Нови гледни точки

Второто събитие от серията „NEWCOMERS` WEEKS x ИВАН АСЕН 22“ е с тема „DRAWING NEW REALITIES” и представя магистърските колекции на абсолвентките на НХА Анелия Антова и Диляна Чолакова.

Колекцията COVER THE REALITY на Анелия Антова въвлича в моден водовъртеж всички спасителни ритуали, суеверия, илюзии и магични заклинания, покриващи като с фин слой от мъгла реалността, от която бягаме. Вдъхновения от кукерите, плашещи злите духове, древни български ритуали и вярвания, наред с търсенето на баланс в природата като водеща философия са в основата на колекцията, изградена върху принципа на устойчивата мода. Кройките на всички модели са с „нулев остатък“, използвани са естествени материи, както и няколко рециклирани материала. Авторските принтове са напечатани спрямо най-високите стандарти за устойчивост с минимални отпадъчни води и нисковъглероден отпечатък. Освен дърво и метал за различните детайли и аксесоари е използвана и домашно приготвена био пластмаса на основата на желатин. Силуетите са характерни с деконструкция и наслояване, елементи като възли, принтове с послания. . Обувките са изработени от дърво, корк, лен, филц, коноп и рециклирана гума, без да се използва лепило: частите са зашити и закрепени с няколко винта, така че всяка част от обувката може лесно да се подновява, сменя и рециклира.

Анелия Антова е завършила бакалавърска и магистърска степен в специалност „Мода“ в Националната Художествена Академия в София.

Понастоящем работи като 3Д моден дизайнер във компания за дигитална мода, а паралелно с това е и дизайнер на свободна практика.

Сред най-значимите ѝ участия във фестивали и конкурси са тези на FASHIONCLASH FESTIVAL- през 2019 и 2020, A Shaded View on Fashion Film Festival- 2020, DESIGNBLOK Prague- 2021. През 2021 печели първите места на IDEA MODA Fashion Competition и Fashion Festival Debrecen.

Обича да експериментира с конвенционални и неконвенционални материали, създавайки дрехи, обекти, илюстрации, истории. Работата ѝ е еклектична, а вдъхновение черпи най-вече от природата, изследването на космоса и науката.

Магистърската колекция “Да нарисуваш тишина” на Диляна Чолакова е израз на визуална поезия. В нея, тишината е разгледана като като кулминация на звука, изразена в серия флуидни форми. Деконструктивните решения чрез наслагване на слоеве от различни по характер и прозрачност материали показват промяната на звуковата вълна в пространството, което образува крайния продукт – дрехата, диктува неговата функционалност и силует на мека скулптура. Обект на изследване в дипломната работа е птицата като природна форма.  Развивайки интереса и проучванията си върху защитените видове птици в България, дизайнерката се занимава с характеристиките на разред грабливи птици, в частност забулена сова (Tyto alba): асиметрични части в скелета и специфичното подреждане на перата, което им осигурява безшумен полет.   

Гамата на колекцията прелива от петролено зелено, тъмносиньо, сиво и черно към екрю, бяло и техните нюанси, взаимствани от цвета на птицата, а силутите са създадени на принципа на асиметрия, деконструктивизъм, напластяване, строгост,  прозрачност, рентген, спираловидност, ефирност.

Диляна Чолакова е завършила  бакалавърска и магистърска в специалност “Мода” към Националната художествена академия в София.

Още по време на следването си развива силен интерес към ръчните техники, конструиране и трансформации в дизайна на облеклата, експерименти с неконвенционални материали, създаване на десени и илюстрации.

Диляна е един от финалистите в конкурса на Соня Йончева за създаване на неин сценичен тоалет за концерта й с Пласидо Доминго на 31.08.21 на площад “ Свети Александър Невски” в София. Двата й дипломни проекта, “Солта на живота” и “Да нарисуваш тишина”, са включени в концепцията на изложбата АРХИТЕКТУРЕН ФЕСТИВАЛ – БУРГАС 2021 иизложбата “Атанасовско езеро – лагуната на живота”- Централен площад, Бургас.

NEWCOMERS` WEEKS x ИВАН АСЕН 22 се реализират с финансовото съдействие на Hационален Фонд „Култура” по програмата „Подкрепа на частни организации `20”.

/// Посещенията на шоурума на ул. Иван Асен II. 22, ет.1 в София са съобразени с противоепидемичните мерки и се осъществяват с предварително записване на инидивидуален час за посещение на тел. 0888399506, мейл nelmit@yahoo.de и съобщения във фейсбук. ///

Кредити за снимките:

Анелия Антова:

EDOTORIAL:

Фотограф: Златимир Араклиев

Гримьор: Хриси Теова

Модели: Анастасия Жовтодид

Меган Тайнс

Петър Христов

LOOK-BOOK:

Фотограф: Елина Кръстева

ДИЛЯНА ЧОЛАКОВА:

Фотограф: Йоан Митов

Модели: Емона Илиева и Виктория Ташкова

чети още

Една провокация на ИВАН АСЕН 22

Киното, което не очакваш

Сън в лятна нощ

В Р Е М Е – индивидуална изложба на Диляна Иванова/YEDA