Огледална реалност

На 25 февруари 1745 г., на едно от прочутите аристократични издания на бал с маски в огледалната зала на Версай, Луи XV, маскиран като дърво, се сблъсква неочаквано с Мадам дьо Помпадур, маскирана като древногръцката Диана. Огледалото и огледалните зали присъстват в историята, в литературата, в киното и анимацията (припомнете си любим епизод от анимационната поредица „Ну, погоди“, в който заекът и вълкът експериментират с отраженията си), а от 18 септември в Габрово Домът на хумора и сатирата отвори врати първата огледална зала в България. 

Официалният повод са честванията по повод 160 години от обявяването на Габрово за град, към които директорът на музея Маргарита Доровска и екипът й добавят голямата удивителна в празничните инициативи с откриването на огледалната зала, създадена от художничката Невена Екимова. В артистичната концепция на авторката е заложена добрата традиция на пародиране на собственото ни отражение, благодарение на което гостите ще се видят в нова светлина. Габровските селфи кабинки са отворени за всички, които могат да понесат непознатото си аз. Най-ценният експонат в залата е бляскавото яйце Габерже с кранче, за който се разказва следната легенда – наследниците на Александър III са искали да го купят, но спестовните управници на Музея на хумора сметнали, че ще изкарат повече от билетчетата за вход, ако го задържат. 

За отбелязването на годишнината от обявяването на Габрово за град Музеят на хумора и сатирата в града отваря врати на сувенирния си магазин, който е единственият музеен проект в страната, който се реализира изцяло с кредитно финансиране в размер на 80 000 лева и срок за изплащане 10 години. В каталога на музейния магазин ще се предлагат и оригинални артистични тишърти, значки, магнити и дървени пластики „Мащехата като котка“, създадени специално за проекта от варненския артист Калоян Илиев – Кокимото. Изложбата му „Антигерой“ се откри на 18 септември, а на 19 септември номинираният за Националната театрална награда ИКАР 2020 в категорията “Съвременен танц и пърформанс” проект  на Стефан А. Щерев и ЛИГНА Колектив (Германия) НОНУМЕНТ се състоя на връх Хаджи Димитър (Бузлуджа). Пърформансът е под формата на пиеса за слушане, продукция на Информбюро и Музей на хумора и сатирата, и се изиграва от публиката по време на разходка около чинията. Така участниците съпреживяват архитектурата и стават свидетели на сцени от историята на паметника. 

Нонумент: представление пред паметника на Българска комунистическа партия, връх Бузлуджа, 14 септември 2019 / 24. Габровско биенале; фотограф: Росина Пенчева
—— Nonument: performance in front of the Monument to the Bulgarian Communist Party, Buzludzha Peak, 14 September 2019; photographer: Rosina Pencheva

Желаещите да се включат е необходимо да се регистрират на link  и да си носят смартфон и слушалки.

чети още

Представяте ли си, ако това беше пистолетът на Пушкин!

Автографът на Лоран

Къде похапват Тина Търнър и Пол Маккартни?

Пиеса за една библиотека, заводите „Круп“ и пет литра масло