Огнян Гаврилов – от комарджия до адвокат номер 1 в столицата на Калифорния

Огнян Гаврилов стана Адвокат на 2020 година за щата Калифорния в САЩ.В момента българинът е един от най-известните адвокати в Сакраменто, а едно от емблематичните му дела е свързано с осъждането на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм. За шансовете, които Америка дава, и за пътя от работа на черно до създаването на най-голямата кантора, собственост на чужденец, разказва адвокат Гаврилов.

Как едно момче, родено в семейството на учителка и инженер, се превръща в комарджия и едва ли не е срам за семейството?

Беше отдавна, но помня, че бях много добър по математика, затова ме приеха в Математическата гимназия. Но честно казано, не ми се учеше математика. По това време в България, 90-те години, хората, които учеха математика, караха таксита и това за мен беше страшно нередно и смущаващо… и дори плашещо. Спрях да уча и записах специалност в Нов български университет… бях много добър с картите. Играех комар за пари – реално аз не бях комарджията, другите си мислеха, че играех комар, аз просто им взимах парите . Родителите ми разбраха, бяха много разочаровани от мен и влязоха в стаята ми и казаха: „Записали сме те в колеж в Америка, ето ти самолетните билети, имаш интервю в посолството след месец и довиждане!“. В началото си мислех, че това е някакъв филм, някакъв абсурд, но през 1999 година се озовах в Америка.

Живели сте в Палм Спрингс и учили “История” в Сан Бернардино Стейт Юнивърсити. За 2 години без документи и пари ви се налага да работите “на черно”… Разкажете за тези времена…

Работих в строителството, паркирах коли и всякакви работи… за да оцелея. Тогава имах едно бивше гадже, с което живеех, което ми каза, че ако отида да уча „Право“ с нея (тя искаше да е юристка), ще се оженим и ще взема документи. Ние все пак бяхме заедно, живеехме и това не ми се видя като най-лошата идея.Нямах по-добри перспективи за момента и отидох да следвам „Право“, което се оказа супер идея и на бившата ми съпруга съм й много задължен за това.Завърших „Право“ през 2008 г., когато всичко беше абсолютен провал. Става дума за кризата около 2006-7-8 година – беше страхотна икономическа криза в Щатите. Кантората, за която работех, фалира. През 2009 година се наложи да си отворя собствена кантора, защото просто нямах избор… бях адвокат на 6 месеца едва и нямах опит, нямах клиенти. Следващите няколко години беше жестока битка да си намеря мястото. Видях една сфера, в която никой не искаше да влиза – сферата на съдебен адвокат. Това е най-неприятното нещо, но и най-трудното и съответно най-добре платеното. Магги – това е едно семейство. Те се записват в един фитнес център. Но като се запишеш там, подписваш един документ, че нямаш право да съдиш фитнеса. Обаче после детето им падна и се нарани сериозно. И семейство Магги ме нае да съдя фитнес центъра. Този документ, който бяха подписали, беше истинска защита за центъра и до този момент никой не беше побеждавал такъв документ от 1991 година. Това става 2011 и аз им бих документа. Оттогава никой не е могъл да го направи. Това беше много технически момент и беше сериозен успех! Самото дело не беше голямо, но много публично.

Вие сте причината вече 8 години 24 май да е официален празник и в Калифорния. Как стана това?

Гласува се в горната и долната камара единодушно. Това беше мой личен проект, който успях да постигна през Славянско-американската търговска палата, на която съм вицепрезидент и съосновател.

През 2016  получавате наградата „Правосъдие зад граница“ у нас…

Аз се учудих, че получих тази награда. Според мен ми я дадоха, защото предишната година – през 2015, бях спечелил едно голямо дело – май в топ 50 на Сакраменто и освен това имах вече 11-12 адвокати в кантората и реално това ме правеше най-голямата кантора извън България, която е собственост на българин. И тази награда е за тези неща.

Едно от емблематичните ви дела е срещу губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм. Той е 42-ят кмет на Сан Франциско, избран през 2003 г. Разкажете ми повече за случая…

Според мен Гавин Нюсъм е едно парвеню, но с политическо влияние. Когато стана пандемията от коронавирус, той изпадна в паника. Той не знаеше какво да прави и взе едно особено решение – през декември 2020 той затвори всички ресторанти и фризьорски салони с обяснението, че ако спешните отделения в Калифорния се запълнят повече от 85 %, това със сигурност е вина именно на ресторантите и фризьорските салони. За негово съжаление няма никакви доказателства за подобно нещо. И това като стана, аз не издържах и заведох дело във федералния съд и го обвиних, че се държи като диктатор и създава закони, които нямат научна база. Заведох делото, то стана супер публично и намерихме няколко грешки в неговите закони. Това дело беше доста кратко… 2-3 седмици. Буквално в деня, в който внесохме документите за първата грешка, която открихме, от щаба на губернатора отвориха заведенията и фризьорските салони. Реално делото беше прекратено, но си беше успех! Район Сакраменто беше отворен 23 дни по-рано от останалите райони на Калифорния.

В края на 2020 станахте Адвокат на годината в Калифорния – как се постига това?

Аз съм Адвокат на годината не в целия щат, а в район Сакраменто. Тук сме 14 000 колеги. Имаме Асоциация на съдебните адвокати и те всяка година гласуват за някого. Аз просто имах добра година. Това, че ми се разви кантората в година на пандемия, имах няколко високопрофилни и успешни дела… вероятно това е причината да получа тази награда. Тя е наистина важна, защото реално твоите конкуренти ти я гласуват. Освен това никой не я е печелил тази награда толкова бързо спрямо датата на завършване на „Право“ – в смисъл, че аз я взех 12 години след завършване на университета.

Имате две деца – Найден и Рада…

Децата ми са на 7 и на 4 години. Баба им и дядо им им говорят на български. Жена ми е китайка и тя им говори на китайски. Реално те разбират и български, и китайски, но говорят само на английски… засега.

С жена ми Синди сме женени вече 8 години. От втория път уцелих по-добре . Тя се занимава с недвижимо имущество.  

Защо известен адвокат е и собственик на ресторант?

Имам ресторант. Казва се “58 degrees”. Купих го, защото щяха да го затворят. Той е на няколко пресечки от кантората ми. Дойдоха при мен бившите му собственици и се съгласиха просто да ми го дадат, за да не го затворят. Аз обещах, че няма да го затворя и му направих ремонт. Оказа се, че е много по-голямо главоболие от адвокатската ми практика. Психологически обаче ми се отразява добре. В Америка 1/3 от населението взима хапчета за глава. Една от причините е хората от работа вкъщи и от вкъщи на работа. Това не е нормално. Хората не се отпускат, не ходят да пият по едно питие с приятели… Аз вече го правя. Мога да определя ресторанта като отлична инвестиция от психологическа или лична гледна точка, но от финансова – много лоша…. Но пълно щастие няма.

Когато не сте в съдебната зала, се опитвате да живее здравословно… Получава ли се?

Играя голф, тичам сутрин, карам ски… Гледам да се движа. В офиса нямам стол – имам пътека под бюрото и тя е нагласена на 1 километър и половина върви, после стоя прав и така…

Огнян Гаврилов стана Адвокат на 2020 година за щата Калифорния в САЩ.В момента българинът е един от най-известните адвокати в Сакраменто, а едно от емблематичните му дела е свързано с осъждането на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм. За шансовете, които Америка дава, и за пътя от работа на черно до създаването на най-голямата кантора, собственост на чужденец, разказва адвокат Гаврилов.

чети още

Обсесията Е-1027  

Обсесията Vespa

Създател на мита за Хемингуей е самият той

Обсесията от едно лице