Магическата вселена на Мароко

Най-новата колекция на ЕUGENIO, през последните сезони абсолютен магнит за ценителите, отново ни отвежда на екзотично пътуване, този път в Мароко, наричано още „Портата към Африка“ – любимо място на дизайнера Евгени Петков, което той посещава често в търсене на вдъхновение. Страна на контрастите, цветовете и разнообразието, Мароко е безкраен извор на вдъхновение за дизайнери, поети, артисти или просто ценители на дивата красота.

Колекцията на ЕUGENIO “ Gateway to the Senses” цели да открехне сетивата, усещането за цвят. Именно ярките цветове на Мароко гъделичкат сетивата и карат хората да мечтаят. Многоцветните мозайки, берберските килими, цветята, залезът над пустинята, градините, подправките, пазарите и прашните малки улички създават една магическа вселена – същевременно дива и галеща най-чувствителните ни сетива.

За да пресъздаде тази вселена чрез дизайна си, Евгени разделя колекцията си на три части: „Сахара“, „Мажорел“ и „Ла Мамуния“.

В духа на екологичната си концепция, той подготвя колекция, повлияна от идеята за устойчив гардероб от дрехи, неподвластни на времето. Специален фокус са естествените материи като лен, памук, тенсел, вискоза и много естествена коприна. Ползван е и рециклиран полиестер, комбиниран с рециклирани акрил и найлон при плетивата.

„Сахара“ – основата и най-голямата част от колекцията взаимства названието си от пустинята. Многобройните нюанси на бежово и кафявото са символ на безкрайните пясъчни дюни. Палитрата е допълнена от оранжево и жълто, инспирирани от магическите залези в пустинята. Акцент е сафари-роклята, интерпретирана по съвременен начин чрез използваните материали и игра с детайлите.

„Мажорел“- световно известната градина в сърцето на Маракеш е представена в колекцията чрез флорални мотиви и един от най-емблематичните цветове за тази дестинация: Мароканско синьо. Модерни интерпретации на традиционния кафтан включват туники и дълги ризи с флорални мотиви.

„Ла Мамуния“ е най-известният хотел в Мароко, помещаващ се в запазен дворец в типичен арабски стил, съдържащ и съвременни елементи. Място, в което се преплитат минало и настояще, където западната култура среща мароканската. Именно сблъсъкът на Запада с Ориента е в основата на концепцията на колекцията. Тук ще видим коктейлни, вечерни рокли и т.нар. tea dresses. Белият цвят, гарниран с цветни елементи, е вдъхновен от белите мраморни подове с цветни акценти. Графични принтове в бяло и черно, напластяване и комбинации от оригинален марокански текстил, покрит с плисирана органза, са част от интерпретациите в тази посока.

Вдъхновените от богатата култура, цветове и орнаментика на различни народи, култури и свободата на духа бижута на Калина Филчева са идеалното допълнение към тази мултикултурна колекция. Авторските ръчно изработени бижута и аксесоари на Kia Fil са в нео – етно стил. Всяко бижу е ръчно навито с конци и прежди в отличаващи се цветни комбинации – еклектичен микс от материали и стилове, които са съчетани така, че да създадат уникален и модерен етно дизайн със собствена естетика. Вълнуваща част от процеса по разработване на моделите е търсенето на нови материали, откриването на целия потенциал на даден материал, изваден от оригиналния си контекст и претворен в нов креативен продукт.
Вдъхновението идва от различни народи и култури, техните традиции и орнаменти, експериментирането с цветовете. Kia Fil смело смесва различни стилове, цветове и текстури, съживявайки традиционното в аксесоари с модерна визия и бохемска етно нотка.

Посоката на вдъхновение на предстоящата колекция се завърта около екзотиката и цветовете на Мароко – еклектична компилация в типичните за бранда контрастни цветове, текстилни нишки и индустриални части с минималистичен вид.

Gateway to the Senses
колекция пролет-лято 2023 на EUGENIO
с бижута на Kia Fil

18. – 26.03.2023

шоурум на ИВАН АСЕН 22
София, ул.Иван Асен II.22

чети още

На ръба на надеждата – какви тенденции предвижда Мариан Залцман за 2024 г.

Cosmic SnowWhite

„непознатиТЕ“ по следите на четвероевангелието на Иван Александър в Румъния 

Newcomer’s Weeks #2/2023