Как се привличат младите лекари?

Ивета Ташева е един от водещите кардиолози в България. Интересите й са в сферата на интервенционалното лечение на многоклонова коронарна болест, лечението на периферни съдови оклузии, както и ендоваскуларното лечение на исхемичен мозъчен инсулт. През последните години разработва авангардно лечение на миомни възли чрез емболизация на съдовете, захранващи матката. Автор е на две монографии и над 90 статии в най-престижните списания у нас и в чужбина. Доцент в Софийския университет. Завежда Клиниката по кардиология в болница „Софиямед“.

Виждате ли някакви поколенчески разлики? Какви са сегашните специализанти? По-различни ли са от Вашето поколение?

Вероятно, защото светът се променя с бързи темпове. Новите поколения са силно технологични, свикнали са по-бързо и лесно да си набавят информация. Но освен това, виждам същите мотивирани лекари, които поставят пациента и работата на първо място. И още нещо много ме радва. Много от младите ми колеги отсега искат и да пишат, важна им е и научната кариера. Нашето поколение като че ли по-късно съзря за важността практиката да се съчетава и с науката.

Вие сте и преподавател в Софийския университет, работите с хора, които учат за преводачи, включително на медицински текстове. Разкажете за някой по-запомнящ се епизод от тази Ви практика.

Тези часове ме срещат със студенти, които се отнасят изключително отговорно и сериозно към заниманията си, и това допълнително ме зарежда. С тях говорим по въпросите на медицинската хуманитаристика, както и по въпросите на медицинския превод, но винаги каня желаещите от курса на едно занятие, което да е на терен – в болницата. Още си спомням посещението на студентите от миналогодишния випуск, които, след като разгледаха всичко и разпитаха коя апаратура за какво е и как действа, попитаха – а ние как можем да Ви помогнем, как да бъдем полезни. Искаха даже да събират книги за отделението, защото ние имаме библиотечки. А една от студентките направи невероятни снимки и написа прекрасен репортаж.

А какви са предизвикателствата пред жената във Вашата професия, която векове наред е минавала за строго мъжка?

Както и във всички сфери, и в нашата нещата са много променени. Световните статистики показват, че от около 2018 година насам в световен план кандидатстващите и завършилите медицина жени са повече от мъжете. По-скоро все още се смята, че жените изостават в специализациите, че съставляват по-малък дял от преподавателския състав в университетите и че в най-важните зони в медицината мъжете са на върха.

Инвазивната кардиология минава за мъжка територия, но аз винаги съм била убедена, че ако си добър в работата си и имаш характер, можеш да успееш. Конкуренцията ме стимулира, тя прави успеха по-сладък. А и вече в България много лекарки направиха име и определят посоките, в които се развива медицината у нас.

Накъде върви кардиологията? Къде сме ние в този процес? И  изкушена ли сте да мислите за ролята на изкуствения интелект в медицината?

Разбира се, изкуственият интелект не подминава и медицината. Знаете, че вече усилено се говори за дистанционно наблюдение и дигитални терапии на пациентите, практикува се 3D принтирането, изтъква се възможността той да предлага възможни диагнози и лечения. В същото време няма как да не Ви кажа, че за мен винаги последното решение ще е на лекаря. Когато ChatGPT навлезе в края на миналата година, си направих труда да го попитам как вижда бъдещето на инвазивната кардиология и, честно да Ви кажа, отговорите не ме изненадаха с нищо.

Питате за българската кардиология, тя се развива в унисон със световната. Това, в което изоставаме,  са трансплантациите. Аз конкретно следя с голям интерес опитите в тази сфера, знаете, вече имаше експеримент с присаждане на сърце от прасе и, макар и неуспешен, този опит ще стимулира още повече учените и се надявам, че скоро ще има добри резултати.

чети още

Насаме с Нора

Какво е държала в ръцете си Венера Милоска?

Молитвата на Любов

Изкуството проговори езика на технологиите