Третата световна е в ход

Нова Студена война е в ход, ваксините и лекарствата са оръжието, с което Изтокът и Западът ще се борят за световно надмощие. Видяхте ли доволната физиономия на бразилския президент Жаир Болсонаро? Усмивка, която ще застине в историята като мрачна метафора за невиждан цинизъм и властолюбие.

фотография Иво Йованович

Бразилците са една от най-засегнатите от вируса нации, но държавата жестоко попари надеждите им за спасение, спирайки местните изпитвания на създадената в Китай ваксина CoronaVac. „Още една победа за Белсонаро“, написа самият президент във фейсбук. Чак подскача от радост, че е отбелязал голяма точка в битката с основния си политически конкурент. „Смърт, инвалидност, аномалии, това е ваксината, която Жоао Дория искаше да задължи всички жители на Сао Пауло да получат“, пише държавният глава, на когото очевидно не му идва наум, че за електората му приоритет е здравето и физическото оцеляване, а не предстоящите избори. 

Егоизмът му е лесно обясним, Болсонаро е един от най-големите фенове на Тръмп, от ден първи неглижира заплахата COVID-19 и презира Китай. Да остави сънародниците си без имунизация за него е победа, мантрата му е: 

„Спокойно, всички ще умрем!“.

Истината обаче е съвсем различна, смъртта на доброволеца, която бе използвана като причина за спиране на проучванията, няма нищо общо с ваксината. Оказа се, че човекът се е самоубил. Освен това в други части на света приемат CoronaVac напълно сериозно: в Китай с нея вече са имунизирани 100 хиляди души и нито един не се е заразил, израелските учени я проучват, в азиатските държави тя вече се прилага, въпреки че не е получила официално одобрение от международните медицински власти.

Най-лошото на новата Студена война е, че заради политически и огромни финансови интереси истински ефективните лекарства никога няма да видят бял свят. Пропагандата тепърва ще дискредитира и потиска всички опити за независими научни постижения. 

Фронтът САЩ – Русия

Зад голямата новина, че ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“ е показала 90 процента ефективност срещу вируса се крие голямо „но“. Стъклените шишенца трябва да се съхраняват на много ниска температура, което ще затрудни драстично разпространението и прилагането. В същото време руската „Спутник V“ няма нужда от заледяване, над 20 държави от Южното полукълбо са я поръчали, но на Запад никой не допуска дори разговор за евентуалните й предимства или поне проучването й в лаборатория. 

Опасенията, че Путин ще разшири влиянието си в света, са много по-големи от самата пандемия. Затова ЕС изрично предупреди държавите членки, че ще бъдат санкционирани, ако поръчат китайската или „Спутник V“, преди да са потвърдени свойствата им.

Някои американски медии се изпълниха с оправдани подозрения и повдигнаха въпроса дали всъщност „Пфайзер“ и „Бионтек“ не са собственост на Бил и Мелинда Гейтс. Засега няма неопровержими доказателства, но е факт, че фондацията на семейството е инвестирала миналата година 55 милиона долара в „Бионтек“ за разработване на лечение срещу ХИВ и туберкулоза. А преди месеци самоувереният Бил, който активно лобира за продукта на другия голям конкурент, „Астра Зенека“, направи прогноза, че именно ваксината на „Пфайзер“ първа ще получи одобрение в САЩ преди края на 2020 г.

Антиваксърите

Антиваксърите набират все по-голяма популярност и в момента са най-сериозният проблем за изхода от проклетата пандемия. Социологическите анкети показват, че тревожно нисък процент от американците и европейците са склонни да приемат ваксина. Вече са в ход кампании из целия свят за разясняване на полезните свойства на инжекциите, дори българският представител на СЗО доцент Михаил Околийски предупреди, че конспиративните теории могат само да ни отдалечат от победния край.

Да вземем например „безсмъртните“ у нас, които отказват да носят маски с аргумента, че на когото му е писано да се удави, няма да се обеси. „Ето, видяхте ли!“, възкликват те при новината, че 24-годишно момче си е отишло от коронавируса. Веднага обаче в медиите бе разпространено уточнението, че заразеният е останал 10 дни вкъщи, следвайки предписанията на личния си лекар. Когато постъпва в болница, състоянието му вече е необратимо.

Един от най-известните в Америка противници на ваксините по принцип е 

актьорът Маркус Нел-Джамал Хам

Преди 10 години той пита педиатъра на сина си може ли да избегне стандартната ваксинация, тъй като има роднини, страдащи от склероза и аутизъм. По думите на Хам докторът се държал с него като с престъпник и отказал да отговори на въпроса му защо някои деца получават фатални странични ефекти. Оттогава актьорът вярва, че фармацевтичната индустрия е корумпирана и днес яростно оспорва прогнозите, че изнамирането на ефективна ваксина ще сложи край на пандемията. 

Лидер в отбора на скептиците е Робърт Ф. Кенеди-младши, който не е спирал да повтаря, че не бива да се доверяваме на компаниите и правителствата. Според него те нарочно крият грозния факт, че инжекциите срещу новия коронавирус съдържат живак, и смятат да ги разпространяват най-вече сред черното население.

Тласък на антиваксърските идеи дава през 1998 г статия в The Lancet от научния екип на британеца Андрю Уейкфийлд. В нея се доказва, че масовата ваксина MMR, прилагана срещу морбили, паротит и рубеола, причинява аутизъм при децата. Тези твърдения не само че са опровергани, но през 2010 г Уейкфийлд е заличен от медицинския регистър на Обединеното кралство. 

Разследващият журналист Брайън Диър публикува книга със заглавие 

„Докторът, който заблуди света“,

за да развенчае проучването от 1998. И въпреки всичко потреблението на MMR ваксините във Великобритания спада с около 80 процента в средата на 2000, което довежда до огнища на заболявания. До ден днешен антиваксърската машина произвежда мащабни кампании, буквално застрашавайки живота на цялата планета.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в понеделник, че много се надява хората да не слушат антиваксърите и да се доверят на науката. Изходът от тази битка обаче е още далеч, след като дори носител на Нобелова награда за медицина се обявява против корона имунизацията. 

Русия обаче не среща особени проблеми в тази насока. Беше официално обявено, че от януари 2021 г. започва имунизация на населението в Москва и околностите й. Огромният брой заразени, както и думата „Новичок“ явно демотивират антиваксърските движения на Изток. 

Независимо от коя страна на завесата се намира, над цялото човечество тегне една и съща заплаха – загубата на личната свобода. Нито СЗО, нито ООН или Байдън могат да опровергаят дълбокото ни убеждение, че „дълбоката държава“, както я нарича Тръмп, във всеки момент може да направи със света каквото си поиска. Вече не е смешно, че „Матрицата“ е по действителен случай.

чети още

Кой е убиецът?

Секс, лъжи и видео

Кога бързият тест върши работа и кога да заложим на “златния стандарт”

„Хоум офис“ – работа от къщи или по-скоро личен живот в офиса?