Леонардо – гей или женкар?

Новият телевизионен сериал “Леонардо” за Леонардо да Винчи, предизвиква различни реакции сред обществеността, защото художникът, за когото се вярва, че е бил гей, е представен едва ли не като женкар. Сериалът поставя на първи план връзката на Леонардо с Катерина да Кремона, за която се твърди, че е била негова муза и любовница.

В ТВ сериала, който от 16 април ще бъде достъпен и на Амазон прайм в ролята на Леонардо се превъплъщава ирландският актьор Ейдън Търнър, а ролята на музата на художника, с която има дълбока интимна връзка изпълнява Матилда де Анджелис.

“Някои от връзките на Леонардо са били мъже и те са играли важна рояла в живота му, но може би, най-значимата му връзка е била с жена, с която най-напред го е свързвало приятелство. Ние желаем да осветлим точно тази страна от живота му”, заявява в навечерието на излъчването на сериала сценаристът Стив Томпсън.

Арт критикът Джонатан Джоунс на “Гардиън” твърди, че Катерина е фантазия, абсолютна измислица, живот на която са дали романтиците на 19-и век, а възкресението си дължи на Чарлз Никол, съвременен биограф на Леонардо. Той задълбочава тезата за връзката на Да Винчи с дама от Кремона, подкрепяйки я с факта, че в документите на художника, съхранявани в Кралската колекция е срещнал думата “кремонезе”. Никол твърди, че това вероятно се отнася до Ла Кремона и че Леонардо, който тогава е бил на 57 години, е имал връзка с дама от северната част на Италия. Така стига до заключението, че художникът не би могъл да рисува така добре гол женски акт, без преди това да е преживял хетеросексуалната любов.

чети още

Световните новини, които пропуснахме покрай коронавируса през март

Защо поезията принадлежи на хаотичната душа?

Ще видим ли Мегън и Хари в „Короната“?

Искате да пътувате? 7 неща, които “ваксинационният паспорт” на ЕС не е