#УдариЕднаЛапа на Animal Rescue с #КиноАктивизъм

Всички приходи от филмите на Мина Милева и Весела Казакова, които от 19 май 2023 са в НЕТЕРА ТВ+, ще отидат в центровете за спасяване на животни Анимал Рескю и Зелени Балкани. Кампанията на Активист38 е под надслов:

#УдариЕднаЛапа на Animal Rescue с #КиноАктивизъм;

#РазпериКрило за Зелени Балкани с #КиноАктивизъм;

„Искаме зрителите, които гледат нашите филми в Нетера ТВ+ да знаят, че това тяхно действие ще спаси животинче – котенце, куче, щъркел, дива птица. Но и ще ги забавлява, заедно с цялото семейство, както и подбуди към размисъл, ще ги вдъхнови и окуражи към действие.“ М&К

„Животните са неразделна част от нашите филми и вярваме, че създават метафизична връзка с всичко най-свещено като майчината грижа, децата, любовта и есенциалното човеколюбие, което залагаме във филмите си. Време е да им се отплатим обратно.“ М&К

Милева&Казакова вярват, че филмовото изкуство като най-силна медия за въздействие, действително може да променя и да материализира добри дела. Филмите им са изградени с кауза, създават вълна от дискусии и са високо оценени от световната филмова критика на фестивали и форуми като Кан, Венеция, Локарно, Варшава, Сараево, Гьотеборг, Европейските Филмови награди, Американски филмов институт и др.

“Безстрашни в идеите си за градоустройството, класовите борби, емиграцията, Брекзит и други, Милева и Казакова продължават да изграждат кариерата си на маверик” Locarno film festival

„Неподправеният, пулсиращ гняв на филма и дръзките актьорски изпълнения, създават една експлозивна драма, която ще спечели сърцата и умовете на публиката след премиерата си в Кан.“ Screen International

„Типична трагикомедия, филм, който настоява за нов начин на мислене и срива старите възгледи и социални структури.“ Cineuropa

„Лично и политическо се преплитат в този зов за действие на признатото режисьорско дуо Милева&Казакова.“ SXSW

4 те филми, които тръгват по Нетера ТВ+ са:

„Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“ е документален филм за художника Антони Траянов, изработил известни български анимации, прославили България през епохата на Социализма. Но както заглавието загатва, действието се развива на фона на една тъмна ера на шпионаж, корупция и държавен контрол, в която повечето ключови фигури във филмовата ни индустрия са били агенти на Държавна сигурност.

Непрекъснато забраняван и свалян от екрани в страната и чужбина, този филм продължава да не се излъчва по БНТ, въпреки непрестанните опити на авторите и подкрепата на известни лица от културния елит на страната. Като наръчник на Комунизма в кино средите, филмът създава архив на времето и засяга универсалната тема за творческите колаборации и признаването на авторството.

„Звярът е още жив“

Вдъхновен от лична семейна история, този филм провокира силни реакции и дискусии у нас и в чужбина. Весела Казакова и Руси Чанев са главни действащи лица в мистичен диалог между внучка и дядо, взел участие в първото и най-масово анти-комунистическо движение в Европа, наречено „Горяни“, за което все още малко се знае в България и по света. „Звярът е още жив“ e обърнат и към новите поколения, които все повече се осланят на лявата идея. Филмът е с необичайна форма, обединяваща документално и игрално кино със смела и заливаща живописна анимация, който няма да ви остави безразлични.

„Котка в стената

В жилищен блок, в Лондон, който е събрал целия свят, българката Ирина живее с брат си Владо и малкия  си син Жожо. Налага й се да плати грандиозна общинска сметка, която жителите на социални помощи не трябва да плащат.

В разгарящия се конфликт между власти и обитатели, безработни и работещи бедни, емигранти с висше образование и британци без, една котка се барикадира в дупка, в стената на блока. Водовъртеж от комедийни ситуации и драматични обрати, смях, омраза и отчаяние гравитират около основния въпрос – може ли английската методичност да победи българската непримиримост.

След световната си премиера в Локарно, филмът бе обявен от английската филмова критика като знаменита комедия-драма с впечатляваща автентичност, каквато понякога британското кино се затруднява да предаде сполучливо.

В „Жените наистина плачат“ с участието на първата българска актриса с номинация за Оскар, Мария Бакалова,  оживяват пет жени от едно средностатистическо семейство. По абсурдно смешен и понякога отчайващ начин те отстояват себе си в страна, раздирана от противоречия и предразсъдъци. Постигат помирение и сила от това, че са заедно.

Един от малкото български филми, постигнали официална селекция в Кан изобщо през годините, този филм се отличава и с това, че стана емблематичен за младите поколения в България. Някои млади зрители трябвало да се промъкнат и без билет, поради възрастовото ограничение 16+.

Подобна бе ситуацията в Австрия и други страни, където финалните надписи бяха аплодирани като на концерт. Описан от Американския филмов институт като Зов за действие, този филм тепърва ще постига своята мисия срещу насилието.

чети още

На ръба на надеждата – какви тенденции предвижда Мариан Залцман за 2024 г.

Cosmic SnowWhite

„непознатиТЕ“ по следите на четвероевангелието на Иван Александър в Румъния 

Newcomer’s Weeks #2/2023