Сериал за най-голямата кражба на картини

Едно събитие отпреди 31 години до ден днешен се смята за най-голямата кражба на картини в историята на САЩ. Двама мъже, преоблечени като полицаи, изнесли от музея “Изабела Стюарт Гарднър” в Бостън шедьоври на стойност над 550 милиона долара.

Откраднати са 13 картини, между които творби на Рембранд, Вермеер, Дега и Мане, три десетилетия по-късно тези бисери на изобразителното изкуство не са намерени. Тази неразяснена плячка е тема на новия документален сериал на „Нетфликс“ “Това е обир”.

Режисьорът на сериала Колин Барникъл заедно с изпълнителния продуцент на сериала цели седем години изследват спектакулярната плячка.

“Трябваше ни много време, за да приключим този проект. Обсъждахме всички възможни теории, за да стигнем най-близо до някаква приблизителна истина”, обяснява Барникъл. Но и най-близката истина, която предлага сериалът, не решава проблема. Въпросът “къде са откраднатите картини” остава отворен. Позлатените рамки в музея “Изабела Стюарт Гарднър”, в които някога са били поставени скъпите картини и днес, след 31 години, зеят празни. Интересно е, че след като обрали музея, взимайки дори и древен китайски бронзов съд, крадците оставили най-ценния експонат, с който бостънският музей се гордее – картината на Тициан “Изнасилването на Европа”. Сериалът на „Нетфликс“ има 4 епизода и предлага на зрителите за пръв път да видят кадри от местопрестъплението, както и лицето на Боби Гуаренти, една от фигурите на бостънската мафия, за когото съществуват съмнения, че е участвал в грабежа. Работейки върху сериала, неговите създатели стигнали до заключението, че зад това “начинание” стои бостънският бос Кармео Мелвино. През 2013 г. ФБР съобщава, че знае кои са крадците, но, за съжаление, и двамата вече са покойници

чети още

Когато Рики срещне Палома

Близки срещи от третия вид

Богини на земята

Световните новини, които пропуснахме покрай коронавируса през месец май