Най-добрите съдебни сюжети

Макар и да не са толкова популярни като екшъните или комедиите, филмите със съдебни сюжети представляват жанр, който несъмнено оставя следи в световната кинематография, по-специално в Холивуд.

Заснети са много ленти със съдебна тематика и в повечето от тях главните действащи лица са адвокати. Има и такива, в които фокусът се насочва към прокурорите, следствието или обвинените и това ги прави още по-интересни. Те се базират главно върху истински събития или бестселъри.

12 РАЗГНЕВЕНИ МЪЖЕ (1957) – режисьор Сидни Лъмет, с участието на Хенри Фонда в главната роля.

В тази изключително оригинална филмова драма със съдебна тематика дванайсет съдебни заседатели дебатират относно съдбата на обвинен в убийство 18-годишен младеж. Филмът до съвършенство представя начина, по който функционират хората, когато се озоват по групи, и разкрива до каква степен могат да бъдат зависими един от друг.

АНАТОМИЯ НА ЕДНО УБИЙСТВО (1959) – режисьор Ото Преминджър, с участието на Джеймс Стюарт в главната роля.

В тази съдебна драма Джеймс Стюарт се превъплъщава в ролята на адвокат в малко провинциално градче. Той поема защитата на лейтенант, обвинен в убийството на собственика на бар, за когото се  твърди, че е изнасилил жена му. Адвокатът успява да спечели делото, доказвайки, че клиентът му е действал в момент на временно умопомрачение. Подсъдимият е оправдан, но остава открит въпросът дали наистина е невинен.

ДА УБИЕШ ПРИСМЕХУЛНИК (1962) – режисьор Робърт Мълиган, с участието на Грегъри Пек в главната роля, за която получава „Оскар“ и „Златен глобус“.

Филмът “Да убиеш присмехулник” е екранизация по романа “Да убиеш присмехулник” на американската писателка Харпър Лий за случая Том Робинсън, афроамериканец, обвинен за изнасилване на бяла жена. Филмът и романът по достоверен начин пресъздават тежкото положение на афроамериканците в американския Юг по време на Голямата депресия.

ПРИСЪДАТА (1982) – режисьор Сидни Лъмет, с участието на Пол Нюман в главната роля.

В тази съдебна филмова драма Пол Нюман се появява в ролята на адвокат алкохолик, който е в залеза на кариерата си. Една лекарска грешка му предоставя последен шанс да се обърне с цялата сериозност към призванието си и отново да се изправи на крака. Филмът е номиниран за пет оскара, между които за най-добър филм и най-добър актьор за внушителното изпълнение на Пол Нюман.

ДОБЛЕСТНИ МЪЖЕ (1992) – режисьор Роб Райнър, с участието на Том Круз, Джак Никълсън и Деми Мур в главните роли.

Във фокуса на филма е случаят на убит войник в американската база в Гуантанамо, Куба. Военен прокурор обвинява двама морски  пехотинци за това убийство и случаят по всяка вероятно би завършил със споразумение между прокурора и защитата, както в много подобни случаи, ако амбициозните адвокати на двамата обвиняеми не откриват редица съмнителни обстоятелства, които хвърлят нова светлина върху развитието на процеса.

чети още

Александър Геров – умиращият да живее

Дядя Володя пя у дома

Да бъдеш или да не бъдеш Джон Малкович?

Игра с форми