Кога бързият тест върши работа и кога да заложим на “златния стандарт”

Масовата поява на бързите антигенни тестове за установяване на SARS-CoV-2 се очакваше с нетърпение не само като алтернатива на бавните PCR тестове, но и като на шанс за възобновяване на пътуванията и ограничаването на карантините.

Излизането им на пазара обаче беше донякъде разочароващо, тъй като, макар и по-бързи и по-евтини, те не се оказаха насочени към асимптомните вирусоносители, които продължават да са на улиците, в трамваите, във фитнесите, в самолетите и във влаковете.

Публикуваните в сряда от Европейската комисия указания за използването на бързите антигенни тестове в ЕС потвърдиха, че невидимите носители на заразата остават извън обсега им, тъй като производителите не предоставят информация за възможността за проследяване на такива лица и ги изключват от таргета на изследваните.

Така че и след поредната технологична революция PCR тестовете остават “златниятстандарт” за лабораторно потвърждаване на инфекция за коронавирус не само според европейската здравна агенция ECDC, но и според Световната здравна организация. Те продължават да са референтните и по отношение на статистиката при проследяване на заболяването. Направените PCR проби поне засега ще са единствените, които ще се признават за статистически цели, а следователно и като критерий при определяне на режима на пътуване от една към друга държава.

Какво е бързият антигенен тест?

Бързият антигенен тест открива наличието на вирусни протеини (антигени) от вируса COVID-19 в проба, взета от дихателните пътища. Ако целевият антиген присъства в достатъчни концентрации в пробата, той се свързва със специфични антитела, фиксирани върху хартиена лента, затворена в пластмасова обвивка, и генерира визуално откриваем сигнал, обикновено в рамките на 30 минути. Откритите антиген(и) се проявяват само когато вирусът се размножава активно, ето защо такива тестове са най-подходящи за установяване на остра или ранна инфекция.

Три плюса на бързия тест

Скорост

Безспорно той е по-бърз от PCR теста и според различните производители резултатите могат да излязат от няколко минути до няколко часа, докато в общия случай PCR изследването излиза на следващия ден. А при голям поток към лабораториите може да се забави и по-дълго, при което процесът на заразяване продължава, ако тестваният не се самоизолира доброволно.

Цена

Бързият антигенен тест е по-евтин от класическия PCR и би могъл да е алтернатива в най-бедните държави в света, които не могат да си осигурят по-сигурните PCR тестове.

Достъпност

Българското здравно министерство обяви, че е поръчало 1 милион бързи антигенни тестове, които ще могат да се купуват от аптеките. Така хората, желаещи да се изследват, ще получат възможност да си направят голям брой тестове. Няма публична информация кога тези тестове ще могат да се купят в аптеките, в момента те са налични само в болниците, спешната помощ и в РЗИ. Тъй като Европейската комисия препоръчва само лица с медицинско образование или специално обучени да вземат пробите за изследване, предстои да се разбере какво ще се случва, след като човек без такива умения си купи тест от аптеката.

Засега най-масовото изследване с антигенни тестове беше извършено в Словакия, където за два поредни уикенда властите обхванаха цялото възрастно население (в най-силно засегнатите от епидемията райони бяха тествани едни същи хора два пъти). За два дни бяха направени около 5,6 милиона теста. Около 10 процента от пробите се оказаха положителни, а установените бяха карантинирани. По официални данни на властите това е довело до намаляване наполовина на заболеваемостта. Опитът на Словакия се коментира като окуражаващ като мащаб и за мегаполиси, които обмислят възможностите чрез увеличаване на тестването да се борят срещу бързото разпространение на инфекцията.

Три недостатъка на бързия тест 

Точност и прецизност

Клиничните изследвания показват, че бързите антигенни тестове в зависимост от производителя имат чувствителност от 29 до 93,9 процента спрямо PCR тестовете. Способността им да разпознават SARS-CoV-2 e между 80 и 100% в сравнение със “златния стандарт”. Това означава, че вероятността бързият тест да не установи COVID инфекцията, дори тя да присъства, е доста по-висока от референтния PCR тест и това трябва да се има предвид при избора на вида изследване.
Световната здравна организация препоръчва да се използват само бързи тестове, които са поне на 80% от чувствителността и на 97% от специфичността на PCR тестовете.

Период на изследване

За разлика от PCR тестовете, които се оказват най-точни около 4-5 ден от появата на симптомите, бързите антигенни тестове могат да установяват инфекцията най-късно до петия ден от първите симптоми и не по-късно от седмия ден след контакт с потвърден случай на COVID-19. Те не са достатъчно чувствителни, ако количеството на вируса в организма не е достатъчно високо. Така изследваният може да бъде положителен и заразен, без това да може да бъде отчетено чрез антигенната проба. Както и обратното.

Тестове и пътуване


Засега наличието на резултат от бърз антигенен тест не е достатъчен за безпроблемно пътуване. PCR тестовете са единствените, които продължават да се признават от властите на европейски държави, изискващи отрицателна проба за влизане на пътници от високорискови държави.

Възможно е в бъдеще бързите тестове също да служат като “паспорт” за пътуване, но преди това държавите от ЕС трябва да се договорят за взаимно признаване на резултатите от такива изследвания, както и за условията за чувствителност и специфичност, на които трябва да отговарят те, тъй като точността им все още е в доста широки граници в зависимост от производителя. В момента в повечето европейски държави се правят изследвания на предлаганите на пазара тестове, за да се оцени клиничното им представяне за диагностициране на SARS- CoV-2 сред целеви групи от населението. Някои авиокомпании също започнаха тестване по определени маршрути, за да се преценят нагласите на пътниците

чети още

Пророците от семейство Симпсън

Гео и бурите

Как ваксините разделят Европа

Let’s Be Who We Are Here and Now