Световните новини, които пропуснахме през декември

Изпратихме я най-сетне тая пуста 2021-ва. Лоша не толкова сама по себе си, колкото заради нереално високите очаквания, с които я натоварихме предварително. И, разбира се – тя далеч не успя да покрие. Вината за това си е изцяло наша, като сега много трябва да внимаваме да не направим същото и с 2022-ра. Да не бързаме да я обявяваме за година на спасение, а търпеливо да дадем каквото можем от себе си наистина да се получи такава. Пожелаваме си го искрено!

А иначе декември 2021-ва за нас се изтърколи бързо покрай страстите около новото коалиционно правителство, наводненията, ранното откриване на ски сезона и трескавото очакване кога ще ни удари омикронът. В световен план месецът ще бъде запомнен с безпрецедентните по количество и сила торнада с над 100 жертви в Кентъки и няколко съседни щата, с ескалиращото напрежение между Русия и Украйна, изправящо на нокти отношенията между Путин и Запада, и с окончателното оттегляне на Ангела Меркел от германския и европейския политически живот. Така краят на годината съвпадна и с края на една значима ера в модерната история.

А ето и няколко по-дребни, но не по-малко интересни щрихи от отминалия декември:

Kатолическата епархия в Сицилия се извини на родители, след като епископ съобщил на група деца, че Дядо Коледа не съществува. Епископ Антонио Сталиано също така уведомил невръстните членове на паството си, че червеният костюм на добрия старец е наложен от Coca-Cola с рекламна цел. Коментарите му обаче вбесили родителите на децата, които изразиха възмущението си пред по-високата църковна инстанция. От епархията обясниха, че епископът е искал децата да „размишляват върху значението на Коледа“, тъй като святата дата напоследък все повече се асоциира с консуматорството, отколкото с рождеството на Божия син.

Ирландски голф клуб, който в своята 136-годишна история не е имал нито една жена за свой член, гласува за „укрепване на принципа на равенството между половете“ в правилника си. Въпреки че клубът Royal Dublin на теория не забранява на жени да членуват в него, той е бил съставен изцяло от мъже, откакто е основан през 1885 г. Сега се очаква това да се промени, след като членовете на клуба гласуваха ангажименти за равенство между половете и за приобщаване в редиците си на представителки на нежния пол. Royal Dublin е най-старият голф клуб в Дъблин и един от първите изобщо в Ирландия.

3500-годишната плоча на Гилгамеш бе изложена в Ирак за пръв път от три десетилетия насам. На глинения артефакт е изписан част от Епоса за Гилгамеш, едно от най-старите оцелели литературни произведения в света. Той бе откраднат от иракски музей по време на войната в Персийския залив през 1991 г. и пренесен контрабандно през много страни, преди да се озове в „Музея на Библията“ във Вашингтон. Американските власти иззеха плочата през 2019 г. и го предадоха на иракското посолство през септември 2021 г. Това е един от 17 926 артефакта, разграбени от Ирак и открити в САЩ, Обединеното кралство, Италия, Япония и Нидерландия през последната година.

Нидерландското правителство обяви, че планира да закупи емблематичен автопортрет на Рембранд за 175 милиона евро. То дори търси парламентарно одобрение за придобиването на „Знаменосеца“ – произведение, считано за изключително важно за холандската култура и история. Шедьовърът от 1636 г. е собственост на частни колекционери, в това число семейство Ротшилд, от векове. Правителството предвижда да даде 150 милиона евро за картината, фондът на Националния музей ще добави още 10 милиона, а Асоциацията на Рембранд – 15 милиона евро. Картината изобразява Рембранд в костюм на знаменосец, който повежда войските в битка в Осемдесетгодишната война, приключваща с независимостта на Холандия през 1648 г.

Над 40 камили бяха дисквалифицирани от конкурс за красота в Саудитска Арабия заради ползване на инжекции с ботокс и други козметични подобрения. Състезанието е връхната точка на фестивала на камилите на крал Абдулазиз, който е с награден фонд от 66 милиона долара. Основните атрибути за красота на животните включват дълги, увиснали устни, голям нос и оформена гърбица. Съдиите използваха „усъвършенствана“ технология, за да разкрият манипулации в мащаб, невиждан досега. Така 27 състезатели в купата за камили бяха дисквалифицирани заради разтегнати части на тялото, а други 16 за получени инжекции с ботокс.

Французойка беше глобена с 1200 евро за причиняването на мащабната катастрофа на „Тур дьо Франс“, след като размаха картонен знак по пътя на колоездачите. Колоната беше на 45 км от края на първия етап, когато нейният знак подкоси германския състезател Тони Мартин. Той падна на земята и предизвика една от най-тежките верижни катастрофи в историята на турнира. 31-годишната жена също така беше осъдена да плати символична глоба от едно евро на френската професионална велосипедна асоциация. Самоличността на жената бе скрита, след като тя е била обект на огромно количество онлайн заплахи. По време на инцидента жената държеше табела с поздрав за „баба и дядо“.

Британец в Сингапур бе нападнат от видри в Ботаническата градина на града. Греъм Джордж Спенсър е получил повече от 20 рани, след като е бил нахапан от разгневените животни. 60-годишният г-н Спенсър разказа, че се разхождал с приятел, когато видял пред себе си около 20 видри, някои от които с малки. Той смята, че животните са били провокирани преди това от бегач, който може да не ги е забелязал, тъй като все още е било ранна утрин. Видрите са нахапали глезените на мъжа, след което той е паднал на земята. Побеснелите животни започнали да хапят краката и задните му части. Приятелят на г-н Спенсър успял да отблъсне хищниците, като започнал да крещи. След това двамата били подгонени от видрите, докато тичали, за да потърсят помощ.

Правителството на Шри Ланка обяви, че планира да изплати дълг за внос на петрол от Иран с чай. Страната има намерение да изпраща чай на стойност 5 милиона долара в Иран всеки месец, за да изчисти дълг от 251 милиона. Шри Ланка преживява тежка дългова и валутна криза, която се влошава от загубата на доходите от туризъм по време на пандемията. Според властите на островната държава такъв метод на плащане няма да наруши санкциите на ООН или САЩ спрямо Иран, тъй като чаят е категоризиран като хранителен продукт от хуманитарно значение, а в сделката няма да участват ирански банки от черния списък.

Учени откриха перфектно запазен ембрион на динозавър, който се е готвил да се излюпи от яйцето си точно като пиле. Ембрионът е открит в Ганджоу в Южен Китай и изследователите смятат, че е на поне 66 милиона години. Според тях яйцето е на беззъб динозавър теропод или овирапторозавър. Те твърдят, че това е „най-добрият ембрион на динозавър, откриван някога в историята“. Находката дава на учените по-добро разбиране на връзката между динозаврите и съвременните птици. Вкаменелостите показват, че ембрионът е бил в извита позиция, известна като „прибиране“, което е поведение, наблюдавано при птиците малко преди да се излюпят.

Косово се съгласи да даде под наем 300 затворнически килии на Дания, за да облекчи пренаселеността в затворите в скандинавската страна. В замяна Дания ще плаща годишна такса от 15 милиона евро за първоначален период от пет години и също така ще помогне за финансирането на зелена енергия в страната. Наетите килии са предназначени за настаняване на осъдени в Дания престъпници от страни извън ЕС, които трябва да бъдат депортирани след присъдата им. Датските закони ще важат за всички затворници в наетите килии. Косово има между 700 и 800 неизползвани места в затворите си.

Жена войник в Нигерия бе арестувана, защото приела предложение за брак по време на служба. Тя е нарушила кодекса за поведение на военните, като „се е отдала на романтика, докато е в униформа“, обявиха от генералния щаб на страната. В социалните мрежи се появи видео, в което жената в униформа приема пръстен от мъж, коленичил пред нея под радостните възгласи на свидетели на случката. Организация за защита на правата на жените обяви, че подобни действия не са предприемани срещу мъже войници, участващи „в публично показване на любовни връзки в пълна военна униформа“.

Колиета и гривни, продавани, за да „защитават“ хората от 5G мобилните мрежи, се оказаха радиоактивни. Холандският орган за ядрена безопасност и радиационна защита издаде предупреждение за десет продукта, за които бе установено, че излъчват вредно йонизиращо лъчение. Институцията призова хората да не използват продуктите, които могат да причинят сериозна вреда при продължително носене. От Световната здравна организация нееднократно уверяваха хората, че 5G мрежите са безопасни и не се различават фундаментално от съществуващите 3G и 4G сигнали. Въпреки това конспиративното твърдение набра популярност в социалните мрежи и дори подтикна атаки на 5G предаватели от хора, които са убедени, че те са вредни. Идентифицираните опасни „анти-5G“ продукти включват маска за сън Energy Armor, гривна и колие. Установено е излъчване на радиация и при гривна за деца с марка Magnetix Wellness.

Учени от Австралия откриха най-дългата известна досега многоножка с повече крака от всяко друго насекомо. Бледата многоножка има повече от 1300 крака на тяло с дължина около 95 мм. Създанието е наречено Eumillipes persephone и е открито на почти 60 метра под земята в миньорски район в Западна Австралия. Предишният рекордьор бе калифорнийски вид многоножка със 750 крака. Подобно на много подземни животни, многоножката няма очи и е безцветна. Учените подозират, че се изхранва с гъбички. Една от откритите възрастни женски е имала 1306 крака, а друга – 998. Два от възрастните мъжки са имали съответно 818 и 778 крака. Многоножките се появяват като вид за първи път преди повече от 400 милиона години. Днес има около 13 000 разновидности.

Бразилски учени завършиха особено мрачно проучване, опитвайки се да преброят животните, убити от огромните горски пожари във влажните зони на Пантанал през 2020 година. Те изчислиха, че са загинали около 17 милиона гръбначни животни – в това число влечуги, птици и примати. Горските пожари се разразиха между януари и ноември, унищожавайки 30% от най-голямата тропическа влажна зона в света. Д-р Мариана Наполитано Ферейра, ръководител на научния отдел на WWF – Бразилия, обясни, че през тази година са регистрирани 22 000 отделни пожара, немалка част от тях причинени от човешка дейност. Новото изследване подчертава значението на предотвратяването на подобни бедствия в бъдеще.

Изчезнали предмети след опустошителните торнада в американския щат Кентъки бяха открити на повече от 220 км разстояние от първоначалното им местоположение. В щата бяха създадени множество групи в социалните медии, които съдействат за намирането на изгубени предмети – от снимки до библии и завивки. Така например жена на име Михаела Коупланд е успяла да открие изчезналите си сватбени снимки. Ценните спомени били намерени на три различни места, като едното от тях е чак в окръг Брекинридж, намиращ се на около 225 км от мястото на катастрофалното природно явление.

Зоологическа градина в Южна Франция бе временно затворена от местните власти, след като глутница от девет вълка избяга от заграждението си, докато зоопаркът беше отворен за посетители. За щастие, няма пострадали хора по време на инцидента. Животните са разрушили предпазните люкове и са прескочили оградата, но не са излезли извън територията на парка. Четири от тях бяха застреляни заради „опасно поведение“. Останалите пет бяха върнати в заграждението си, след като бяха упоени от местни служители, извикани на местопроизшествието.

Талибаните забраниха на афганистанските жени да пътуват на разстояние повече от 70 км без придружител роднина от мъжки пол. Директивата е поредното ограничаване на правата на жените, откакто ислямистката групировка завзе властта през август. Оттогава голяма част от средните училища остават затворени за момичета, а на повечето жени им е забранено да работят. Human Rights Watch обяви, че новото ограничение за придвижване още повече превръща жените в Афганистан в затворници. Заповедта фактически ги лишава от възможността да могат да избягат, ако са изправени пред насилие в дома си.

Рядка „ходеща на ръце“ риба, обитаваща водите около Австралия, бе забелязана за пръв път от 22 години. Розовата ръчна риба за последно е срещана от водолаз край Тасмания през 1999 г. и е била виждана само четири други пъти преди това. Но сега австралийски изследователи казват, че са я открили отново на запис от дълбоководна камера. Видеото показва рибата в по-дълбоки и по-открити води, отколкото е живяла преди. Учените смятаха, че рибата е плитководен вид, който обитава закътани заливи, но сега тя бе засечена на дълбочина от 150 метра край дивото южно крайбрежие на Тасмания.

чети още

Магическата вселена на Мароко

U2 с поглед към миналото

Europe: Третият хедлайнер на MIDALIDARE ROCK IN THE WINE VALLEY

Да рисуваш мода