Модерно е да си секънд хенд, или „боклукът за една може да е съкровище за друга…“

Заповядайте на In&Out Spring Market, секънд хенд фестивал, на 15 и 16 май, за да разберете малко повече за философията на този тип пазаруване…

Преди около година и половина една приятелка ме покани да членувам в затворена група във Фейсбук за модни находки. Стори ми се много странно, тя ми разказваше как по цял ден следи, качва, предлага купува… Присъединих се с огромна доза скептицизъм. Знаех, че това е място, където членуват различни момичета и дами с вкус към модата и стила. Към днешната дата в  In&Out членуват над 7000 момичета, някои от които популярни лица – актриси, певици, стилисти. Сред тях са Антония Йорданова, Стефания Колева, Галя Лозанова, Миа Сантова, Добрина Чешмеджиева, Весела Бабинова и още много други.

В това обособено виртуално пространство момичета купуват модни находки или продават своите дрехи, нови или втора употреба, като качват снимки и описания към всяка предлагана дреха. Лично аз следя, наблюдавам и изучавам това пространство и забелязвам, че групата далеч надхвърля идеята на продавалник! С радост виждам, че момичетата създават приятелства, истински, големи, срещат се, споделят си, обменят емоции, послания, правят си малки или по-големи подаръци, включват се в общи модни каузи, споделят статии, идеи…

Трябва да призная, че до онзи момент преди година и половина имах много негативно отношение към концепцията за дрехи втора употреба. Беше ми едва ли не под нивото да нося чужди дрехи. Някак дори обидно…

В последните години започнах да разбирам философията на това да вдъхнеш нов живот на чужда дреха или да продадеш своите, които само отлежават в гардероба.

През този период, откакто съм член на групата, самата аз си взех доста интересни неща на култови марки, продадох част от онези, с които вече не съм емоционално свързана, и като цяло обогатих познанията си в света на модата и стила. Получих невероятни подаръци от момичета с огромни сърца, подарих и аз и някак намерих още вдъхновение за стил и нови приятелства.

Този уикенд предстои едно голямо събитие, организирано от групата.

В тази година и половина се запознах с двете момичета, които стоят зад групата, администрират я, одобряват снимки, задават критерии. Напълно безвъзмездно, без това да е някаква форма на бизнес за тях, просто за идеята!

Запознайте се и вие с Алекс и Вили, кралиците на секънд хенда в България!

Акекс и Вили

Как и кога се роди идеята за групата?

Групата ни съществува от февруари 2018 г.. Алекс е основателката й, а Вили се присъединява към екипа половин година по-късно. Всичко започва с идеята за приятелска размяна на дрехи, обновяване на гардероба и поддържането на място, къде да можем да предлагаме вече поомръзнали за нас самите неща. Към днешна дата In&Out се превърна в постоянно растящо общество от момичета със сходни ценности и виждания за модата, които си помагат една на друга, създават приятелства и се подкрепят. Стремим се да насочваме фокуса и към следата, която модната индуструя оставя в природата и да популяризираме по-дългата употреба на вече изработените и купени дрехи. Събитията, които организираме, ни става нещо много любимо като възможност да се запознаваме една с друга и да се натъкваме на истински находки.

Каква е основната философия на In&Out?

Логото ни съдържа важните за нас думи resell, share, contribute и философията ни се базира на тях. Чрез обществото ни промотираме идеята за удължаване живота на дрехите си, ако по някаква причина не искаме да ги носим след 3-ото обличане, а не просто прибирането им на дъното на гардероба и купуването на още и още. Чрез акта на споделяне на една наша рокля пред аудиторията ни имаме хиляди потенциални купувачи, които биха могли да видят своето съкровище в нея и да се чувстват красиви и женствени. Стараем се да споделяме факти и информация относно замърсяване на околоната среда, вследствие на текстилната индустрия, което, за наша изненада, се оказа огромно. Учим се заедно да не бъдем просто консуматори на поредния моден артикул, който ще “живее” няколко седмици при нас, а отговорно да избираме материите, кройките и цветовете, които искаме да притежаваме и носим по себе си. Както се казваше в един любим сериал, никога не знаем дали боклукът за една няма да е съкровище за друга.

Колко човека към днешна дата активно продават и пазаруват чрез нея?

В In&Out към момента сме 7200 момичета, като тази бройка постоянно се увеличава. Активните продаващи са между 70- 120 момичета. Купуващите преобладават – тук нямаме статистика, но може би са повече от половината от членовете на групата. Има момичета като нас самите, които с месеци не влизат в магазини или не си пазаруват от онлайн сайтове, а разчитат на разнообразието от артикули в In&Out.

Имате доста популярни лица сред членовете на групата. Вярвахте ли, че секънд хенд философията ще има толкова голям успех и сред известните лица?

Всъщност тя вече има. Смятаме, че мина времето на неудобството да кажеш, че си пазаруваш от втора употреба. Хората вече, поне тези, които виждам в групата, са с по- глобално мислене, по-отворени са към пробването на нови неща, било то да си купиш носени от някой друг дънки. 

Никога не сме започвали групата с подобна идея, но увеличаващата ни се популярност и хора, които ни подкрепят, а сред тях и по-известни такива, ни носи радост и смисъл, че това, което поддържаме, всъшност е много стойностно.

Какво ви носи тази група?

Освен очевидните прекрасни и разнообразни находки и чудесни контакти и приятелства групата ни носи усешането, че правим нещо важно, интересно за хората и такова, което би могло да остави следа. Не е тайна, че понякога е изморяващо, много трудоемко и на моменти изнервящо, защото и за двете това засега е само хоби, след всички други наши семейни и професионални задължения. Обаче в някой слънчев ден, когато получим по куриер еднометров шоколад, роклята, която сме си харесали, но не сме успели да си купим, красивите обеци с перли или едно цвете с мила бележка и благодарност за всичко, което правим с желание, сме с огромни усмивки и си казваме, че, да, в България има нужда от нещо подобно и то има огромен потенциал за развитие. Затова и работим усилено към разрастването му.

Този уикенд организирате голямо събитие. Разкажете ми повече за идеята и какво точно ще се случва там?

In&Out Spring Market е секънд хенд фестивал, който правим за втори път. По време на двата дни ще има продавачи, изложили своите дрехи, повечето от които са членове в групата. Погрижили сме се и за музиката, храната и напитките за участниците и гостите ни. Ще имаме малка зона за почивка, аранжирана с винтидж мебели, украса, малък детски кът и диджей. За това издание си партнираме с голяма секънд верига магазини, които ще направят томбола и 5 късметлийки ще получат професионален грим и прическа, цялостен аутфит и ще участват в импровизирано ревю на дрехите. 2 прекрасни жение от групата ни ще имат свой благотворителен щанд, чрез който ще подкрепим фондацията им. Само се надяваме на хубаво и слънчево време, а настроението ще си го създадем сами.

Кои са хората, които искате да поканите?

Маркетът е отворен за всеки, който обича модата и алтернативното пазаруване. Каним ви да го споделите с нас и ни помогнете да популяризираме този тип събития в София – убедени сме, че тук има почва за подобни неща и с помощта на всеки един можем да ги надграждаме и подобряваме.

чети още

Красиво-тъжна история

Най-синьото синьо: Пулия

Когато изкуството срещна бизнеса

Пипи отива на цирк