Art for Air

Мила Лозанова. Илюстраторът и постер артистът реши да излезе от мащаба, в който се изразява, и да стъпи в нещо монументално и атрактивно. Поканата за тази арт метаморфоза дойде от „Филип Морис България“. Затова в София се появи ново изпълнено с послания и енергия градско изкуство върху стена, разположено на емблематичния ъгъл между улиците „Гурко“ и „Георги С. Раковски“.

„Аз съм автор с отличителен стил и предизвикателството пред мен беше да намеря точния микс между фантазия и история, които да подхождат на философията и идеята на бранда. Филип Морис България ми даде пълна свобода да използвам въображението си, за да предам чрез изкуството си общите ценности, които споделяме –приемственост, прогресивност и важност“а да празнуваме различията си. За мен процесът бешеизключително вълнуващ“ – споделя Мила. Сюжетът разказва за приобщаване, споделяне, самосъзнание, принадлежност и посока за развитие със символите, които използва в творчеството си. Това е история за приемането на всеки такъв, какъвто е.

Семейни&градски кодове

Наследствена художничка съм и съм много благодарна и щастлива от това. Семейството ми са художници, родителите ми бяха университетски преподаватели по различни дисциплини. Така че съм от „кухнята“. Рисуването е най-добрият начин да изразявам емоции и мисли, за които думите не стигат. Рисуването е терапия, то е хоби, работа, това, което ме прави щастлива. Винаги съм имала достъп до всякакви материали в ателието и не съм си представяла друго за себе си освен реализация като художничка. Изразявам се чрез свободните си проекти, буквално или по-завоалирано.  Аз обичам града, старите квартали, автентичните тъкани, пазари, микрообществата, шарените малцинствени кътчета – това е богатството на моя град. Вдъхновявам се от Женския пазар. Провокират ме старите „патинирани“ места, които някога са били аристократични, а сега са обживени от новодомци с различен бит, кухня, аромат, музика.

Градът и изкуството в мен
Дизайнът на рисунката върху сграда е разположен в рамка, така че да остави усещането, че я наблюдаваме през прозорец. Местоположението на впечатляващото градско изкуство е в непосредствена близост до исторически най-разнообразния квартал на София, където български, еврейски, турски, арменски, гръцки общности съжителстват в мир и хармония. Този район е олицетворение на идеята за истинска и осъзната толерантност – място, добре познато на софиянци и истински притегателен център за гостите на града.

Моят език на споделянето

На преден план, точно върху перваза на въображаемия прозорец, е разположена кана за чай, символ на усещането за уют в дома, топлина към близките и гостоприемство към непознатите. Превръщам чайника в събирателен образ на различните общности, населяващи от векове тази част на София и празнуващи заедно своите семейни празници и традиции. Парата от чайника описва път, който се извива през композицията до най-горната част на рамката, за да обедини идеята за движението, трансформацията и прогреса. Протегната ръка символизира желанието да бъдем едно цяло, да бъдем приети и да приемаме. В центъра на изкуството върху стена е сърцето. От две части, от два цвята, то е централният елемент, който по простичък, но много вълнуващ начин предава идеята за важността да сме заедно.
Двете прегръщащи се фигури означават приобщаване, отворено сърце и ум, отзивчивост и празненство на нашите различия. Емоцията от изживяването да сме заедно се представя и от дъжда от конфети, който „вали“ над цялото изображение. Чайникът е символ на гостоприемството, дома, топлината и споделянето. Дъгата, макар и обърната, символизира приемането и толерантността. Конфетите са символ на празнуването на живота от страна на всички, независимо от нашите различия.

Думите & боята

Сме, Принадлежим, Споделяме, Приобщаваме, Успяваме са въображаемата рамка на посланията върху рисунката на стена. Като части от пъзел думите обрисуват своя картина, която допълва и подсилва идеята за важността да сме заедно. За създаването на рисунката върху стена са използвани специалните бои Airlite, които реагират на слънчевата светлина и влажността и улавят фините прахови частици във въздуха. Точно както след буря естественото електричество генерира йони, които пречистват въздуха, така и Airlite естествено генерира отрицателни йони на повърхността, върху която е приложена. Когато докосне тази повърхност, въздухът се пречиства по естествен начин.

ЗА МИЛА ЛОЗАНОВА

Мила Лозанова се вписва повече от перфектно в описанието „артист“. Завършила е рекламен дизайн в Националната художествена академия, откъдето има и докторска степен по приложни изкуства и изкуствознание. Майка на тийнейджър, аматьор ботанист, сърфист, тя превръща идеите си в реалност посредством илюстрации и постери.
Мила работи с различни издателства върху дизайн на книги, като творенията й жънат успехи на пазара в Европа. Общата линия между всичко, създадено от нея, е позитивната енергия, която струи от форми и цветове. Нейната креативност и отличителен стил я превръщат и в един от най-добрите постер артисти у нас. Тя има две награди – една за дебют и една за млад автор от International Triennial of Stage Poster.

чети още

„Перестройката“ на Владимир Путин

Формулата на унищожението

След Буча

Моите неща