Нюанси на съвремието: музеят Moco отвори врати в Барселона

Неконвертируема класика или съвременно изкуство? Несъмнено и за двете има място под слънцето на Барселона, макар надпреварата между тях да довява по някой сърдит облак. Такъв е случаят с привържениците на идеята за откриване на музея Ермитаж в каталунската столица и техните опоненти.

Подобно е и в любовта; там има много цветове и различни етапи, но едно е сигурно – ако си смел, я даваш тук и сега, независимо от трудностите или от това кого си обичал преди или кого би обичал след време. С не по-малко дързост и сякаш неусетно в Барселона наскоро се настани филиалът на един от най-посещаваните частни музеи в Амстердам. Moco (или иначе казано Modern Contemporary Museum) приютява в Каталуния творбите на доказани съвременни артисти, сред които Анди Уорхол, Салвадор Дали, Деймиън Хърст, Кийт Харинг и Банкси.

Основателите на музея, Лионел и Ким Логчис, колекционират произведения на изкуството вече повече от 20 години. Така през 2016 г. отварят Moco в столицата на Нидерландия. Интересът към него е огромен и до днес музеят е посетен от повече от 2 млн. души. Водени от желанието си да видят света „толкова просветен, че мирът и единението да бъдат неизбежни“, Ким и Лионел решават да представят гласа на стрийт артистите и в Барселона. „Вярваме, че изкуството е единственият, невероятен път“, добавят създателите на Moco.

Помещаваща се в готическия квартал на Барселона, колекцията на музея включва предимно колосални (по размер и по характер) произведения на изкуството. Такива са бронзовата скулптура Woman Aflame (1980) на Дали; Pink River (2020) на Такаши Мураками или Night of Stars (2007) на Яйой Кусама, които заемат пространството на първия етаж, носещо името Moco Masters. Там тупти и The Immaculate Heart – Sacred (2008) на Деймиън Хърст – огромно сърце от бик с гълъбови крила, безсрамно пронизано от стоманен кинжал. Колекционерите твърдят, че именно тази творба е принадлежала на Джордж Майкъл.

На втория етаж анимираната върволица от хора Parade Infinite (2021) на Les Fantomes посреща посетителите на Moco и закачливо ги подготвя за продължението. А то е смесица от възвишено изкуство, попарт и собствен характер в творбите на американския уличен художник Браян Донъли, по-известен като Kaws. Или изпълнените с митологични сцени, класическа красота и леко объркване картини на чилийския художник Гийермо Лорка. С още по-голямо бунтарство в Moco се подвизават и шест творби на британския артист с тайнствена самоличност Банкси. Сред тях са репродукция на Girl with BalloonGold (2004), Home Sweet Home (2006) или простреляният в главата бюст на Давид (2006), принадлежал на Анджелина Джоли и Брад Пит.

Изложбата завършва с много популярната инсталация Diamond Matrix на датчаните от Studio Irma. Около огледалните стени като фини паяжини се спускат стъклени фигури във формата на диаманти. Докато променят цвета си, те карат да се огледаш дълбоко в себе си и да откриеш едни може би позабравени добрина и красота. Междувременно вътре в теб са се разместили най-различни пластове и чувства и изведнъж ти просветва – всичко е безкрай и нищо не е константа…

*Moco е отворен всеки ден, а цените на билетите започват от 13,5 евро.

чети още

Пипи и АББА: очаквано добра комбинация 

Джон Маклафлин – четвъртото измерение на джаза

Красиво-тъжна история

Най-синьото синьо: Пулия