Строго пазена тайна

АББА се завърнаха с нов албум, виртуално шоу и признанието, че това е краят на групата.

фотография Анимато мюзик/ Universal music

АББА се завърнаха с нов албум, виртуално шоу и признанието, че това е краят на групата

Агнета, Бени , Бьорн и Ани-Фрид са продали официално 400 милиона албуми. Пиратските издания в СССР и страните от бившия социалистически лагер, както от Африка и Азия надхвърлят 900 милиона копия. АББА са феномен. Подеценяван в годините на тяхната слава до края на активната им кариера.

Когато през 1992 година се появява компилацията ABBA GOLD никой не предполага, че от нея официално ще се продадат 6 милиона копия само във Великобритания, което превръща слбума във втория най-продаван албум на всички времена на Острова след Greatest hits vol 1на Queen. И до днес компилацията е в класациите и стрийминг платформите сред най-тъсрените.

Последният запис на АББА като група е от лятото на 1982 година. Песента е The day before you came. Сингълът не влиза в ТОП 20 във Великобритания, което е знак за четиримата шведи, че вкусовете на публиката са други.

Агнета, Бьорн, Бени и Фрида никога не заявяват официално, че се разделят до преди 4 дена, когато Бени Андершон, композиторът на хитовете на АББА обяви в интервю, че това е последният им съвместен албум, а виртуалното им шоу – официалното „сбогом“ с публиката.

Проектът

„Първо бяха само две песни. И после си казахме „Ами, може би трябва да направим, не знам, още няколко. Какво ще кажете, момичета?“. Агнета и Фрида казаха „Да!“. След това ги попитах „Защо просто не направим цял албум?“, разказва Бени Андершон, композиторът и пианистът в групата, създал всичките им хитове.

А китаристът и текстописец Бьорн Улвеус добавя: „Първата песен, която записахме, е I Still Have Faith in You. Още когато Бени изсвири мелодията, просто знаех, че трябва да бъде за нас.

Текстът, който той пише към мелодията, е за приятелството. За осъзнаването, че оставаш нещо забележително през годините.

„Никой не би могъл дори да си го представи. Да издадем албум след 40 години и все още да сме най-добри приятели, да се радваме на нашата компания и да сме абсолютно верни един на друг. Кой е преживял нещо такова? Никой!“, казва Бьорн.

Няколкото срещи между членове на групата през този период подхранваха обаче подозренията, че записите ще бъдат част от нов документален филм, но няма да бъдат официално издадени в албум. Никой никога не каза категорично: „готови сме с новата музика!“.

„Възможно е песните да са повече от две“, загатна Бьорн, когато го видях при представянето на мюзикъла „Пипи“ в Стокхолм. Плановете му тогава включваха продуциране на спектакли, създаване на дигитален парти център с много и различни електронни игри в сърцето на Стокхолм и развиване на най-известния и стар театър в шведската столица „Циркус“, който се намира в близост до музея на АББА, управляван от компанията на Бьорн.

Чудото

Няколко кратки съобщения в световните медии в края на месец август 2021 година върнаха надежда у милиони меломани, че шведската четворка се готви за музикално завръщане.

Не се случва често новина от света на рок или поп музиката да бъде посрещната с безкрайно веселие от детската площадка, през началното училище, през старческия дом и до всяка дискотека и нощен клуб. Но песните на Агнета, Бьорн, Бени и Ани-Фрид продължават да бъдат все така актуални, както и преди пет десетилетия, когато четиримата шведи започват кариерата си.

АББА успяват да обединят епохите и да обхванат поколенията по начин, по който никоя друга група не го е постигала досега. Нейно Величество английската кралица Елизабет II се наслаждава на Dancing Queen. „Аз съм кралицата и обичам да танцувам“, заявява тя, когато преди няколко години пускат песента на семейно парти и тя започва да танцува.

На 2 септември 2021 година в Лондон Бьорн и Бени пускат бомбата: „Ще има ново турне. Не сме го правили от 40 години“, каза Бени, а Бьорн добавя: „И нов албум. След 40 години. Това е абсолютно невероятно!“

Мъжете от групата са избрали последния етаж на Arcelor Orbit – извитата кула до Олимпийския стадион, за да съобщят официално новината. Оттам се вижда новата арена ABBA Voyage, която все още е строителна площадка. До март трябва всичко да е готово, а през май новата зала, специално построена за шоуто, ще посрещне своята публика.

В 18,00 часа озвучителната система избухва с новия сингъл I Still Have Faith in You.

Инструментите са почти същите, отличават се само няколко нови неща. По-късно чухме още една нова песен от дългоочаквания албум Voayage – вторият сингъл е танцувалното парче Don’t Shut Me Down. Като ритъм напомня малко на Voulez-Vous и здравословна доза Dancing Queen. Влиза ти в главата и те преследва с дни.

Бени признава, че влизайки в студиото, за да запишат първите песни, го сполетява ужасна мисъл: „Трябваше да се запитам: „Могат ли още да пеят?“.

Той определя като „доста емоционален“ момента, когато става напълно ясно, че те едва са се променили. „Спомените се върнаха бързо, а връзката, която имахме – за няколко секунди“, признава Бьорн. През четиримата минават като на филмова лента щастливите моменти, които групата е имала през годините на сцената, в студиото и личния си живот.

Нищо чудно, че това е бил трогателен момент и за тях. При целия им световен успех – най-хубавото в живота им е, че са се върнали отново в АББА – признава Бени. „Благодарение на тези 10 години с групата никога повече няма да се притесняваме за пари“, добавя той с усмивка.

Цената

Всичко обаче има цена, която и четиримата са платили. Всеки от тях е имал своите професионални обрати и житейски трагедии. Ани-Фрид в рамките на няколко години губи втория си съпруг и дъщеря си. Агнета се бори десетилетия с депресии и сценичен страх. Днес обаче всички се чувстват щастливи в новия си живот. Живеят с невероятното усещане за „абсолютна лоялност“. И това, което започна като план за записване на няколко песни, за нула време се превръща в цял албум.

Премиерата е днес. Междувременно първите билети за дигиталното шоу – 100-минутно преживяване, включващо 22 песни – се продават светкавично.

През 2009 г. след национално допитване британците посочиха АББА за групата, която най-много биха искали да се събере отново.

Олимпийският парк в Лондон е видял доста исторически моменти. Сега ще е свидетел на още един – завръщането на великолепната шведска четворка.

Филмът „АББА завръщането“ може да гледате в неделя 7 октомври в bTV Репортерите по bTV

Лимитирано издание на новата книга „АББА завръщането“ с плакат, три картички и сингъла “I Still Have Faith in You” или сингъла „Don’t Shut Me down” може да поръчате пращайки лично съобщение във Facebook страницата на www.bulevardi.bg. Цената  с диска е 30 лева.

чети още

Александър Геров – умиращият да живее

Най-добрите съдебни сюжети

Дядя Володя пя у дома

Да бъдеш или да не бъдеш Джон Малкович?