Световните новини, които пропуснахме през септември

Септември 2021 година ни донесе края на един мъртвороден парламент и началото на поредно пренареждане на политическите пластове у нас с появата на нова партия. Междувременно пак се закотвихме на първите места по смъртност и последните по темпове на имунизация срещу коронавируса. В САЩ ураганът „Айда“ нанесе невиждани по мащабите си щети, като съумя да потопи чак Ню Йорк под вода. В Европа ABBA издадоха нов сингъл и покориха чартовете, а Триумфалната арка бе превърната в модерно произведение на изкуството по проекта мечта на Кристо и Жан-Клод. Първият граждански екипаж от не-астронавти излетя в Космоса, в Русия партията на Путин се бетонира в Думата за следващите 4 години, в Германия приключи ерата „Меркел“, на Канарските острови избухна вулкан, а до Камен бряг се заби транспортен кораб, превозващ азотни торове и заплаши Северното ни Черноморие с екокатастрофа – инцидент, показал за пореден път неспособността на българските власти да се справят с бедствия и извънредни положения.

А ето и какво още се случи почти незабелязано:

Ново проучване в Индия установи, че излагането на високи нива на замърсяване на въздуха предразполага децата към затлъстяване. Изследването показа, че деца с наднормено тегло имат 79% по-голям шанс да развият астма. И въпреки че причините за затлъстяването са разнообразни, замърсяването на атмосферния въздух може да бъде важен допринасящ фактор. Проучването на Фондацията за белодробни грижи и Pulmocare Research and Education е първото, което установява връзка между наднорменото тегло при децата и все по-увеличаващото се замърсяване на въздуха.

Едногодишни момичета сиамски близнаци, родени съединени в задната част на главата, претърпяха рядка операция за разделяне в Израел. 12-часовата манипулация отне месеци на подготовка и включваше присаждане на скалп и на двете бебета. В осъществяването ѝ участваха десетки експерти от Израел и чужбина, а след нея момичетата се възстановяват добре. Това е първият път, в който подобна операция, извършвана само 20 пъти досега в световен мащаб, се случва в Израел.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова за спешни мерки спрямо изменението на климата. Тайфуните от миналата година се отразиха изключително зле на жизненоважни култури за страната, а продължителната суша, последвана от силни мусонни дъждове, ги съсипаха и през настоящата. Освен щетите, причинени от природните бедствия, икономиката на Северна Корея е силно засегната от международните санкции, както и от затварянето на границите и строгите блокади, за да се предотврати разпространението на COVID-19 в страната.

Клон на веригата McDonald’s в Орегон, САЩ, призова 14- и 15-годишни ученици да кандидатстват за работа в ресторанта, след като изпита сериозен недостиг на работна ръка. Макар и необичайно, това все пак е позволено от трудовото законодателство на щата. Множество заведения за бързо хранене и други търговски обекти в САЩ изпитват затруднения да запълнят свободните си работни места въпреки облекчаването на ограниченията. Управителят на ресторанта в Медфорд заяви пред медиите, че недостигът на персонал е „нечуван“ от 40 години насам, откакто самият той се занимава с франчайзинг на McDonald’s.

Властите в Гвинея заявиха, че огнището на болестта марбург, обявено в началото на август, е потушено. Тогава страната потвърди първия случай на Западна Африка с марбург – силно инфекциозно заболяване от семейството на вируса, причиняващ ебола. Следващ случай обаче не беше установен. Властите все още разследват как мъжът е бил заразен. Марбург се предава на хората от плодови прилепи и се разпространява чрез обмен на телесни течности. Случаите са изключително редки, а последното голямо огнище беше в Ангола през 2005 г. Това е тежко, често фатално заболяване със симптоми, включващи главоболие, треска, мускулни болки, повръщане на кръв и кървене.

Бащата на седемгодишно момиче в САЩ, чиято коса бе подстригана от учителка без разрешението му, съди училището за 1 милион долара. В делото на Джими Хофмайер се казва, че конституционните права на дъщеря му от смесена раса са били нарушени. Вътрешно разследване на учебното заведение заключи, че преподавателката е нарушила училищната политика, но не е действала заради расови пристрастия. Тя бе порицана, но ѝ беше позволено да запази работата си в началното училище „Ганиард“ в Маунт Плезант. Оказва се, че жената всъщност е изравнила косата на детето от едната страна, след като училищни грубияни са му отрязали кичури само от другата.

Пожарникари увиха огнеупорни одеяла около многовековни дървета, докато пламъци унищожаваха масиви в световноизвестния национален парк „Секвоя“ в Калифорния. Имаше опасност огънят да засегне така наречената Гигантска гора, в която се намират някои от най-големите и стари дървета в света. В нея растат около 2000 секвои, включително 83-метровият гигант, наречен „Генерал Шърман“ – най-голямото по размери дърво на Земята, което е на цели 2500 години. Повече от 350 пожарникари заедно с хеликоптери и водоспускащи самолети бяха мобилизирани за борба с пожара. Десетки дървета, включително „Генерал Шърман“, бяха увити с алуминиево фолио, за да бъдат защитени.

Малък космат торбест гризач на име бандикут бе спасен от ръба на изчезването в Австралия. Числеността на бандикута се срина на континента заради увеличаването на популацията от лисици и унищожаването на местообитанията му. Сега, след 30 години усилия за опазването му, броят на бандикутите е скочил от само 150 животни до приблизително 1500. Това е първият път, в който Австралия променя статута на животно от „изчезнал в дивата природа“ на „застрашен“. В програмата за опазването му бяха инвестирани милиони долари за развъждането му в плен. Те създадоха местообитания без хищници – някои от които бяха защитени от обучени кучета – и преместиха част от животните на острови без лисици.

Най-големият ски курорт в Калифорния смени името си след консултация с местни групи индианци. Построеното преди 72 години на алпийски ливади градче Скуо Вали, домакин на зимните олимпийски игри през 1960 г., обяви, че вече ще се казва Палисейдс Тахо (Palisades Tahoe). Причината за промяната е, че според коренното население на Северна Америка думата „скуо“ изразява ненавист и дискриминация към жените, а управата на курорта заяви, че не може с чиста съвест да продължи да използва подобен термин. Табелите и стоките със старото име и логото на градчето ще бъдат премахнати до началото на ски сезон 2021-2022.

За пръв път в историята на конкурса „Мис Ирландия“ за победителка беше коронясана тъмнокожа участничка – 26-годишният учен медик Памела Уба. Състезанието се провежда от 1947 г., а Памела заяви, че е „лудост да си представим, че са изминали 74 години, преди някой друг като мен да спечели“. Самата тя се мести в Република Ирландия от Южна Африка на седем години заедно с майка си и трима братя и сестри.

Екзотичен гущер бе намерен скрит в сутиен в багажа на жена, след като измина целия път от Барбадос до Йоркшир, Англия, с трансатлантически полет. Малкият гекон, наречен впоследствие Барби, бил забелязан от Лиза Ръсел, докато разопаковала куфара си, след като се прибрала у дома след пътуването. Госпожа Ръсел разказа: „Когато помръдна, започнах да крещя. Не е това нещото, което очаквате да намерите в сутиена си след пътуване от 4000 мили“. Впоследствие Барби бе предадена в безопасност на грижите на организацията за защита на животните RSPCA.

Най-малко 46 души загинаха в Мадагаскар при сблъсък между крадци на добитък и селяни. Атаката бе извършена в комуната Маровитика в югоизточната част на страната. Около 120 въоръжени мъже извършиха нападението в две села – Амбохицохи и Вохитсимбе. Комисията по правата на човека в страната заяви, че ще проведе независимо разследване на атаките. В района често се случват сблъсъци между крадци на добитък и селяни.

Фризьорски салон в Индия бе осъден да плати 20 милиона рупии (271 000 долара) обезщетение на модел, защото ѝ направил грешна прическа. Според обвинението жената е получавала работа от козметични фирми именно заради дългата си коса. Но в салона я подстригали късо, недоразбирайки нейните инструкции, причинявайки ѝ огромна загуба. Салонът, който е част от видна хотелска верига в Делхи, има право да обжалва присъдата. Националната комисия за защита на потребителските спорове заяви, че жената е загубила „очакваните си задачи и е претърпяла огромна загуба, която напълно променила начина ѝ на живот и разбила мечтата ѝ да бъде топмодел“.

Кенийски полицай се събуди от деветмесечна кома и установи, че е уволнен заради отсъствие от работа. Дълго време нито семейството му, нито полицията са имали представа къде е полицай Рубен Кимутай Лел. Оказало се обаче, че той е станал жертва на пътен инцидент и през цялото време е бил в една от най-големите болници в страната. Полицейският служител е приет на 21 декември 2020 г. като неизвестно лице в главната болница в столицата Найроби. У себе си той не е имал документи за самоличност. Междувременно е бил уволнен от работа, задочно обвинен в дезертьорство и била издадена заповед за ареста му. По-късно делото било оттеглено, след като полицията не успяла да го намери.

Талибаните забраниха на фризьорите в афганистанската провинция Хелменд да бръснат или подстригват брадите на мъжете, обявявайки, че това нарушава тяхното тълкуване на ислямския закон. Всеки, който престъпи правилото, ще бъде наказан, твърди талибанската религиозна полиция. Някои бръснари в столицата Кабул казаха, че също са получили подобни инструкции, които предполагат връщане към строгите правила от миналото управление на групата на власт въпреки обещанията им за по-лека форма на управление.

Най-големият шампион по сумо – Хакухо, обяви, че се оттегля след повече от 1000 победи в кариерата си. Той се издигна до най-високия ранг на сумото, след като пристигна в Япония от родната си Монголия на 15-годишна възраст. Но понастоящем 36-годишният мъж е измъчван от упорита контузия на коляното. По време на кариерата си Хакухо записа повече титли, победи и перфектни първенства от всеки друг борец в историята. Пенсионирането му оставя само един борец в най-високия ранг на йокозуна. Хакухо дебютира през 2001 г. и шест години по-късно бе повишен в йокозуна.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заговори за възможността да забрани консумацията на кучешко месо в страната. Повечето корейци никога не са яли кучешко месо и търсенето за него е намаляло през последните години. Изчислява се обаче, че въпреки това до един милион кучета все още се колят за храна всяка година в Южна Корея. Това е първият път, когато президентът, известен любител на кучетата, повдига перспективата за пълна забрана. Вече съществува закон, забраняващ жестокото клане на кучета и котки, но самото потребление не е забранено.

чети още

Магично е да си човек

Понякога самотен, понякога сам

Да се сгушиш в скута на богинята, или Big Mama Scandal

Le Grand Tour на Льо Корбюзие