Формулите на успеха и на неуспеха

Една добре изиграна роля може да направи звезда от неизвестен до момента артист. От  друга  страна, прочут актьор или актриса може да се провали в някой филм  и въпреки това да продължи да получава предложения за роли в скъпи и престижни продукции, които биха му донесли милиони.

И тъй като днешните холивудски звезди снимат по няколко филма годишно, то напълно естествено е в някои от тях те да бъдат блестящи, а в други дори да се провалят. Подобни примери има много.

Популярният британски актьор Бенедикт Къмбърбач досега не е допуснал грешка е кариерата си. Истински късмет в края на 2021 г. му носят три филма, два от които стават хитове. Уестърнът „Силата на кучето“, в който той изпълнява главната роля, е един от най-награждаваните филми през изминалия период. Той играе и в най-гледания за 2021 г филм – супер героичния „Спайдър-Мен: Няма път към дома“. За незнайно кой път Къмбърбач повтаря ролята на доктор Стрейндж, но този път доста неубедително и мнозина смятат, че е схванал твърде лежерно професионалната си задача.

Във филма Наръчник на оптимиста Дженифър Лорънс играе Тифани Максуел, млада вдовица с умствено нарушение, която установява близки отношения с Пит Солитано , бивш пациент, който се опитва да се сдобри с бившата си съпруга. Тази роля носи Оскар на актрисата, която тогава е само на 22 години  и се смята за едно от най-големите постижения в кариерата й. През 2012 г. любителите на киното имаха възможност да я гледат в първата част от трилогията „Игрите на глада и в психо трилъра   „Къщата в края на улицата“. Последният днес е забравен и то с основание. Става дума за твърде скучен в жанрово отношение филм, пълен с клишета, който си е поиграл с таланта на младата американска актриса, която и не би могла да създаде по-хубава роля с подобен слаб материал.

В началото на 2000-та година Джош Хартнет е един от актьорите, от когото се очаква да поеме щафетата от Том Круз, Никълъс Кейдж и още някои звезди от предишни периоди и да се наложи като новия символ на Холивуд. Това, за съжаление, не станало, тъй като Хартнет междувременно прави лош избор на роли и то в момент, когато през 2001 г. кариерата му бележи възход. През същата година младият актьор  играе в два военни филма. В първия от тях „Блек Хоук“, талантът му блясва с целия си разкош. Хартнет се превъплъщава прекрасно в образа на младия сержант Мат Евърсман във вълнуващия филм на Ридли Скот, пресъздаващ битката при Магадиш през 1993 г. Далеч не така убедителен е актьорът в ролята на капитан Дани Уокър във филма на Майкъл Бей „Пърл Харбър“, пресъздаващ нападението на японския военен флот срещу американска база на Хаваите. Тази роля му носи номинация за наградата “Златна малина“

Кариерата на Ума Търман винаги е била неразривно свързана с тази на Куентин Тарантино и макар и да са сътрудничили само в “Криминале” и в две части на сагата “Убий Бил”, ролите, пресъздадени от нея в тези филми и днес са най-популярните й постижения. Малцина си спомнят, че през 1994 г. Ума Търман е част от един обещаващ филм с прекрасен актьорски състав. Става дума за необикновената романтична комедия Дори каубойките плачат смятана след появяването й за най-лош филм на годината. И не само това, мнозина считат, че една от главните причини за недобрата репутация на филма е самата Ума Търман.

чети още

Отново за Ейми

Ще съм на сцената и на 95 години!

За обичания сладкиш на Брижит Бардо, за Сен-Тропе и за „И Бог създаде жената”

Пипи и АББА: очаквано добра комбинация