Световните новини, които пропуснахме покрай коронавируса през месец май

Месец май 2021 изтече в каналите на историята човешка и оттук насетне ще си остане там завинаги. А ние ще го запомним най-вече с това, че (слава богу!) поовладяхме стихията на третата коронавирусна вълна, както и с без време отишлото си току-що родено 45-о Народно събрание, със смените по върховете на властта у нас, с мултимилиардната раздяла на Бил и Аманда Гейтс, с поредния кървав израелско-палестински конфликт, с бурните вълнения около цената на биткойна, с конкурса „Евровизия“ и 11-ото място на нашата Виктория Георгиева, с новия епизод на култовия сериал „Приятели“ и с все още набиращия скорост скандал около отклонения над Беларус пътнически самолет, за да бъде арестуван опозиционен журналист.

Но ето и няколко „по-тихи“ събития, за които евентуално може и да не сте чули покрай гръмкото обявяване в новинарските емисии на изброените горе:

фотография Иво Йованович

Президентът на Мексико се извини на коренния народ на маите за неправдите и злините, извършени срещу тях през петте века след испанското завоевание. В своя реч Андрес Обрадор се фокусира върху „бунта на Кастата“ от 1847-1901 г., в който над 250 000 души са загубили живота си. Това негово изказване е важен жест към лидерите на маите, които отдавна настояват за по-широко признаване на масовите кланета над местното население и почти пълното изкореняване на културата и обичаите на маите от испанското и мексиканското правителство.

Цяло ято от застрашен вид кондори се настани в имот в Калифорния, „обявявайки война“ на собствениците му. Поне 15 от големите птици се разположиха около къща в град Техачапи и нанесоха множество щети – съборени саксии, надраскан лак на дървените повърхности и изпочупени стъкла на къщата. Американската служба за риба и дива природа обясни, че птиците са защитени и че имотът се намира в многовековно местообитание на кондора. Агенцията препоръча на собствениците да използват методи, които няма да навредят на птиците, като пръскане с вода с  маркуч, пляскане и викане. Смята се, че в САЩ са останали по-малко от 500 такива кондора, а в Калифорния са регистрирани само около 160.

Илон Мъск за пръв път обяви публично, че страда от Аспергер в култовото американско комедийно шоу Saturday Night Live. Синдромът на Аспергер е психично разстройство от аутистичния спектър, характеризиращо се със значителни трудности в социалното взаимодействие и невербалното общуване. За хората със синдрома често е типичен силен, почти маниакален интерес към дадена област, докато при необичайни за тях дейности може да изпитват трудности. Състоянието е познато още като „синдром на малкия професор“, защото въпреки негативите тези хора са по-интелигентни от останалите в дадена област.

Над 45 000 души подадоха молба да участват в лотария за избиване на бизони в Гранд Каньон, след като Службата на националните паркове на САЩ поиска доброволци да помогнат за справяне с пренаселеността им. Резерватът в Аризона търси 12 “опитни доброволци”, за да намали стадото, което е станало достатъчно голямо, за да причини екологични щети. Събитието не е класифицирано като „лов“, тъй като той официално е забранен в националните паркове на САЩ. Някои природозащитници предупредиха обаче, че подобен подход може да създаде опасен прецедент за в бъдеще.

Френско вино, обикаляло в орбита около Земята повече от година, беше пуснато в продажба. Бутилката Pétrus 2000, направена от грозде сорт мерло от района на Бордо, прекара 14 месеца в Космоса като част от изследователско проучване за храните и селското стопанство. От аукционната къща Christie’s обявиха, че виното вече се предлага на пазара чрез частни продажби. Те изчислиха цената на бутилка от него на 1 милион долара или 830 000 евро. Наздраве!

Екоактивисти обвиниха принца на Лихтенщайн, че е застрелял може би най-голямата мечка в ЕС по време на ловна експедиция в Румъния през март. Те твърдят, че принц Емануел фон унд цу Лихтенщайн е получил разрешение да отстреля женска мечка, която е причинила щети на някои ферми. Вместо нея обаче е бил убит 17-годишният мъжки екземпляр Артър.

Италианският съдия Росарио Ливатино, който бе застрелян в далечната 1990 година от мафията, бе беатифициран – последният етап преди издигането в ранг на светец. Още през 1993 г. папа Йоан Павел II го обяви за мъченик, като с този свой акт тогава той публично заклейми мафията. По времето, когато беше убит, Ливатино работеше по масов процес срещу членове на престъпната организация. На 21 септември 1990 г. мафиотската група „Стида“ го застреля в неговия „Форд Фиеста“, докато шофираше към съда. Ливатино беше отказал защита и бе открит в крайпътна канавка на няколко мили от дома си. Сега той носи титлата „благословен“, а канонизацията е следващата и последна стъпка в превръщането му в светец.

Жена в Калифорния изпра заедно с панталоните си закупен от нея билет за лотарията, печелещ джакпот от 26 милиона долара. Печелившият билет бил закупен през ноември в Норуолк – предградие на Лос Анджелис. Неговата притежателка била установена след преглед на записите от охранителните камери. Те са предадени на Комисията по лотарията в Калифорния, която следва да реши дали да зачете печалбата. Ако сумата все пак не отиде при жената, изпрала печелившия билет, тя ще бъде дарена на училища в щата.

Най-дългогодишният диджей в света се оттегли от дейността си на 96-годишна възраст. Рей Кордейро от Хонконг излъчи последното издание на радиопредаването си „Всичко по пътя с Рей“, стартирало преди повече от седем десетилетия. Програмата на чичо Рей, както е известен сред аудиторията си, се излъчва в обществената медия RTHK в Хонконг от 1970 г. Кордейро е известен със своя баритонов глас, плоско кепе и лесен за слушане плейлист. През 2000 г. „Книгата на рекордите на Гинес“ му присъди титлата „най-издръжлив диджей в света“.

Крокодилски череп, открит в Централна Австралия, бе датиран отпреди осем милиона години и според учените е част от изчезнал вид гигантско влечуго. Всъщност черепът е намерен още през 2009 г. на около 200 км от Алис Спрингс, в Северната територия, но досега се смяташе, че принадлежи на известно влечуго от рода Бару. Информацията обаче бе актуализирана с ново проучване. Очаква се „новият“ самостоятелен вид да бъде кръстен през 2022 г. Съвременните крокодили са от напълно различен клон на родословното дърво на този род влечуги. Новооткритият изчезнал вид има редица анатомични разлики от другите си братовчеди, познати досега.

Скалното праисторическо изкуство в Индонезия се унищожава с тревожни темпове поради ефектите от изменението на климата, алармираха изследователи. Най-старата живописна скална рисунка в света – диво прасе, нарисувано преди 45 500 години на остров Сулавеси, е на път съвсем да се заличи. Други пещерни мотиви в региона, изобразяващи ловни сцени и свръхестествени същества, също се рушат по-бързо с повишаване на температурите. Екип от австралийски и индонезийски изследователи установи, че повишените температури и други екстремни метеорологични модели – като последователни сухи периоди и тежки мусони – са ускорили натрупването на соли в пещерните системи, в които се намират произведенията на праисторическото скално изкуство.

Тялото на мъж, открито на плаж в Южна Австралия преди повече от 70 години, беше ексхумирано с надеждата да разреши една от най-големите криминални мистерии в страната. Самоличността и причината за смъртта на така наречения „мъж от Съмъртън“ и до днес остават неизвестни. През годините се премина през много теории за неговата самоличност – от шпионин от Студената война до отхвърлен любовник. Сега австралийската полиция обяви, че напредъкът в ДНК технологиите отваря нови възможности за разплитането на случая и прави ексхумацията необходима.

21 маратонци загинаха, след като екстремно време удари състезание по бягане на дълги разстояния в Северен Китай. Силният вятър и леденият дъжд изненадаха участниците в ултрамаратона на 100 км в Каменната гора на Жълтата река, туристическо място в провинция Гансу. Състезанието беше спряно, когато някои от 172-мата бегачи изчезнаха и беше предприета спасителна операция. Много от закъсалите спортисти са страдали от хипотермия.

Гимназия във Флорида се забърка в скандал, след като си позволи да обработи годишните снимки на 80 ученички, за да прикрие оголени части от гърдите и раменете им. От училището са обяснили, че промените са направени, за да се гарантира, че снимките отговарят на дрескода на учебното заведение, според който горните дрехи на момичетата трябвало да са “скромни”. Цифровите промени са направени без разрешението на самите ученици.

Хиляди австралийски деца пропуснаха часовете си в училище, за да присъстват на протест, призоваващ към действия за ограничаване на климатичните промени. Това е поредната кампания, подета от млади хора, които настояват за мерки по отношение на климатичната криза. Австралия отдавна се сблъсква с критика заради отказа да си постави по-амбициозни цели за намаляване на въглеродните си емисии. Протестиращите искат 100% производство на енергия от възобновяеми източници до 2030 г. и конкретен план как ще се случи постепенното ограничаване на използването на изкопаеми горива.

В два публични акаунта в Инстаграм се появи снимка на принцеса Латифа, дъщеря на владетеля на Дубай, която не беше виждана и чувана от месеци насам. Публикациите явно са направени с цел да се „докаже“, че Латифа е жива и здрава. В средата на февруари телевизионно предаване по BBC излъчи тайни видеосвидетелства от нея, в които тя каза, че е държана като заложник и се страхува за живота си. От медията обявиха, че не са в състояние да проверят автентичността на снимката и не им е предоставена допълнителна информация. Приятел на Латифа обаче потвърди, че на фотографията е именно принцесата. Според BBC появата на изображението не е случайно и е свързана с други неразкрити събития около знатната особа.

Китайският дистанционно управляем марсоход кацна на Червената планета и направи първите си крачки по повърхността на планетата. Това прави Китай втората страна след САЩ, която успешно приземи роувър на Марс. Роботът Журонг трябва да изследва повърхностните скали и атмосферата на планетата. Освен това ще търси признаци на живот, в това число и подпочвени води или лед. Китайската мисия Tianwen-1, състояща се от орбитален апарат, спускателен апарат и марсоход, беше стартирана през юли миналата година.

Беглец от закона, който се е укривал в дълбоките провинциални райони на Нова Зеландия, нае чартърен хеликоптер, за да отлети до полицейско управление и да се предаде. Джеймс Брайънт, който е обвинен в нападение и умишлено нанасяне на телесни повреди, прекара пет седмици в малък град в Северен Отаго. Той обяви пред местни медии, че си е прекарал там „страхотно“, но вече бил готов да напусне „средата на нищото“. Адвокатът, който посредничи при доброволния арест, сподели, че е завел Брайънт за шампанско и стриди по пътя им към летището.

Канадски политик се извини публично, след като бе заснет да уринира по време на онлайн видео парламентарни процедури. Това е втората подобна злополука с участието на Уилям Амос от Квебек, който е член на Либералната партия на премиера Джъстин Трюдо. Миналия месец той се появи гол във видео разговор с колеги. „Дълбоко съм смутен от действията си и от вредите, които те може да са нанесли на всеки, станал свидетел на тях“, каза Амос в извинението си. Той определи инцидента като “неприемлив”, но “случаен”. В изявлението си политикът заяви, че временно ще се оттегли от някои задължения, като същевременно ще продължи да представлява своя избирателен район. Амос добави, че ще „потърси съдействие“, без да уточнява какво ще включва това или за какво по-точно ще търси помощ.

С тази колкото забавна, толкова и леко стряскаща новина си взимаме завинаги довиждане с месец май и смело се гмурваме в юни с надеждата той да ни донесе повече смях и по-малко да ни плаши. До следващата ни трийсетдневна равносметка!

чети още

Когато Рики срещне Палома

Близки срещи от третия вид

Богини на земята

Тънкостите на Алмодовар