Само за възрастни

Първата асоциация на анимационните сериали за възрастни несъмнено пораждат първите кинотворби от този вид, като “Саут парк”, ”Семейният тип” и “Семейство Симпсън”. Едно е сигурно – те проправят пътя на всичко, появило се по-късно. Създадени със забележително чувство за хумор, анимационните сериали за възрастни успяват да предложат часове за едно истинско и качествено забавление. Нерядко обаче, обръщайки ироничен поглед към света и обществото, те могат да бъдат разбрани и от всички слоеве на обществото.

The Ren & Stimpy Show – „Рен и Стимпи“ (1991-1996)

Един от сериалите, при които родителите  истерично изключват телевизорите и гонят любопитните си дечица от екраните. Макар и форматиран като програма за деца, кой ли изобщо е позволил това, сериалът изобилства с просташки фасони, намеци, песни и съдържания, които не са за деца. С появяването си и със своите герои Рен и Стимпи се вписват сред култовите анимационни герои на 90-те. С течение на времето сериалът става все по-добър и все по-наситен със ситуации, в които интелигентният зрител открива прикрити реплики и смисъл.

Rick and Morty (2013 – ) – „Рик и Морти“

Сериалът бавно,  но сигурно се вписва в класиката, проследявайки живота на дядото Рик Санчез, смахнат учен, алкохолик, човек с немалко странни пороци, и внука му Морти Смит, които преживяват безброй изумителни приключения в търсенето на авантюри и отговори на много жизненоважни въпроси. Четвъртият сезон започна през май миналата година на „Нетфликс“, планирани са и много нови сезони и епизоди.

Archer (2009 – ) – „Арчър“

Сериалът проследява подвизите и предизвикателствата на една дисфункционална разузнавателна агенция, при които оплакванията на отдела за човешки ресурси са по-важни от намаляването на престъпността и шпионската дейност. Авторът на сериала Адам Рийд споделя, че върху визията за сериала значително са повлияли франчайзи като Джеймс Бонд и са го вдъхновили да включи поп култура, суров хумор и бързи диалози. Интересно е да се подчертае, че начинът на анимация на сериала черпи вдъхновение от изкуството на комикса.

The midnight gospel (2020 – )

Създаден от популярния художник на Adventure Time Пендълтън Уорд и комика Дънкан Тръсел, сериалът се състои от екранизирани епизоди на подкасти, превърнати в авантюри. Космическият подкастър притежава нелицензиран симулатор на Космоса, с помощта на който обикаля странни светове и универсуми, интервюирайки техни жители за своята програма. Анимацията е малко сладникава и това понякога се явява като противоречие на представяните от време на време кланета и масови убийства. Първият епизод на сериала бе излъчен през април миналата година.

Drawn together (2004-2007) – „Събрани заедно“

В ерата на разцвета на телевизионните риалити програми възниква анимационен сериал за възрастни под името “Събрани заедно” като  отговор на актуалния тогава обществен феномен. По вулгарен и твърде непристоен начин е представен животът на няколко различни анимационни герои в риалити програма, поставяйки редица скандални въпроса във връзка с хомофибията, сексизма и расизма.

чети още

Красиво-тъжна история

Най-синьото синьо: Пулия

Когато изкуството срещна бизнеса

Пипи отива на цирк