Кой е Адриан Нартеа?

Актьорът в главната роля на супер популярния румънски сериал „Влад“мечтае да изиграе Джеймс Бонд

Повечето му фенове се обръщат към него с Влад, но той е Адриан. Роден в румънския Брашов, Адриан Нартеа никога не си е представял, че един ден ще стане най-популярното лице в Румъния. Като младеж тренира професионално волейбол, а спортът му дава желязна дисциплина. Нещо, което ще му помогне много по пътя към успеха. Безспорно привлекателният външен вид също го тласка напред и не след дълго е забелязан от модни агенти в родината си. Камерите го обичат. Младият мъж започва да се снима в реклами, телевизионни формати, получава и малки роли в киното. Голямата му мечта е някой ден да се вмъкне в костюма на Джеймс Бонд. 

Големият пробив за Нартеа идва с главната роля в сериала, определян като една от най-успешните румънски продукции досега. За нея той преминава през тежък кастинг и преборва жестока конкуренция. Продуцентите виждат в него потенциала не само да се превъплъти успешно в героя, но и да се превърне във всеобщ любимец. Оказват се прави.  Вдъхновена от сюжета на „Граф Монте Кристо“, това е история за предателство и желание за мъст. Има ги и екшъна, и романтичните сцени, които приковават зрителите пред екрана. „Влад“ се излъчва всяка делнична вечер по Би Ти Ви и със сигурност вече има много верни български почитатели. 

Сложна ли беше подготовката за ролята на Влад и с какво ви предизвика този герой? 

Готвих се за ролята в продължение на 6 месеца. Учих се да залагам, да съм по-въздържан, изобщо да вляза в обувките на Влад. Трябваше да започна да разсъждавам като един много заможен човек. Беше сложно, но научих страшно много от този герой. Влад се бори с противоречиви чувства – от една страна се стреми да отмъсти за своята съдба, защото приятелите му са го измамили. Но от друга той продължава да изпитва чувствата на Адриан (бел. ред. – Адриан е името на Влад, преди да смени самоличността си).Това беше най-сложният момент  за пресъздаване на екрана. В един момент трябва да се чете омразата в погледа му, а в следващия да прозират емоции като съчувствие, любов, милост… През цялото време да искаш да им причиниш много лоши неща, но да не можеш, защото все още ги обичаш. Това противоречие обуславя героя ми Влад. Голямата тема на сериала е дали можеш или не да посветиш живота си на отмъщението. Сценарият е много добре написан и затова смятам, че извадих късмет да участвам в този проект.

Снимали сте летни сцени през зимата. Сигурно не ви е било леко…

Трябваше да казваме репликите си, без да дишаме. Това беше супер сложно!  Хем трябва да говориш нещо много разпалено, ама едва да си отваряш устата, защото иначе ще се види дъхът ти, толкова беше студено.  И, естествено, да не изтлежда, че трепериш на минус 15 градуса. Аз обаче бях от късметлиите, защото бях с костюм. Влад е нещо като супермен. Супермен никога не носи палто или яке. Снимахме на 35 градуса и на минус 15 градуса навън – Влад винаги си е с ризата и сакото. Но Олимпия, която е в ролята на Елиза, беше по рокля с тънки презрамки на минусовите температири. Е, това вече заслужава възхищение.

Как разбрахте, че сериалът е голям хит и в България? 

Елена (бел. ред. – Елена Бойчева, една от актрисите в дублажа на „Влад“) първа ми писа в инстаграм. Много бях щастлив, че се свързаха с мен. Благодаря им, че го направиха, защото това на онзи етап беше единствената ми обратна връзка оттам. Почувствах се горд, защото Влад вече е успешен сериал и извън границите на Румъния. Особено за България се радвам много, защото вие сте наши съседи и приятели. Идвал съм в София два пъти преди, за да снимам реклами. Бил съм много пъти в страната по различни поводи. Но да съм известен в България, това е наистина страхотно! 

Какъв искахте да станете като дете? 

Като малък си мечтаех да съм диригент. Наблюдавах по телевизията Серджу Челибидаке как ръкомаха с диригентската палка пред своя оркестър до пълно изтощение. Тогава си казах: „Искам да правя нещо със същата страст!“. Никога не съм искал да ставам актьор. Отраснах в Брашов. Това е град в централната част на страната. Като дете и младеж тренирах 10 години професионално волейбол. След това завърших спортната академия. С отбора по волейбол пътувах по шампионати из Румъния и изградих много добра дисциплина. Майка ми се учудваше всеки път, защото на връщане от спортен лагер багажът ми беше по-старателно подреден, отколкото на отиване. Беше все едно съм минал през казармата. По- късно започнах да се занимавам съвсем случайно с моделство. Благодарение на приятелката ми тогава дойдох в Букурещ, за да участвам в модни ревюта и реклами. Тогава се заразих с този вирус, който те кара да искаш хората да те харесват. Когато си на сцена, хората ти се наслаждават и чувството е много приятно. 

Кои са другите ви роли в киното или театъра преди „Влад“? 

Ролята ми във „Влад“ е най-голямата ми в киното досега. Преди това се изявявах предимно като водещ на телевизионни предавания или фирмени събития. Ролите ми в киното бяха все второстепенни. Имам участие в британския „Кралица и държава“, който бе заснет тук, в Румъния, и дори получи номинация за „Оскар“. Моята роля обаче беше малка. Снимал съм се в много реклами за Румъния, България и други европейски държави. Последно участвах в реклама за вино, която се завъртя във Великобритания. Явно имам подходящо лице за реклами. Героите ми са предимно тип Джеймс Бонд. Играя също често баща или съпруг. Това са типажите, в които влизам най-често. Що се отнася до театъра, изкарах двегодишен курс в една театрална школа в Букурещ.  Участвал съм в пиеси на Чехов, както и в някои съвременни пиеси. Театралната сцена носи особена атмосфера и е много пристрастяваща. Засега обаче съм се фокусирал върху филмовата си кариера.

Имате прекрасно семейство. Как се запознахте със съпругата си, която е бивш модел? 

Запознахме се преди 11 години в Тунис. И двамата снимахме за една марка дрехи. Алина тогава беше модел в Милано, а аз бях модел в Румъния. Ние се познавахме още отпреди това. Тя беше добре познат модел, защото участваше в много кампании на известни брандове в Милано. Снимахме в продължение на три дни в Тунис и тогава нещо пламна между нас. В следващата година и половина летях почти всеки уикенд до Италия, за да се виждаме. Тя също идваше при мен. След 4 години се оженихме, роди се дъщеря ни и сега очакваме второто ни дете. 

Как ви промени бащинството? 

Необходимо е да се научиш на търпение. Чрез детето се преоткриваш и това е невероятно. Аз обожавам дъщеря си. Винаги казвам, че никога не съм обичал жена, както обичам нея, и е толкова трудно понякога да й отказвам нещо, което иска. Но най-хубавото е, когато успея да й помогна да изрази емоциите, които тя самата не може. След това всичко се оправя, дори и да е била разстроена преди секунди. 

Какво да очакваме от втория сезон на сериала? 

В първи сезон се запознавате с историята и разбирате причините, заради които Влад действа по начина, по който го прави. В следващия сезон отмъщението се пренася на друго ниво. Ще видите.  В някои отношения нещата ще се объркат, също така ще стане доста по-напечено. Не мога да ви кажа повече. Тук приключихме снимките на трети сезон и аз вече мисля за четвъртия. 

Чувствате ли се като звезда? 

Не искам да се чувствам като знаменитост, но всички се отнасят с мен като със звезда. Чувствам се привилегирован, но това идва и с много отговорности. Независимо дали отиваш да изхвърлиш боклука, дали връчваш награда на някого, или даваш интервю. Трябва да си пример, защото има много деца, но и възрастни,  които ме следват в социалните мрежи. Да, наистина съм известен в Румъния, но може би вече и в България. 

чети още

Леонардо – гей или женкар?

Световните новини, които пропуснахме покрай коронавируса през март

Защо поезията принадлежи на хаотичната душа?

Ще видим ли Мегън и Хари в „Короната“?