оцет, олио и чили сос, танцувай циганска чалга с линийка в гащите, обръсни си веждите, счупи си очилата, удряй с все сила по вратата и не пускай баба ти да влезе. Пък като все пак баба ти нахлуе в стаята с филия в ръка и вдигне скандал, че слушаш чалготии, я избутай навън. Еленко ще се посмее и заради тебе! 

В една от срещите му се включват две момичета. Едното е на не повече от осем, но твърди, че е на четиринайсет. Еленко не му вярва, а то се опитва да докаже, като твърди, че знае всичко за “сексове, п.тки, к.рове” и още думи, които и на мен, голямата  вряла и кипяла в какво ли не жена, ми е неудобно да произнеса. Еленко пита дали малката е правила секс, казва го и на цигански, явно поназнайва това-онова от този език и го включва там, където смята, че е необходимо. Между малкото момиче и другото, по-голямото, започва спор на колко години е бил “първият й”, на осемгодишната това. Едната твърди, че бил на четирдесет, другата – на двайсет и четири. Забавление голямо и при тях, за това в стаята на Еленко да не говорим! 

Подобно е предизвикателството и при други три скучаещи тийнеджърки. “Ама, п.ткоооо”, крещи едната в лицето на другата, докато ближат някакви сладоледи и блеят из интернет пространството. Повелителят на предизвикателствата ги кара да си набият по един шамар. Шамарите са набити моментално и скоро преминават в бой. Смях голям, завеса, Еленко се изключва. 

Има ли смисъл да разказвам повече? Едва ли – тази гадост продължава с часове, а коментарите под видеата са толкова възторжени, че ми се реве. Не само защото и аз съм майка, макар и на вече пораснали деца, но и защото съм човек. И като човек имам някаква представа за това какво е човешко достойнство. Достойнство, което нося аз и което следва да уважавам у другите. Знам също и какво е унижение, какво е принуда, подигравка, възползване, манипулиране, издевателство, престъпление. Тези последните мога спокойно да отнеса към всяко едно от предизвикателствата, на които се нагледах. Някакъв недорасъл, но достатъчно пораснал, за да отговаря за постъпките си пикльо, всъщност съвсем необезпокоявано се подиграва с деца. Изнасилва неформираната им все още ценностна система и се забавлява с готовността им да му служат. Цялото това отвратително нещо си виси спокойно в интернет пространството и може да бъде видяно от всеки – от мен и вас, но и от децата ни. Радва се на много лайкове, както ви казах. И си е мания сред децата. Сред децата без някакъв специфичен социален профил, на който да се опрем – жертвите са както от маргинализирани общества, така и видимо принадлежат към общества с определян като добър социален статус. В този смисъл не бих могла да обвиня родителите в нехайство, защото съм наясно какво е да възпитаваш и колко трудно се оказва това в една определена детска възраст. Но се питам какво общество сме изградили всички ние и къде в него са се затрили общите ни критерии за морал, за етика, за взаимно гражданско и човешко уважение. Какво стана всъщност? Как изглежда това, в което живеем, през очите на децата, които не познават друго? 

Накрая, преди да си прибера даскалските мерки и теглилки, да припомня нещо. И в България загинаха деца, последвали точно такива, подобни “предизвикателства”. Някой някъде в мрежата, някой малко по-циничен и дързък от Корк, Еленко и сие, ги беше накарал да си направят селфита от опасни места. Други прекараха дни в интензивното отделение на болницата, защото пък бяха предизвикани да пият газ, бензин или течност за чистачки. И не, не е “от играчка-плачка”! Трагедия е. Наша, обща трагедия на ценности. 

А сега, моля ви, вижте какво прави детето в другата стая!