LEGO – игра без възраст

Как един дърводелец в Дания създаде бизнес феномен.

Всяко дете поне веднъж в живота си е било изкушено от конструкторите с марка LEGO. Психолози от години се опитват да обяснят феноменалния успех на разноцветните елементи, с които се построяват от коли до цели градове. 

“Ефектът LEGO се изучава дори в учебниците, защото е доказано, че конструкторите развиват детското въображение и помагат на децата да решават задачи”, казва проф. Ханс Йонснсон. 

Историята на LEGO оживя преди години и в датски 3D анимационен късометражен филм на режисьора Ким Пейджъл.

Със 17-минутната анимация през 2012 година LEGO отпразнува своята 80-годишнина.

Начало 

Цветните блокчета на LEGO произхождат от датския град Билунд. Всичко започва в работилницата на Оле Кирк Кристиансен, който започва да прави дървени играчки през 1932 г. 

Кристиансен е роден през 1891 г. във Филсков, Дания, малко селце на север от датския град Билунд. След като завършва гимназия, той започва да работи във фабрика за дърво. 

“Интересувах се от нови форми, които можеха да се правят от дърво. Колега ме помоли да направя играчка за рождения ден на сина му. Исках да създам нещо ново и невиждано до момента. Така направих първите дървени блокчета, които можеха да се съединят. Боядисах ги в различни цветове. Не очаквах, че тази играчка ще предизвика такъв интерес!”, разказва Кристиансен.

Той основава собствен бизнес в Билунд през 1932 г. Сред продуктите, които прави, са стълби, дъски за гладене и дървени играчки, които се превръщат в негова запазена марка. Играчките, особено дървените блокове, всъщност са най-успешният продукт на бизнеса. През 1934 г. компанията приема името LEGO от датските думи „Leg Godt“ или „свири добре“. (Подходящо, „Lego“ означава също „уча“ или „аз сглобявам“ на латински.)

През 1944 г. фабриката на Кристиансен изгаря в пожар, но той я възстановява през 1947 г. Този път бизнесът му е фокусиран изцяло в създаването на играчки.

Компанията става първата в Дания, която купува машина за формоване на пластмаси. До 1949 г. той произвежда около 200 различни дървени и пластмасови играчки. По това време автоматичните свързващи тухли на LEGO все още са били изработени от дърво. Те стават много популярни в Дания, но се радват на световна популярност, след като Кристиансен започна да ги прави от ярко оцветена пластмаса.

Умен наследник 

Синът на Кристиансен, Годфред Кирк Кристиансен, започва работа заедно с баща си през 1942 г. През 1950 г. той е обявен за младши вицепрезидент на компанията. Той е този, който дава идеята за разработване на блокове LEGO в цялостна „система на игра“.

До 1953 г. LEGO започва да продава пълни комплекти пластмасови блокове, а през 1954 г. те получават търговска марка за продукта, която преименуват на „LEGO Mursten“ или „LEGO Bricks“.

Компанията официално стартира „LEGO System of Play” през 1955 г. Играта се състои от 28 различни комплекта и осем превозни средства за играчки. LEGO патентова „системата за свързване на шипове и тръби“ на тухлите през 1958 г. Същата година основателят Кристиансен умира. Синът му Годфред поема кормилото на LEGO.

Леготата продължиха да печелят популярност, като през цялото време се добавят още тематични комплекти играчки и варианти на градивни елементи.

Бизнесът 

Първите комплекти LEGO са продадени в САЩ през 1961 г. До 1966 г. офертите включват тухли, които могат да образуват всякакви сгради, превозни средства и фонове. По-голяма версия на блоковете, наречена DUPLO, е добавена през 1967 г. и е предназначена за по-малки деца и малки деца.

През 1977 г. LEGO представя ТЕХНИЧЕСКИ проекти за по-големи деца и тийнейджъри. През годините компанията добавя всякакви тематични комплекти Lego, дори роботизирани строителни комплекти с марка LEGO Mindstorms, модели комплекти превозни средства и компютърни игри.

Освен това LEGO открива поредица от тематични паркове, базирани на концепцията за играчки LEGO, първата в Билунд през 1968 г. Други се откриват в Уиндзор, Англия, през 1996 г. и в Карлсбад, Калифорния, през 1999 г. Четвърти парк е открит през 2002 г. в Гунцбург, Германия. Парковете продължават да бъдат изключително популярни сред хора от всички възрасти, особено родители и техните деца.

Традиция и разнообразие

Продуктите на LEGO са разнообразни през годините. Особено популярна е серията MINDSTORMS, чийто център е програмируем пакет за роботика, съдържащ персонализирани тухли, които бяха пуснати за първи път през 1998 г. и преминаха през множество повторения с нарастваща сложност през следващите години.

Основната тухла на LEGO остава същата, откакто е патентована, и този прост, удобен за деца дизайн е кредитиран с дълголетието на играчката. В резултат на това тези тухли са наситили културата на детството в голяма част от света.

LEGO, което остава в семейството на Кристиансен от поколения, беше сред първите, встъпили в Националната зала на славата на играчките на САЩ през 1998 г., и бе обявен за „Играчка на века“ от множество власти през 2000 г. Блоковете на LEGO се използват за създаването на всичко – от масивни копия на известни паметници (като Айфеловата кула и планината Ръшмор) до модерното изкуство.

Ново поколение игри

През XXI век марката LEGO се превърна в множество електронни игри – включително поредица от популярни екшън-приключенски игри Minifigure, съсредоточени върху известни попкултурни феномени като филмите от „Междузвездни войни“, „Батман“, супергероите от комиксите на Marvel и книгите за Хари Потър, както и The LEGO Movie (2014), хитов компютърно-анимационен игрален филм, който също се въртеше около подвизите на Minifigures. Един от любимите на феновете герои от този филм, Батман, стана герой в The LEGO Batman Movie (2017).

Благодаря на LEGO house 

чети още

Обсесията Е-1027  

Обсесията Vespa

Създател на мита за Хемингуей е самият той

Обсесията от едно лице