ep.08 |  Дневниците на Бианка: Бий ме, обичам те


Вече една година основната тема на разговор е ковид пандемията и коя ваксина да изберем. Кралският дворец в Обединеното кралство и така популярното интервю на Мегън Маркъл като че ли успяха да ни разсеят за малко от пандемичната ситуация. Аз обаче си мисля за една друга тема, която ми е доста любопитна. 

Казват, че само в болката се крие истината. Затова има хора, които умишлено си я причиняват. Има и такива, които, разбира се, смятат, че не понасят физическа болка, но продължават да се връщат към нея. Например статистиката сочи, че една жена – жертва на домашно насилие, се връща седем пъти към насилника си, преди да вземе окончателно решение да си тръгне. 75 процента от жертвите смятат, че вината е тяхна. По този повод си мисля за всички онези, които си причиняват болка сами. Например филмът „50 нюанса сиво” придоби такава популярност. Всички жени се възмущаваха на Крисчън Грей, който бие с камшика горката Анастейша, но нито една от нас не спря до първата книга и си купи билет за втората част на филма. Точно в тази връзка искам да ви разкажа една интересна история.

В началото на 90-те години, когато кожените якета с капси са в разгара си, една от най модерните и успешни професии е доминетрикс. Какво е доминетрикс? Това е жена, която доминира над партньора си. Доминирането обикновено е еротична активност, но не е задължително да има физически контакт. Тоест можеш да доминираш над партьора си ментално, без да има физическа близост. Доминетрикс, или накратко дом, което е жаргонна дума, идваща от френски език.

Ева Майнхоф е една от успелите доминетрикс на 90-те. Тя започва кариерата си в Германия и после се мести в Лондон. Ева Майнхоф, разбира се, е сценичен псевдоним, вдъхновен от съпругата на Хитлер – Ева Браун, и Улрике Майнхоф – един от лидерите на германска радикална терористична организация. Когато попитах лично Ева защо е избрала това име – тя ми обясни, че когато смесиш две силни имена, само интелигентните хора могат да разберат посланието ти. Замислих се кой друг си е избрал такъв артистичен псевдоним? Мерилин Менсън например. Музикантът е смесил имената на киноиконата Мерилин Монро и криминално проявения култ лидер Чарлз Менсън. Друг интересен факт е, че Ева Браун и Улрике Майнхоф са две тотално срещуположни личности – нацист и комунист.

Защо една доминетрикс си избира име, което представлява смесица между любовницата на германския лидер и една от движещите сили на „Червената армия“ в Германия? 

Основната задача на Ева Майнхоф е била „вържи и дразни”. На английски терминът е „тийз енд тай” (Tease and Tie). В основата на всичко е еротичната игра по унизителен начин, където обикновено жената доминира над партньора си. Най-интересното обаче е, че повечето клиенти на Ева са популярни политически лидери или хора на изключително високи позиции с много подчинени. Всички те имали нужда да бъдат връзвани, нашляпани и унижени. Но най-интересното е, че по-голямата част от нейните клиенти били от еврейски произход. Тук идва въпросът защо един евреин вдига телефона, поръчва и си плаща, за да бъде доминиран от жена, носеща името на любовницата на Хитлер??!

Аз съм актриса и обичам да разсъждавам върху нещата от живота, от които мога да черпя опит и вдъхновение. Ставала съм свидетел как в мюсюлманска държава мъжете на масата изпращат съпругите си, които са облечени с бурки, да си ходят вкъщи и след час се появява ориенталска танцьорка с оскъдно облекло. Чудеса по света всякакви. Разказвам ви тази история, защото аз съм последният човек, който ще осъди и Ева, и мъжете от ресторанта. Както е казано в Библията – „Но като продължаваха да го питат – Той се изправи и им каза: „Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък върху нея” – Йоан 8:7.

Та по този повод бихме ли осъдили някой, който умишлено си причинява болка? Садо-мазохистичното движение го има, откакто свят светува. Замислете се само колко познати имаме в обкръжението си, които си намират повод да мрънкат за това и онова, но не променят нищо. Ева е една от близките ми приятелки с огромно сърце. Колко пъти Ева е бърсала сълзите ми! Бих ли се разсърдила на Ева, че е нашляпала двама-трима евреи?

Та предлагам да спрем да си търсим причини защо сме нещастни и неоправдани. Явно има нещо хубаво в това да те боли.

А ако някой все пак продължава да е мрън-мрън – споко, ще му пратим Ева.