Най-добрите съдебни сюжети

Макар и да не са толкова популярни като екшъните или комедиите, филмите със съдебни сюжети представляват жанр, който несъмнено оставя следи в световната кинематография, по-специално в Холивуд.

Заснети са много ленти със съдебна тематика и в повечето от тях главните действащи лица са адвокати. Има и такива, в които фокусът се насочва към прокурорите, следствието или обвинените и това ги прави още по-интересни. Те се базират главно върху истински събития или бестселъри.

12 РАЗГНЕВЕНИ МЪЖЕ (1957) – режисьор Сидни Лъмет, с участието на Хенри Фонда в главната роля.

В тази изключително оригинална филмова драма със съдебна тематика дванайсет съдебни заседатели дебатират относно съдбата на обвинен в убийство 18-годишен младеж. Филмът до съвършенство представя начина, по който функционират хората, когато се озоват по групи, и разкрива до каква степен могат да бъдат зависими един от друг.

АНАТОМИЯ НА ЕДНО УБИЙСТВО (1959) – режисьор Ото Преминджър, с участието на Джеймс Стюарт в главната роля.

В тази съдебна драма Джеймс Стюарт се превъплъщава в ролята на адвокат в малко провинциално градче. Той поема защитата на лейтенант, обвинен в убийството на собственика на бар, за когото се  твърди, че е изнасилил жена му. Адвокатът успява да спечели делото, доказвайки, че клиентът му е действал в момент на временно умопомрачение. Подсъдимият е оправдан, но остава открит въпросът дали наистина е невинен.

ДА УБИЕШ ПРИСМЕХУЛНИК (1962) – режисьор Робърт Мълиган, с участието на Грегъри Пек в главната роля, за която получава „Оскар“ и „Златен глобус“.

Филмът “Да убиеш присмехулник” е екранизация по романа “Да убиеш присмехулник” на американската писателка Харпър Лий за случая Том Робинсън, афроамериканец, обвинен за изнасилване на бяла жена. Филмът и романът по достоверен начин пресъздават тежкото положение на афроамериканците в американския Юг по време на Голямата депресия.

ПРИСЪДАТА (1982) – режисьор Сидни Лъмет, с участието на Пол Нюман в главната роля.

В тази съдебна филмова драма Пол Нюман се появява в ролята на адвокат алкохолик, който е в залеза на кариерата си. Една лекарска грешка му предоставя последен шанс да се обърне с цялата сериозност към призванието си и отново да се изправи на крака. Филмът е номиниран за пет оскара, между които за най-добър филм и най-добър актьор за внушителното изпълнение на Пол Нюман.

ДОБЛЕСТНИ МЪЖЕ (1992) – режисьор Роб Райнър, с участието на Том Круз, Джак Никълсън и Деми Мур в главните роли.

Във фокуса на филма е случаят на убит войник в американската база в Гуантанамо, Куба. Военен прокурор обвинява двама морски  пехотинци за това убийство и случаят по всяка вероятно би завършил със споразумение между прокурора и защитата, както в много подобни случаи, ако амбициозните адвокати на двамата обвиняеми не откриват редица съмнителни обстоятелства, които хвърлят нова светлина върху развитието на процеса.

чети още

Отново за Ейми

Ще съм на сцената и на 95 години!

За обичания сладкиш на Брижит Бардо, за Сен-Тропе и за „И Бог създаде жената”

Пипи и АББА: очаквано добра комбинация