Пипи и АББА: очаквано добра комбинация 

Бьорн Улвеус представи новата си любов на премиерата на мюзикъла “Пипи в цирка”.

Книгите на шведската писателка за Пипи дългото чорапче продължават да са най-четените от деца и възрастни близо 80 години след появата им. Десетки филми и театрални постановки са се опитвали да разкажат и покажат невероятните приключения на рижото момиче с извънземна сила. Повечето се оказват провал, сподели внучката на Астрид Линдгрен Малин Билинг. Преди три години тя се доверява на Бьорн Улвеус от AББА и му позволява да адаптира историята за Пипи Дългото чорапче в музикално шоу. 

Амбициозният проект съвпада с купуването от Улвеус на популярния театър “Циркус” в Стокхолм.

“Той стоеше затворен през лятото и аз реших да направя нещо за всички гости на Стокхолм. Какъв по-добър подарък от мюзикъл. Не мислех дълго с екипа кое е възможното заглавие, защото едва ли има човек по света, който да не обича лудориите на Пипи”, разказва Улвеус. И тук започва трудното пътуване из творчеството на Астрид Линдгрен. 

“Историите за Пипи са толкова атрактивни , че трудно можеш да избереш една. Ние имахме ограничението Арена. Съвсем естествено избрахме “Пипи в цирка”. Пандемията отложи за известно време плановете ни, но ето сега Пипи официално влиза в цирка и мисля, че това ще се хареса на публиката”.

Премиерата на 12 юли потвърди намеренията на продуцента и екипа му. 

В „Пипи в цирка“ Томи и Аника взимат своята приятелка Пипи, за да отидат на цирк. Пипи няма представа какво трябва да е цирк, но е толкова ентусиазирана от представлението, че бързо сама се качва на ринга и обръща представлението с главата надолу.

Зрелищният мюзикъл е триумф на добрия театър за деца, който с удоволствие се гледа и от възрастни. Изключителни актьори, които пеят и танцуват с лекота, дори изпълняват сложни акробатични номера, истински циркови артисти, които пеят и се справят отлично с театралните си роли. Стегната драматургия, която динамично и с вкус разказва историята на Пипи, Томи и Аника в цирка. 

Музиката

В основата на успеха е чудесният саундтрак на “Пипи в цирка”, в който има и 7 композиции на тандема Бьорн и Бени от АББА. Сред тях и 5 нови песни, създадени специално за спектакъла. Модерни аранжименти на вечни класики като песнката за Крокодила Гена и класическо танго. В записите за албума, който врче се радва на успех в музикалните платформи за споделяме, участва солиста на шведската рок група Мандо Диао и други популярни изпълнители. 

Новините от световната премиера са две: ще има английска версия на мюзикъла и 77-годишният Бьорн Улвеус официално представи новата си любов – 46 – годишната датчанка Кристина Сас. Тя е продуцент в Юнивърсъл мюзик, Германия. Двамата са двойка от няколко месеца и не крият чувствата си. През февруари тази година Улвеус изненадващо обяви, че се развежда със съпругата си Лена. Двамата живяха като семейство 41 години и имат две дъщери. Лена беше причината за развода на Агнета и Бьорн и написването на песента “Всичко за победителя”, превърнала се в един от големите хитове на АББА.

“Щастлив съм с новата си любов”, беше лаконичен Бьорн на червения килим.

Рискът

“Да се съберат двата най-популярни културни феномена на Швеция Астрид Линдгрен и АББА е риск, който трябва добре да се пресметне”, твърди британският журналист Тревърн Джеймс.

Бьорн Улвеус, член на най-успешната група в Швеция, АББА, адаптира история от може би най-популярната поредица от детски книги в Швеция, “Пипи Дългото Чорапче”, в мюзикъл.

“Резултатът е цветна смесица, в която „всичко си пасва – театър, мюзикъл, цирк“, казва Улвеус.

Първоначално използвана като цирк, Стокхолмската арена Cirkus е открита през 1892 г. и днес се използва предимно за концерти и музикални представления.  

15 милиона туристи идват в Стокхолм всяка година и цирковата история на Пипи е добър  избор за широката публика. Шоуто има потенциал да се превърне в световен хит, подобно на мюзикъла “Мама Миа”.

Звездата на AББА вижда Пипи като символ на овластяването на момичетата и жените: „Харесвам нейното гражданско неподчинение, любопитство и силна воля“, каза Улвеус. 

Още повeче, след като в края на миналата година AББА направиха изненадващо завръщане след почти 40 години с албума си „Voyage“. През май тази година стартира съпътстващото шоу в специално построена ABBA Arena в Олимпийския парк в Лондон.  Придружени от група на живо от 10 музиканти, четиримата членове на шведската група – Агнета, Ани-Фрид, Бени и Бьорн – се появяват като цифрови аватари или ABBAtars.

Изглежда за Бьорн освен новата любов е време и за нови творчески предизвикателства. 

чети още

Джон Маклафлин – четвъртото измерение на джаза

Красиво-тъжна история

Най-синьото синьо: Пулия

Когато изкуството срещна бизнеса