Под райското дърво, или 12 коледни фантазии

Закачили сме вече най-старото коледно украшение, което имаме и което пазим като скъпоценност, защото ни разказва историята на нашето детство. Закачили сме и най-новото, това, което сме купили или сами изработили специално за тази Коледа. То пък ще разказва на нашите деца историята на тяхното детство.

Иначе казано, пресъздали сме райското дърво у нас. С това се предполага, че се асоциира коледната елха. Мълва се носи, че започнали да я украсяват за първи път през XVI век в Германия. По вечнозелените клонки тогава завързвали ябълки – директна референция към плода на  познанието, отхапването от който ни обрича на вечното търсене на изгубения рай. Ако приемем, че е така, то коледното ни дърво би трябвало нежно да помири образи, истории и внушения от Стария и Новия завет в празнично смирените ни християнски души, постигайки завършено послание за Пътя, Истината и Смисъла. (Е, разбира се, по клонките притичват и нашите езически спомени, приели формите на гномове, феи, елени, вили и самовили, защото тях винаги ще носим в мъгливите долини на душите си.)

Първоначално украшенията за коледното дърво имали аромат и вкус – освен дъхави ябълки по клонките се окачвали бисквитки като ангели, звезди, сърца или цветя, покрити със златен варак орехови ядки, резенчета сушени екзотични плодове. 

И тук се намесил един Ханс. Ханс Грюнер, майстор стъклар. Спори се дали се е случило  още през XVI  век, или доста по-късно. Но едва ли е толкова важно. Важното е, че Ханс не можел да си позволи ябълки, за да украси с тях семейното коледно дърво. (Означава ли това, че ябълките били по-скъпи от стъклото тогава, не зная, но всички помним през какъв баснословен пик в цените са минали през XVII век луковиците на лалетата, така че всичко е възможно.)  Затова Ханс решил да направи ябълките от стъкло. Така се появили първите стъклени коледни украшения.

Оттогава фантазията човешка е изваяла милиони. И във всеки дом има поне по две най-ценни – най-старото и това, което ще окачим за първи път на елхата.  

Прочути дизайнери и модни брандове с радост слагат знака си на своите коледни украшения.

Ето селекция на 12 от тях. Защо 12? Защото 12 са месеците в годината. 12 са деленията върху циферблата на часовника. 12 са знаците в зодиака. 12 са апостолите. 12 са странстващите разкази на Габриел Гарсия Маркес.   

DIOR
BALENCIAGA
DOLCE & GABBANA
FENDI
GEORGE JENSEN
HERMES
MICHAEL ARAM
MOOOI
SNARKITECTURE
SVENSKT TENN
WEDGWOOD
TIFFANY

          

чети още

Пиеса за една библиотека, заводите Круп и пет литра масло

Споменът за живот, в който (не) си бил

„Перестройката“ на Владимир Путин

Формулата на унищожението