Любовта по Жан-Люк Годар

Ана Карина, френска актриса с датски произход, известна с ролите си в редица филми на Жан-Люк Годар, изгуби преди две години битката си с рака. Тази икона на френската кинематография и френската нова вълна е заснела седем филми с Годар, който бе неин спътник в живота през 60-те години на миналия век. В интервю, дадено приживе за списание W, Ана Карина отваря кутията на Пандора и разкрива отношенията си с Годар.

фотография Иво Йованович

Режисьорът вижда Ана за пръв път в някаква реклама. Тя е на 17 години и е поканена на кастинг за филма До последния дъх. Годар иска да се снима гола внякои сцени, но тя отказва.

„Беше ме забелязал в някаква реклама за сапун  „Палмолив“. Мислил, че съм гола, но аз лежах по бански, потънала в сапунената пяна. Бях малолетна. След това се снимах във филма му „Малкият войник“. Бях още малолетна и Жан-Люк трябваше да подпише договора ми“, спомня си Ана Карина, която през следващите няколко години потъва дълбоко в света на Годар и като муза, и като съпруга.

„В самото начало всичко бе вълнуващо. Преживявахме невероятна любов, но бяхме безкрайно различни. Беше десет години по-голям от мен и бе много странен човек. Тръгваше за цигари и се връщаше след три седмици. През това време аз стоях неотстъпно до телефона в очакване на обаждането му, защото нямаше друг начин да се свържем. Тогава всичко бе много по-сложно от днес. Нямаше и човек, който би могъл да му каже „днес тя не е тук, потърси я утре“. Беше мъчително. Никога не беше тук, никога не знаех дали ще се върне, никога не знаех къде е. Направо се побърквах“, разказва Ана Карина и разкрива, че още от самото начало на връзката им Годар бил особняк без капчица емпатия, обзет единствено от своите желания и стремежи.

„Всичко между нас ставаше някак малко по малко. Той не спираше да ме гледа по начин, който не умея да обясня. Снимахме „Малкият войник“ в Женева и през първите три месеца нищо не се случваше. Една вечер всички бяхме поканени на вечеря в Женева. Аз отидох с приятеля си. Към средата на вечерята Годар ми подаде парче хартия под масата, после стана и каза, че се връща в Женева, където бяхме отседнали. Погледнах бележката, на нея пишеше „Обичам те . Ще те чакам в 12 часа вечерта в Café de la Prez“. Върнах се в Женева, опаковах куфара си и тръгнах пеша към мястото на срещата. Когато пристигнах, той седеше и четеше вестник. Застанах пред него, той остави вестника и каза: „Тук си. Да вървим“. Така започна нашата любовна история, разказва за списание W актрисата.

След венчавката им Ана има спонтанен аборт, Годар я намира потънала в кръв в апартамента им в Париж, но в периода, който следва, не й отделя особено внимание и грижа. През 1961 г. актрисата решава да го напусне, за да свърже живота си с актьора Жак Перин. Реакцията на режисьора е изумителна, разбива безпощадно апартамента им и унищожава вещите на актрисата, с изключение на тоалетите й. Тя прави първия си опит за самоубийство по време на брака си с Годар. И докато Ана Карина се възстановява, режисьорът търси Перин и му предлага да хвърлят чоп за това кому ще принадлежи Ана. Годар губи. Отново се сдобряват. Но тя все пак го напуска. 20 години след развода им, през 1987 г., се появяват заедно в едно италианско вечерно шоу, в което отново прехвърчат искри на нетърпимост. Ана напуска демонстративно студиото. След това никога повече не си проговарят.„Той не желае да ме вижда, не се среща и не разговаря с никого. Надявам се, че е ОК. Мисля с любов, а не с омраза за него. Това бе голяма любов. Бяхме заедно седем години и половина. Това е нещо, което не се забравя. Най-великият дар, който човек може да получи от живота“, споделя в спомените си актрисата Ана Карина. Днес Жан-Люк Годар е на 90 години и никога не е коментирал думите на бившата си съпруга

чети още

Декриминализация на канабиса и контролирана търговия на всички наркотици? – част 2

Декриминализация на канабиса и контролирана търговия на всички наркотици? – част 1

Oтворено писмо до Ориана Фалачи

10 септември 2001: пропуснатият ден