Искате да пътувате? 7 неща, които “ваксинационният паспорт” на ЕС не е

И така, извадили сте късмет в петте дни на зелените коридори и сте се ваксинирали. Или сте се сдобили с естествен имунитет срещу коронавируса. Даже сте огледали офертите за летни почивки и обмисляте да резервирате някоя находка, но изчаквате, за да видите как ще се пътува в Европа.

фотография @European Commission

По-малко от два месеца след като европейските лидери ѝ го поръчаха, Европейската комисия предложи “ваксинационен паспорт”, който трябва да облекчи пътуванията, да спаси сезона в туристическите държави и ваканцията на европейците в навечерието на второто лято с COVID-19 ограничения.

Но паспортът не е съвсем това, което сте очаквали, защото не отваря всички врати. Ваксинирането няма да се счита като предварително условие за пътуване, тъй като все още малък процент хора са имунизирани. Всички ще могат да пътуват, но всяка отделна европейска държава ще решава как да третира хората с имунитет и без такъв.

Паспорт или удостоверение?

Ваксинационните паспорти си остават прерогатив на Световната здравна организация. Те ще запазят жълтия си цвят и ще удостоверяват поставянето на задължителни ваксини за инфекциозни болести, без които влизането в някои повече или по-малко екзотични държави е невъзможно.

Европейският документ ще се казва “цифрово зелено удостоверение” (Digital Green Certificate) и ще служи за доказателство, че приносителят му е ваксиниран срещу COVID-19, преболедувал го е или има отрицателен тест. 

За разлика от ваксинационния паспорт европейското удостоверение няма да се издава само на имунизираните, а на всички европейски граждани и членовете на семействата им, както и на постоянно пребиваващите и на ваксинирани в ЕС граждани на Андора, Сан Марино, Монако и Ватикана. 

Три вида паспорти

Всъщност става дума за три различни документа. В зависимост от това в коя група попадат, гражданите ще получават удостоверения за ваксинирани, за преболедували или за направен тест срещу коронавирус. В документа ще се посочват съответно видът на ваксината, броят на поставените дози и датата на ваксинацията;  информация за първия позитивен тест за коронавирус на преболедувалите, а за невлизащите в първите две групи – видът на направения тест за коронавирус с час, дата и мястото на изследването и отрицателен резултат от него.

Удостоверението няма да е зелено

Въпреки името си удостоверението най-вероятно няма да е зелено. Поне в хартиения си вариант заради икономия на средства. Идеята е то да символизира свободата на движение на хората, по подобие на бързите писти за прекосяване на граници за товарните камиони, наричани в Европа “зелени коридори”.

Няма да е и съвсем цифрово 

Притежателите му ще могат да го свалят както като мобилно приложение, така и да го принтират на хартия. Двете форми ще имат еднаква законова тежест, тъй като автентичносттта ще се доказва с QR код върху тях. Властите ще могат да го сканират и да го проверяват в общ европейски интернет портал, в който всяка държава ще “депозира” издадените от нея удостоверения. Болници, лаборатории, ваксинационни центрове и държавни органи ще имат право да издават документите, ако са лицензирани от властите на съответната държава и са снабдени със собствен цифров ключ за подпис.

Не всички ваксини и тестове са еднакво добри

Ваксинираните с всички легално употребявани в ЕС ваксини ще могат да получат новото удостоверение. Само имунизираните с разрешените от Еврокомисията ваксини (в момента BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Oxford University и Johnson&Johnson) обаче ще могат да се възползват от евентуални привилегии за ваксинираните като освобождаване от тестване и карантиниране при пристигане, достъп до определени обекти и услуги. Това засега изключва ваксинираните с руската и китайските ваксини (използвани в Унгария), тъй като те не са регистрирани за употреба в ЕС.

Всяка държава сама ще определя как да третира ваксинираните и преболедувалите: дали да ги освобождава от карантина, да ги допуска за лечение в болници, в курорти, в ресторанти, кина и концерти. Ако тя прави това за своите граждани, ще трябва да гарантира същото и към приносителите на цифровото европейско удостоверение независимо от техния паспорт.

Положението е подобно и при тестовете, където ще се вземат предвид резултатите само от т. нар. NAAT тестове (включително PCR изследванията), както и бързите антигенни тестове с ≥ 90% чувствителност и ≥ 97% специфичност, които взаимно се признават между членовете на ЕС. Тестовете, продавани в аптеките, са изключени, тъй като не е възможно здравните органи, издаващи удостоверението, да установят дали те са направени правилно при домашни условия.

Валидност на “паспортите”

Тъй като остава неясно колко продължителна е защитата, давана от ваксините и от естествения имунитет срещу коронавируса, удостоверенията ще са срочни. Засега се фиксира тяхната продължителност само за преболедувалите – до 180 дни от първия положителен тест. За ваксинираните валидност ще се добавя, когато има научни доказателства за продължителността на имунитета, който изграждат. Тя може да варира между различните държави.

Зелените удостоверения ще бъдат отменени от деня, в който Световната здравна организация обяви края на пандемията от коронавирус Sars-CoV-2.

Признаване на “паспортите”

След приемането на предложението на Комисията и влизането му в сила, което се очаква да стане от юни, “паспортите” ще служат за пътуване в 27-те държави от ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия. За Швейцария ще се изисква реципрочност.

Удостоверенията са само предложение. Те не съществуват в правния мир, тъй като е необходимо да бъдат одобрени от Европейския парламент и от страните членки, преди да могат да бъдат издавани. Дотогава трябва да са готови и националните системи за електронно издаване на удостоверенията, които всяка държава ще трябва да изгради сама, така че да е съвместима с общата и с останалите 26.

чети още

Леонардо – гей или женкар?

Световните новини, които пропуснахме покрай коронавируса през март

Защо поезията принадлежи на хаотичната душа?

Ще видим ли Мегън и Хари в „Короната“?