Формулата на унищожението

Дни след като руските танкове влязоха в отечеството му, украинският кинорежисьор Сергей Лозница подаде оставката си в Европейската филмова академия. Известният режисьор и професор, който се премести в Берлин със семейството си през 2001 г., реагира много гневно, когато Европейската филмова академия направи изявление за солидарност с Украйна. Според режисьора това изявление е „твърде неутрално, беззъбо и конформистко по отношение на руската агресия“, пише „Гардиън“.

Лозница изтъква, че е изключен и от Украинската филмова академия, защото се е противопоставил на бойкота спрямо колегите си, руските филмови дейци, които се опълчват срещу престъпленията на режима на Путин. Изяснявайки се срещу този  вид бойкот, Лозница посочва примера на руския кинорежисьор Асколд Куров. По думите на режисьора преди няколко години Куров застраши собствената си свобода, а може би и живота си, заснемайки филм за разигралия си в Русия процес срещу Олег Сенцов, филмов деятел, писател и активист от Крим. Филмът на Куров бе представен в Украйна и в целия свят. Това изигра ключова рояла в мобилизирането на хората от цял свят в кампания за неговото освобождаване. Асколд Куров случайно е руснак, нима сега трябва да бъде забранен той и неговото творчество? Това би било неморално и непристойно.

Размерите на разоряванията в Украйна неизбежно водят до сравнения между Путин и Хитлер и Сталин. Лозница отказва да приеме това и подчертава: Хитлер и Сталин са били хора, които самостоятелно са пробивали пътя си към върха, убивайки всичко около себе си, а Путин е поставен от корпорация, която стои зад него. Той е само един фронтмен. Ако бъде отстранен, на мястото му ще поставят подобна безлична фигура.

Лозница мисли, че Русия ще се разпадне, преди да успее да унищожи Украйна. А ако най-песимистичните предвиждания се сбъднат, то следващата стъпка несъмнено ще бъде Полша, след това Молдова и балтийските страни. След това ще дойде ред на Германия, която все още не разбира тежестта на положението, после Франция и т.н. Почти не може да става дума за ограничения. Сталин е имал план да започне Трета световна война през 1953 г. и амбициите му са били да превземе Европа. Според него не е лошо да се започнат антропологически изследвания и да се анализира как тази луда идея за превземането на света влиза в главите на управляващите в Кремъл.

Последният филм на Лозница се нарича „Донбас“. Съдържа 13 гротескни винетки от войната 2014-2015 година, разиграла се между украинската войска и сепаратистите, които поддържат Русия в югоизточната част на родината на режисьора.

Според режисьора е важно да се знае, че становищата на украинците днес са много по-различни от онези преди осем години. Тогава хората подкрепяха или поне симпатизираха на идеята за така наречения  руски свят. Но след зверствата, които Русия стори на Украйна, никой вече не би одобрил това. Един ужасяващ кадър от филма за Донбас сега действително се разиграва в украинските градове – групи болни, безпомощни цивилни се крият без храна, без лекарства, без тоалетни във влажните подземни скривалища, за да се спасят от бомбите и гранатите.

Сега Лозница привършва снимането на документалния си филм „Естествената история на унищожението“, който, по думите му, разглежда въпроса дали е допустимо цивилното население да бъде използвано като военно средство, като военен ресурс. Русия днес руши градовете на Украйна. И светът днес отново е наблюдател. Всичко това води до едно мрачно заключение: политиците на страните, които имат средства да спрат тази война, се държат неморално. Те твърдят, че резултатът на евентуалната им намеса  би предизвикал световна война, но световната война вече е започнала.

чети още

Молитвата на Любов

Изкуството проговори езика на технологиите

Да снимаш звезди

Пиеса за една библиотека, заводите Круп и пет литра масло