Познавате ли Чаплин?

„Сам по себе си човекът е гений, но на масата той се превръща в безмозъчно чудовище, в брутален идиот, който е готов да отиде навсякъде, където му кажат“ – казва Чарли Чаплин.

 • Родителите на Чарли Чаплин са част от забавната индустрия на времето и той навлиза в шоубизнеса едва ли не с първите си стъпки. Само на 5 години малкият Чарли заменя майка си, която боледувала от ларингит, в един музикален салон, изпълнявайки първата си песен “Jack Jones”. пред група войници. Разказва се и една абсурдна, но съвсем истинска случка. Годината е 1915-а, младият Чаплин участва в състезание между личности, приличащи на Чарли Чаплин. Съдиите и публиката не го разпознават и вместо като победител, актьорът се връща у дома си едва с третото място.
 • Той е първият актьор, появил се по страниците на “Time” в едно издание от 6 юли 1925 година. Списанието е известно със своите влиятелни и често противоречиви корици и появяването на Чарли Чаплин в него несъмнено означава голяма крачка  за актьора.
 • Очите му били сини, но публиката упорито вярвала, че са кафеви. Причината е в черно-бялото кино, поради което повечето зрители дори не можели дори да си представят колко прекрасни са сините очи на артиста.
 • Блестящ музикант и композитор, Чаплин е и автор на музиката на повечето свои филми, макар и да не е имал нужното музикално образование. През 1972 г. печели Оскар за компонираната от него музика за филма “Светлините на рампата”.
 • Говори се, че е бил по-богат от президента на Щатите. По онова време президентът получавал 75.000 долара годишно. През 1916 г., след подписване на договор с компанията “Mutual Film Corporation of New York” заплащането на Чаплин достига  670.000 долара.
 • Актьорът не желае да играе във филми със звук. Макар и един от най-популярните представители на нямото кино, Чарли Чаплин дълго време отказва да приеме аудио технологията, макар че тя става все по-популярна във филмовата индустрия. Той продължава да снима със собствената си идея за киното, убеден, че звукът ще нанесе щети на филма. Постепенно обаче започва да въвежда музика и разни звуци в по-късните си фими – “Светлините на града” (1931), “Модерни времена (1936)”, “Великият диктатор (1940)”.
 • Не става никога гражданин на САЩ, въпреки че живее там почти 40 години. След филма “Модерни времена” той си спечелва славата на симпатизант на комунистите. През 1952 година американското правителство анулира разрешението му за пребиваване, което значи, че не му е позволено да се върне в САЩ след почивката си в Англия. Като отговор на това, Чаплин се преселва в Швейцария, където прекарва остатъка живота си. Заминава за САЩ само веднъж, едва през 1972г., за да получи почетния си Оскар.
 • Жени се четири пъти за млади жени и има 11 деца. Последният му, четвърти брак е с Уна О’Нийл през 1943 г., когато е на 54 години. Уна ражда осем от 11-те му деца и остава с него до смъртта му.
 • Чаплин играе значима роля за утвърждаване на името на Уолт Дисни, който през 1937 г. обявява първия си дългометражен анимационен филм “Снежанка и седемте джуджета”. Самият Дисни не е много убеден в успеха на филма си, но Чаплин го подтиква да завърши филма и се заеме с разпространението му. Така се ражда деловото им партньорство..
 • Казват, че се познавал с Алберт Айнщайн, който бил почетен гост на премиерата на филма на Чаплин “Светлините на града”, състояла се на 2 февруари 1931 г. в Лос Анджелис. От същата година датира запознанството с Махатма Ганди.
 • През 1972 г. Чаплин получава своя звезда в холивудската Алея на славата. Проектът да му бъде присъдена, който датира 20 години преди това, бил отхвърлян поради политическите убеждения на артиста.
 • През 1992 г. дъщеря му се превъплъщава в ролята на майка му във филма “Чаплин”, адаптация на живота на артиста.
 • Четири години след смъртта му един астероид бива кръстен с името Чарли Чаплин. Малко са артистите, които могат да се похвалят с такава чест.

чети още

Магическата вселена на Мароко

U2 с поглед към миналото

Europe: Третият хедлайнер на MIDALIDARE ROCK IN THE WINE VALLEY

Да рисуваш мода