Създател на мита за Хемингуей е самият той

Мачо тип, любител на бокса и коридата, награждаван и раняван в две световни и в Испанската гражданска война, страстен ловец и авантюрист, циничен бохем, който пише с кратки изречения, винаги прав, а после изпива коктейл “Куба либре” с цигара в ръка… – такава е представата на редица поколения читатели за Хемингуей.

За този имидж на великия американски писател безспорно допринасят многобройните биографии и филми за него. Документалният сериал за Хемингуей дело на двама известни документалисти – Кен Бърнс и Лин Новик – представя по един нов начин прочутия автор и обкръжението му, и в известен смисъл насочва към извода, че създател на мита за Хемингуей е самият той. “Създаде от себе си най-славния американски писател след времето на Марк Твен”  – с тези думи, с ясен и спокоен глас  нараторът Питър Койот въвежда зрителите в това, което следва, загатвайки, че не трябва да очакват сериалът да бъде само една поредна биография.

Сценарият хронологически проследява живота на Хемингуей, започвайки с почти идиличната картина на детството му в предградието на Чикаго. Следват години, когато започва да пише за различни вестници, заминаването в Италия като доброволец към Червения кръст, завръщането с травми от кланицата на Първата световна война, заминаването за Париж, живота там с “изгубеното поколение” и първите похвали от Джеймс Джойс и Гъртруд Стайн. На ред идват Испанската гражданска и Втората световна война, нови кланици, нови бракове и преселения, Куба, отхвърляне на Нобеловата награда през 1954 г., самолетна катастрофа през същата година и тежките последици и болки, които не го напускат до ранното утро на 2 юли 1961 г. когато слага последната точка на живота си.

Нерядко биографите твърде повърхностно представят славния писател като личност с женомразка нагласа. Именно затова особен интерес в сериала представлява тази недостатъчно изследвана страна от живота му, свързана с отношението към жените. На тях и на разказаните от тях истории гласовете си дават актрисите Мерил Стрийп, Мери Луис Паркър и Патриша Кларксон .

За Хемингуей говорят синът му Патрик, приятелят му А. Е. Хочнър, писателите Тобиас Улф, Марио Варгас Льоса и Майкъл Катакис, който казва, че “човекът Хемингуей е много по-интересен от всеки мит”

В сериала са ползвани и неизвестни досега архивни материали, фотографии и писма, които допринасят за създаването на една по-различна, триизмерна и деликатна картина за големия писател.

чети още

Обсесията Е-1027  

Обсесията Vespa

Обсесията от едно лице

Световните новини, които пропуснахме през август