„Дъ Корпулент Брадър: Оставката е мираж“ – най-новото рейтингово риалити шоу

Ако не друго, то поне вече сме сигурни, че есенният политически сезон, който предстои у нас, ще предложи невиждано зрелище на родната аудитория, свикнала през последните години на скучна и еднообразна програма в стил „новогодишно посрещане през ранния посткомунизъм“.  

Най-новият хиперрейтингов формат, който зрителите ще наблюдават по всички телевиионни канали и медийни платформи тази есен, се нарича „Дъ Корпулент Брадър: Оставката е мираж“. Една продукция на утвърдената отдавна в социално-икономическия ентъртейнмънт у нас компания „Задкулисие ЕООД“, осъществена с любезното съдействие на консорциума „Олигарси и Сие“. 

Последен писък в държавническия шоубизнес, предаването ще разбие представите на аудиторията за това докъде могат да стигат границите на приемливото в политиката у нас.

Правилата на шоуто са следните – в недостъпно за външния свят имение ще бъдат затворени определен брой участници, подбрани от топ средите на родния обществен живот. Засега имената им се пазят в дълбока тайна от продукцията, но според изтекла вътрешна информация става дума за видни политици от всевъзможни парламентарни и извънпарламентарни партии и организации (в това число и от първите два номера на „Дондуков“), шепа ключови прокурори и съдии от всички ешелони на съдебната власт, няколко върнали се специално за предаването от чужбина бивши банкери и друг тип финансови босове, популярни лица от времето на прехода, които все още се напъват да бъдат актуални, по един представител на външни сили, опитващи се да се месят във вътрешните ни работи, двама-трима крупни индустриалци, овладели голяма част от държавния бизнес през последните години, няколко собственици на рейтингови медии с материали, далеч от всякакви журналистически норми, и накрая – като специален гост и пирон в програмата – един почетен председател, оказал на публиката височайшата чест да излезе иззад храстите на своето имение и да влезе в къщата на „Дъ Корпулент Брадър“. 

Правилата на играта са близки до тези на оригиналния и добре познат на всички ни „Биг Брадър“ – участниците са затворени в имението без достъп до информация от външния свят и без възможност за каквито и да било контакти с него. Вътре те ще бъдат оставени на спокойствие да развият всякакви психологически и икономически взаимоотношения помежду си – зависимости, вражди и сътрудничества, обединения и разделения, а защо не и корупционни практики. Словесни и конституционални нападки помежду им са позволени, без да се допуска пряка физическа агресия и заплахи за живота. 

В сянка в шоуто, но безсъмнено с водеща роля, стои самият Дъ Копрулент Брадър, когото участниците могат за по-кратко да наричат Корпи. Той е този, който измисля и задава дневните, седмичните, месечните и по-дългосрочни мисии, като за по-голяма достоверност те няма да са обвързани по никакъв начин с хранителните дажби на участниците, както е в оригиналния формат – хладилниците в къщата ще се пръскат винаги по шевовете, както самите те са свикнали да бъде в реалния живот. 

Наказанията и поощренията при изпълнението на мисиите ще се изразяват в подаването на оставки или пък изкачване нагоре в йерархичната стълбица на управление на къщата. Така или иначе Корпи ще определя правилата, ще раздава задачите и ще решава кой е победител. При нужда всеки участник в риалитито ще може да влиза в тъмната стаичка на Корпи, да се съветва с него, да му се оплаче, да потърси помощ и подкрепа или просто да си поплаче на рамото му. Образно казано, разбира се, защото корпулентният брат така или иначе никога не се появява телом, а просто витае навсякъде духом.

Шоуто обещава невиждани сблъсъци, предателства и нови приятелства между политико-икономическия елит на страната ни. А докато всички изброени са вътре и нямат досег с реалността навън, гражданите най-после ще имат уникалната възможност да вземат държавата в ръцете си и да оправят кашите, забъркани от онези вътре. 

Ех, размечтахме се! Но в крайна сметка колко хубаво би било това шоу наистина да се случи и да продължи много дълго и без прекъсване, но този път само по телевизията!

А действителността да си остане наша…

Всяка прилика с действителни лица и събития… оффф, зарежете тая работа…

чети още

Насаме с Нора

Какво е държала в ръцете си Венера Милоска?

Молитвата на Любов

Изкуството проговори езика на технологиите