Незададените въпроси на НОЩ

Като видя медицинските капацитети в НОЩ, на езика ми са все въпроси за светлината в тунела. Не че отричам ефекта на паникьорските заглавия или рейтингите на фалшивите новини, но те са незначителен аспект от голямата тема К-19, пък и бързо втръсват. Докога ще циклим върху дилемата ще има ли пак карантина и КПП-та и вярно ли властта тайно е поръчала 1800 будки? Ако медиите бяха прелистили преди първия брифинг на щаба собствените си дописки, щяха да попитат:

фотография Иво Йованович

Какво стана с ивермектина?

На 6 юли т.г. директорът на Агенцията по лекарствените средства Богдан Кирилов съобщи, че в България се тества лекарството ивермектин върху хора. Става дума за ветеринарен препарат за краста, австралийски учени преди това бяха съобщили, че в лабораторни условия убива вируса за минути. Няколко наши сайтове оповестиха, че препаратът се тества на пациенти в болници из цялата страна, но повече информация по темата не се появи.

Изпитват ли се в България други лекарства срещу К-19 и в какви срокове се очакват резултати?

Не може НОЩ да няма информация от Агенцията по лекарствените средства за изпитания на други лекарства и терапии. Ако членовете му не бъдат питани, сами едва ли ще повдигнат темата, тъй като границата между полезната информация и рекламата на фармацевтични компании е тънка. Затова се пита, пък може и да отговорят, кой знае!

Кога ще има по-достъпни тестове?

На 18 септември професор Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, коментира въпроса как да различаваме вирусите при децата, които ходят на училище и детска градина. По този повод тя каза: „Има вече разработени и ще достигат до нашия пазар тестове на достъпна цена от около 10 лева, с които в домашни условия ще се диференцира кой е вирусът, включително коронавирусът.“ На 29-и същия месец директорът на Lufthansa Карстен Шпор, цитиран от агенция Bloomberg, заяви, че през септември се очаква „правителствата да приемат тестването на пътниците на борда“. 

На какъв етап е българската ваксина?

На 20 септември шефът на лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология при БАН доц. д-р Андрей Чорбанов съобщи: „Прототипът на българската ваксина срещу коронавируса трябва да е готов до късната есен“. Уточни, че компонентите се разработват в Англия и Дания, а „сглобяването“ на ваксината ще се случи у нас. 

Как ще се справят с антиваксърските настроения в България?

Навсякъде по света правителствата, учените и производителите на лекарства са силно притеснени от антиваксърските настроения. Проучванията показват, че въпреки високото доверие в науката гражданите не са склонни да изпробват серум, разработен за няколко месеца, без да са ясни страничните ефекти и срокът на действие. За българските медии би трябвало също да представлява интерес как нашите управляващи смятат да се справят с общественото недоверие.

Какво ни е отношението към руските ваксини? Възможно ли е на някъкъв етап да купим от тях?

Те са вече две – „Sputnik V“ и „ЕпиВаКорона“. Първата се разпространява в Русия, дори Путин заяви, че смята да си я сложи, след като дъщеря му участва в тестовете и потвърди, че се чувства чудесно. Въпреки че руснаците са се договорили да я продават в много други държави, тестовете по нейната безопасност все още не са приключили. Втората им ваксина очаква регистрация до края на октомври.

Вярно ли е, че една от ваксините няма да е подходяща за онкоболни?

Според проф. Кантарджиев една от най-напредналите ваксини срещу К-19 в света, тази на „Астра Зенека“, е „жива“ и няма да е подходяща за онкоболни.

Ефективно ли е японското лекарство авиган?

В края на юли беше съобщено, че Япония ни предоставя безплатно лекарството авиган. Тогава нямаше информация дали има ефект в борбата с К-19. Информацията е на сайта на японското посолство в България. 

…И така нататък. Според мен след седем месеца пандемия е по-логично да сме преживели ступора и първосигналния гняв към НОЩ. В крайна сметка това са единствените хора в държавата, упълномощени да дават достоверна информация за коронавируса. Грехота е да не ги питаме, нали?

чети още

Разрушителите, които съзидават

Фалшивият позитивизъм умря, да живее умереният оптимизъм!

Има ли живот извън социалните мрежи?

Социална дилема