Тези малки неща, наречени любов. Част 1: Когато съдбата ти предложи лимони

Казват, че когато можеш да обясниш защо обичаш някого, значи не е любов. Донякъде така е и с дизайна. Историците на тази област, антрополозите, философите, социолозите, маркетолозите може би след години ще имат избистрени отговори за това защо някои малки предмети се превръщат в трайни обекти на желанието. Но дали така няма да унищожат магията им?

фотография Иво Йованович

Защо при положение че не обичам особено вкуса на кампари сода, си го купувам с удоволствие, привлечена като от магнит от конусовидните бутилчици? Създава ги през 32-ра година футуристът Фортунато Деперо. И наистина, както загатва името му, щастливец е бил този Фортунато, особено що се отнася до виталността на неговата бутилка за кампари сода. Още малко и век ще стане, откакто тя предизвиква влюбвания в себе си и в напитката с цвят на калинки. Поетът на светлината, дизайнерът Инго Маурер, използва 10 оригинални бутилки кампари сода, за да конструира плисирания шейд на лампата Campari и да го увенчае с кубчета лед от стъкло. Фортуна е избрала Фортунато да бъде вдъхновение.

За малките икони на дизайна ще стане дума в няколко текста, за невинната радост от това да се влюбиш в тях и да се подчиниш на обекта на желанието си.

Част 1: Когато съдбата ти предложи лимони

То е както когато всички ти говорят „той/тя не е за теб, трудно ще живееш с него/нея“, но сърцето ти пее и иска всичките трудности на света, само и само да тупти близо до  този, в когото се е влюбило, и да го виждат очите. Колко хора са ми казвали, че сокоизстисквачката Juicy Salif на Филип Старк не е удобна, но ето и в моята кухня блести този самодоволен, елегантен калмар от алуминий, надменно изправен на своите безкрайни стилето. Да, много е изписано за това, че тази най-прочута в света сокоизстисквачка е  супер красива, но не е много стабилна и е добре да я придържате с едната ръка, докато с другата изстисквате лимона. Но коя елегантна дама не би се радвала на лека подкрепа, а и този жест като всеки друг се отработва с времето. Изяществото на формата не е допуснало наличието на контейнер или преграда, които да задържат семките, така че ще трябва да ги откривате с лъжичка в чашата със сока, за ги отделите. И в това има някакво очарование – пее влюбеното сърце. Е, може да поизпръскате плота, докато изцеждате, което е толкова свежо, шепне пак очаровано сърцето. Внимавайте при миене да не се нараните от някое ръбче – аз съм сърце и една драскотина не би ме уплашила, чуваме го да се киска.

Извън всички шеги сокоизстисквачката Juicy Salif е в постоянната колекция на МОМА като може би най-спорния безспорен дизайнерски обект. Изработвана е в лимитирани ексклузивни  версии със специално керамично покритие, от бронз, дори от злато. Самият Старк отбелязва, че същността и смисълът й са повече в това да бъде обект на разговор, отколкото обект на дизайна. Дали точно в това – заложената в един обект способност да генерира съждения, блянове и отрицания, обтягащи тетивата между съвършенството и несъвършенството му – не е заложена магията, която го превръща отново и отново в обект на желанието? Или просто добър маркетинг?

Juicy е много повече big joke, декоративна и провокативна, отколкото удобен начин да си изстискаш лимонов сок върху пържената риба, пак по думите на дизайнера. Тя е топната в сока на ежедневието, но и артистично пърха с крила над него, което неминуемо създава неудобства. Носи обаче и радост и удоволствие. Защото кой не иска да се издигне над обикновения битов жест?! Алберто Алеси, президент на култовия бранд Alessi, един от бестселърите на който е и сокоизтисквачката на Старк, обяснява въздействието й с това, което семиолозите наричат „декоративен воал“ – луфтът, малкото пространство, което винаги отделя функцията и формата. „Никога няма пълно доближаване и припокриване – казва Алеси. – В този случай Филип просто взривява това малко пространство.“

И като дете, омаяно от фойервек, светът протяга ръце към Juicy.

А всичко започва по време на един обяд на малкото италианско островче Капрая. Чинията с калмари е сервирана пред Старк и посягайки да изстиска лимона върху тях, мисълта и ръката му започват енергично да рисуват по подложката за хранене. Точно тази подложка, изпълнена със скици, дизайнерът праща на Алберто Алеси, а той разпознава в тях бъдещия обект на желанието.

Очаквайте Част 2: Дизайнерски запой по часовник

чети още

Тези малки неща, наречени любов. Част 3: Coffee, Tea or Me

Трамвай номер 10 – линията на живота

Art for Air

Тези малки неща, наречени любов.Част 2: дизайнерски запой по часовник