Нощ в Лисабон: Има ли привилегировани в ковид мерките?

От самото начало на ковид кризата управляващата класа в България даде да се разбере, че мерките за ограничаването ѝ ще са два вида – за управляващи и за управлявани. Те се появяваха на публични места без маски, когато обикновените хора биваха глобявани за същото, обикаляха страната, когато управляваните стояха с месеци вкъщи и им бяха забранени дори парковете, демонстрираха защитни костюми в Народното събрание, когато те не стигаха за линейките, разменяха си любезности от парламентарната трибуна, когато работещите можеха да общуват само чрез чатове. Практиката бързо се утвърди и даже не стана ясно дали един вицепремиер, събиращ слънце в затворен парк, всъщност си плати глобата за нарушаване на правилата, приети от неговото правителство. Тук не е интересно, поне докато гражданите не поискат да са равни.

фотография @European Commission

Това обаче съвсем не е така в Европа, където няколко министри загубиха постовете си, кралски особи се червиха за дискретните си почивки, осмивани от пресата и разнищвани в парламента, и известни политици промениха начина си на работа, за да се нагодят към ограниченията. 

В Европейската комисия, която е призвана да бди над правилата, влиятелният еврокомисар за търговията Фил Хоган трябваше да напусне, след като беше забелязан на частно парти в голф клуб по време на локдауна. Председателката Урсула фон дер Лайен му поиска оставката само няколко часа след като се оказа, че никой в родната му Ирландия му няма доверие и дори вездесъщата ЕНП не посмя да го спаси.

После самата Фон дер Лайен изпадна в затруднение и трябваше да обяснява защо се е прибрала в дома си в Германия, вместо да се изолира в Брюксел след положителния тест на своя сътрудничка през октомври. Но до по-далече не стигна. ЕС и без това си имаше проблеми и само управленска криза в комисията му липсваше.

Португалската вечеря

Този път нещата могат да стигнат и по-далеч, ако Фон дер Лайен не е достатъчно убедителна за съботната вечер, прекарана в Лисабон в компанията на колегите ѝ комисари и на португалското правителство. Поводът – традиционната визита на Колежа на комисарите в страната, която председателства Съвета на ЕС. Маратонът от срещи, който се организира между ресорните еврокомисари и министри от всяко ротационно председателство, освен да ги запознае, служи и за координация по най-належащите законопроекти през шестте месеца на вахта на съответната държава в съвета. Коронавирусът промени и този обичай, като едва малка част от еврокомисарите отидоха в Берлин през юли. Сега беше избран подобен модел – само осем комисари пътуваха с Фон дер Лайен до Лисабон. 

След завръщането им обаче кабинетът на старшия вицепрезидент на Еврокомисията Маргрете Вестагер съобщи, че тя се е самоизолирала след вечеря с португалския финансов министър Жоао Леало, който ден по-късно даде положителен тест за коронавируса. Това измести акцента от работните срещи към необходимостта вечерята, където социалната дистанция и маските са невъзможни,  да остане в програмата на визитата.

Трима комисари се оказаха контактни на Леало – двама от тримата старши вицепрезиденти Вестагер и Валдис Домбровскис, както и португалската еврокомисарка Елиза Ферейра, една трета от комисари, пътували до Лисабон. Тримата няма да излизат от къщи 7 дни, след което по правилата в Белгия, където е базирана комисията, ще трябва да си направят PCR тест, за да се установи дали не са се заразили.

Комисарите, водени от Фон дер Лайен, прекараха 17 часа в Португалия в срещи по ресори с португалските министри и обща вечеря. Европейската комисия настоява, че пътуването е било “изключително важно”, тъй като е било необходимо да се обсъди лично придвижването на важни досиета като задействането на многогодишния бюджет на ЕС и мегафондът за възстановяване, които бяха приети в края на 2020 г.

Говорител на председателката на комисията обясни, че решението за еднодневното пътуване не е било взето лековато и че председателката го е обмислила. Запитан какво е посланието, което комисията изпраща на милионите фирми, които заради ограниченията трябваше да се откажат от бизнес пътувания и вечери, както и от присъствени заседания, говорителят заяви, че “отиването на мисия в Лисабон не е привилегия” и че решенията за пътуване “се вземат за всеки отделен случай”.

В същото време той призна, че няма формални критерии, по които да се определя коя среща или пътуване са “значими” и налагат личното присъствие на еврокомисарите и кои могат да се организират и през видеовръзка.

“Значима работа”

Почти цялата работа на институцията се води виртуално, с изключение на заседанията на еврокомисарите и ежеседмичните събирания на шефовете на техните кабинети, съобщи говорителят, добавяйки, че присъствените заседания се налагат от необходимостта да се обсъждат политики.

“Работата по управлението на кризите и продължаването на работата по програмата и приоритетите на комисията е изключително важна”, добави той, изтъквайки нейната специфичност.

Изключенията са много ограничени, увери говорителят на Фон дер Лайен: “…когато преценим, че има политически преимущества да осъществим политиките, които създаваме, да се срещаме лично”.

За да демонстрира, че еврокомисарите не са единствените, които могат да ходят на работа, говорителят посочи, че такава е и организацията сред европейските лидери. Те се срещат на живо в Брюксел или по видеоконферентна връзка в зависимост от важността на темите. Версията по въпроса на Европейския съвет за режима на срещите е по-различна. Според председателя Шарл Мишел, който също беше критикуван за присъствените сбирки, след като Фон дер Лайен трябваше спешно да напусне срещата на върха през октомври, за да се самоизолира, форматът зависи от епидемичната обстановка. Лидерите се събират в четвъртък, за да обсъждат ваксинацията и вируса – важни теми, макар срещата да е обявена като видеоконферентна. След като няколко президенти и премиери се върнаха болни от сбирката в Брюксел през декември, въпросите за безопасността и целесъобразността на срещите по време на пандемия отново излезе напред.

Евродепутатите също се сдобиха с изключение. Дадоха им го белгийските власти, които промениха правилата за пътуване, след като след празниците броят на инфекциите, особено в Брюксел, отново тръгна нагоре. Според новия ред всички пристигащи в Белгия трябва да се самокарантинират за 7 дни. Изолацията може да бъде преустановена, ако след това PCR изследването е отрицателно.

И все пак: „Карантината не се прилага за значими дейности, свързани с функцията“ на законотворчество, писа “Политико”, позовавайки се на вътрешен документ на Европарламента.

Това ще позволи на евродепутатите да ходят до парламента по работа. Те ще могат да избягнат карантината и ако напуснат Белгия преди изтичането на карантинния период. Подходящо за една пленарна сесия, която във времената на ковид епидемията не продължава повече от 2-3 дни.

По информация на Еврокомисията същото изключение важи и за еврокомисарите. Засега тримата карантинирани от лисабонската мисия, изглежда, няма да се възползват от правото си и ще участват дистанционно в тазседмичното присъствено заседание на Европейската комисия.

Защо Лисабон не е добър избор за събота вечер

Три дни преди комисарската визита в Португалия в страната беше въведен пълен локдаун в опит да се спре тенденцията на увеличаване на заразените, която е възходяща от ноември. Броят на заболелите започна да се ускорява след разхлабването на ограниченията за Коледа и според здравните власти болничната система е изправена пред колапс. Португалия е държавата с най-малко реанимационни легла на 100 000 жители. По данни на здравния министър те са вече почти изцяло са заети.

От 14 януари в Португалия са отворени само училищата, хранителните магазини и аптеките, ресторантите работят единствено с доставки. Глобите за нарушение на ограниченията бяха удвоени. Охлабване на мерките ще има само на 24 януари, за да могат избирателите да гласуват на президентските избори.

“Правилото е просто – стойте си у дома. Работата от къщи е задължителна, когато е възможно”, каза премиерът Антонио Коща в обръщението си към гражданите при обяваване на по-строгите мерки.

В същото време според Европейската комисия сред причините за посещението в Лисабон е и фактът, че португалското правителство не е оттеглило поканата си делегацията от Брюксел да пристигне на 16 януари в Лисабон.

Новоустановяваните през миналата седмица инфекции в 10-милионна Португалия са средно по 9000 дневно. Общият брой на потвърдените случаи от началото на епидемията наближава 500 000, а на починалите – 8000. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заразните болести в момента Португалия е пета в Европа по брой на инфекции с 901 заразени на 100 000 души (България 154/100 000) и 11-а по смъртност със 121 починали на 100 хил жители (България 137/100 000).

чети още

Нюанси на съвремието: музеят Moco отвори врати в Барселона

Мостовете, от които се нуждаем

Помните ли Бети Блу?

Строго пазена тайна