Филмът „Рейнман“ прави Ханс Цимер световна звезда

„непознатиТЕ“ почитат с филм композитор с най-много Оскари тази събота по bTV

Филмът на Бари Левинсън „Рейнман“ с участието на Том Крус и Дъстин Хофман променя живота на композитора Ханс Цимер завинаги.  През 1988 г.  роденият на 12 септември 1957 г. в Германия музикант създава звукова среда и композира мелодия, които допринасят изключително много за въздействието на филма. Резултатът са четири награди Оскар, включително за най-добър филм.

„Задачата не беше лесна, защото сценарият носеше силен драматичен заряд и трябваше да се действа много внимателно. Знаете, че има филми, в които музиката понякога пречи за по-дълбокото възприемане на историята, защото е илюстративна“, разказва Ханс Цимер във филма „Маестрото на Холивуд“, който bTV ще излъчи тази събота в документалната поредица „непознатиТЕ“.

След серия от перипети и провалени срещи журналистът Георги Тошев успява да уговори най-скъпоплатения композитор в света за среща. Операторът и съсценарист Николай Барулов и режисьорът Антония Барулова- Михайлова успяват да създадат един цялостен портрет на човека, който промени отношението на режисьори и публика към музиката в киното.

„След „Рейнман“ Холивуд открива нов композитор, който създава цялостна звукова среда към картината. Това е Ханс Цимер“, споделя авторът на „непознатиТЕ“ Георги Тошев. Следва покана от Брус Бересфорд Цимер да композира саундрака на филма „Да возиш мис Дейзи“.  Ханс създава партитура от синтезатори и семпли, накрая добавя пиано.

Успехът вече е част от кариерата на Цимер. Той има няколко номинации за „Оскар“.

Последната си златна статуетка той спечели през 2022 г. за музиката към филма „Дюн“ “.

През 2003 г. Американската музикална асоциация му връчва престижната награда Henry Mancini за цялостно творчество за впечатляващата му кариера и огромния му принос към кино индустрията.

Цимер получава и своя звезда на холивудската Алея на славата през 2010 г., а през 2014 г. е удостоен с награда за цялостен принос на филмовия фестивал в Цюрих.             

Работил съм с изключителни режисьори, но най-трудно ми е било моят приятел Терънс Малик, именно защото ми е приятел. И защото е перфекционист. Той търси постоянно. При него всичко е с въпросителна. Понякога просто не можех да се сдържа и сме имали много разгорещени спорове. Той ми е казвал: „Само братя могат да си говорят по начина, по който ние го правим.“ От една страна беше най-трудното преживяване, от друга страна обаче беше прекрасно. Човек не трябва да избягва трудностите. Работил съм и с други трудни режисьори, като например най-добрия ми приятел Джеймс Брукс. Той е написал сценариите за сериала „Такси“, за „Шоуто на Мери Тайлър Мур“, „Семейство Симпсън“. Още с първия си филм „Думи на нежност“ спечели няколко Оскара. Но той е много труден, когато стане въпрос за музика, защото той е човек на думите и трябва да даде контрола на някой друг“, споделя Цимер в „непознатиТЕ“..                                                             

Екипът на поредицата успява да запечата много лични моменти от живота на Цимер на голямата сцена, в студиото. Зрителите ще ги видят тази събота от 13, 30 часа по bTV.

От 2014 г. комппзиторът обикаля света, изнасяйки грандизони концерти с окрестър, група, често и с хор. След пандемията от Ковид-19 Шоуто на Цимер отново е на път по най-големите арени и концертни сцени.                                                                              

Снимки Архив на Ханс Цимер, bTV

чети още

Магическата вселена на Мароко

U2 с поглед към миналото

Europe: Третият хедлайнер на MIDALIDARE ROCK IN THE WINE VALLEY

Да рисуваш мода