За честта на фамилията Хюстън

Ако дядо ви се казва Уолтър Хюстън, баща ви – Джон Хюстън, сестра ви – Анджелика Хюстън, а майка ви е актрисата Зоуи Салис, то трудно е да изберете друг път освен този пред или зад камерата. И макар актьорът и режисьор Дани Хюстън известно време да се изявява като бунтовник, желаейки да избяга от славната си фамилия, все пак не успява да го стори.

фотография Иво Йованович

„Мисля, че в кръвта на семейството ни е задачата да разказваме филмови истории, и ние го правим“, обича да казва Дани Хюстън, който е трето поколение  на една от най-значимите холивудски династии.

Разказът за тази династия започва с дядото на Дани, канадския актьор и певец Уолтър Хюстън. Той гради кариерата си на Бродуей и едва след това се запътва към Холивуд. И макар филмографията му да наброява петдесетина филма, Уолтър получава своя единствен „Оскар“ за роля във филма на сина си “Съкровището на Сиера Мадре” от 1948 година. Това не е единственият куриоз, свързан със семейството – Анджелика, дъщерята на режисьора, получава „Оскар“ за ролята си в неговия филм “Честта на фамилията Прици”. 15 пъти номиниран, Джон Хюстън получава два пъти наградата на Американската академия. И макар да не успява да помогне на сина си Дани да получи „Оскар“, помага му да осъществи мечтата си и да стане режисьор.

Дани Хюстън е роден през 1962 г. в Рим. Слуховете за пороци, не само когато става дума за алкохол и цигари, но и за безчет връзки с жени, съпровождат баща му, славния Джон Хюстън, който има пет брака зад гърба си. Дани се ражда от романтичната му връзка с актрисата Зоуи Салис, която играе във филма му “Библията: В началото”. През 1952 година Джон Хюстън напуска САЩ,  отвратен и уморен от борбата срещу “лова на вещици”,  и се заселва в Ирландия. Синът му Дани расте не в Холивуд, а в Ирландия и Англия, откъдето произхожда майка му. Романсите и изневерите на славния режисьор не се отразяват върху отношенията между децата му. „Беше грижовна, като ангел. Познаваше членовете на „Ролинг Стоунс“ и ме водеше на места, които предлагат невероятни преживявания за едно хлапе“, разказва Дани за своята полусестра, която играе в дебютния му филм “Мистър Норт”. И Джон Хюстън трябва да играе във филма на сина си, но лошото здравословно  състояние осуетява участието му. Умира през 1987 г. от бронхопневмония, една година преди премиерата на първия филм на сина си. През 1997 г. Дани за пръв път участва във филми като актьор. Оттогава често се появява на екраните, играе в повече от двадесет творби, сред които известните „Франкенщайн“, „Жената чудо“, „Мъжете X“ и други.

Дани Хюстън възнамерява да работи върху адаптацията на творба на Хемингуей. Той е бил приятел на баща му, който в един момент прави опити да адаптира романа “Отвъд реката, сред дърветата”. “Спомням си времето, когато баща ми пишеше сценария и си мисля, че има някаква космическа връзка в решението ми”, споделя Дани Хюстън в разговор за “Гардиън”.      

чети още

Модерно е да си секънд хенд, или „боклукът за една може да е съкровище за друга…“

Сериал за най-голямата кражба на картини

Световните новини, които пропуснахме покрай коронавируса през април

Да се казваш Анна