Турнирът на смъртта

Между най-популярните серийни заглавия в света в настоящия момент е южнокорейският трилър “Squid Game” с вълнуващата си концепция и дословния превод “Игра на калмари”.

Противоречив сериал, който се появява на платформата Netflix преди няколко седмици и оттогава за него все повече се говори. Съдейки по всичко, той се стреми към първото място между най-гледаните сериали на Нетфликс, с тенденция да надскочи по гледаемост “Бриджъртън” и “Хартиената къща” . Много критици го сравняват с филма “Паразит”.

Според медиите създателят, сценаристът и режисьор Хуанг Донг-Хюк проявява забележително въображение в реализирането на кинотворбата си. Сериалът има характер на социална критика и макар режисьорът да не казва нищо ново за беднотията и борбата за съществуване, произведението му оставя силно въздействие върху зрителя. Това е историята на хора, които приемат поканата на мистериозна организация за участие в игра с голяма печалба. Игра, своеобразен турнир на смъртта, в който само един от 456 отчаяни хора трябва да преживее, преминавайки през няколко интерпретации на детски игри, за да спечели въжделените 39 милиона долара. “Ако стомахът ви съумее да понесе първия епизод, бъдете сигурни, че ви очаква фантастично написан хорър-трилър”, пише Гардиън. Това е първият корейски сериал, който достига върха на популярността на стрийминг платформите в Америка, а в настоящия момент е номер едно в Англия. Сериалът е хит в повече от 90 страни – нещо, което изненадва дори и шефовете на платформата.

чети още

Киното, което не очакваш

Сън в лятна нощ

В Р Е М Е – индивидуална изложба на Диляна Иванова/YEDA

Сенките в природата