География на удоволствията

В сърцето на Исландия Андреа Маак намира вдъхновения за нишовите  ухания, които създава. Те са унисекс, а критерият да ги изберете е само един – да подхождат на природата ви.

Откриваме Андреа в Рейкявик, най-северната столица на света. Градът е пристан на артистичната й натура. Тя е визуален експериментатор, който превежда изкуството си на езика на ароматите. Така през 2011 г. се ражда брандът й за парфюми Andrea Maack, инспириран от връзката й с мистичната природа на Исландия.


Разкажете за ароматите от детството, които помните и до днес…

Като дете плувах всеки ден. Години наред ме преследваше  мирисът на басейн, който кожата ми поемаше. Чувствах се особено свежа и чиста. Ухаех на вода. Помня и усещането за Cristalle на Chanel, единствения парфюм, който познавах. Още един аромат е част от детството ми този на брезите от градината на родителите ми. Мек и дървесен. Запомнила съм го като топла прегръдка след дългата и студена зима. Именно уханието на бреза вдъхнови последния ми парфюм – BIRCH. Той е бягство в природата, момент, в който утрешният ден е далеч във времето.

Вие сте визуален артист. Звучи логично да гледате на парфюмите като на специално произведение на изкуството. Така ли е?

Истина е, че никога не съм имала дефиниция за изкуството, нито за ароматите. От самото начало те вървят ръка за ръка. Ако го нямаше моето изкуство, нямаше да се роди и първият ми парфюм. Уханията са специални невидими посредници в арт проектите ми. След време някой от тях се превеждат в ароматни формули, а други не. Днес се вълнувам от свободата, която усещам при създаването им. Те вече не са само „нещо“, което върви с дрехата, а играят важна самостоятелна роля. Бъдещето им е любопитно и вълнуващо.

Каква игра „играят“ ароматите? Наясно ли сме с правилата им?

Уханията са сложни, защото играят със спомените ни. Убедена съм, че ние не се нуждаем от точните картини на преживяното, а от тяхната версия, която да ухае различно. Привлича ме точно този личен момент. Ароматите най-бързо отключват следите от случилото се, те имат много по-силно психологическо влияние от дрехите или грима. Създадените от мен парфюми са моите лични страстни вълнения. Само COVEN, един от любимите ми, е вдъхновен от исландските истории за вещици от средните векове. Докато „пишех“ формулата му, имах чувството, че влизам в техния образ и затова ароматът е с толкова различно сетивно измерение.

А каква е ролята им в сексуалното привличане?

Старомодно е да кажа, че са афродизиаци. Истина е, че играта им е важна при първата среща. Когато се запознах с мъжа ми, той ухаеше толкова интересно. Заинтригува ме с историята за парфюма си. Затова е важно да не ползвате грешните аромати, които не ви подхождат. Никога не посягайте към парфюм, за да влезете в образа на някой друг, да не сте себе си. Уханието като добрия партньор трябва да ви подхожда.

Как изглежда вашата лична колекция от аромати?

Огромна. Пазя около 200 аромата, създадени през последните няколко години. Събрала съм и много парфюми на различни брандове. Когато измислям нова формула, имам нужда да се връщам към старите си идеи.

Имате ли любим ритуал за красота?

Любимото упражнение за красота е стойка на ръце  за 30 секунди. Това е фонтанът ми на младостта, защото подобрява кръвобращението и дава нова енергия на кожата.

чети още

Обсесията Е-1027  

Обсесията Vespa

Създател на мита за Хемингуей е самият той

Обсесията от едно лице