В Р Е М Е – индивидуална изложба на Диляна Иванова/YEDA

ИВАН АСЕН 22 представя с изложбата „ВРЕМЕ“ продължението и надграждането в посока „модна колекция“ на авторския проект „ОТПЕЧАТЪК“ на Диляна Иванова/YEDA.

С изключително индивидуалния си авторски подход и интереса си към съвременен визуален превод на нашето културно наследство, Диляна интерпретира по своеобразен и нов начин символиката на орнаментите в българската шевица. Проектът започна миналата година с осем авторски мънистени пана с втъкани символи от знака Елбетица, знак за сила и защита, широко застъпен във везбената фолклорна орнаментика – безсловесна история, пренасяна от българката през вековете.

Създадената авторска колекция включва група уникални облекла от лен и памук, върху които са поставени черно-бели принтове с акценти в червено, произлизащи от създадените преди това от дизайнерката интериорни мънистени пана. 

„Колекцията е вдъхновeна от знака Елбетица и неговия отпечатък. Отпечатък, преминал по коридорите на Времето. Черно-бял, превърнал кода в щампа, приета в своята естетична рамка, без съдържанието, което носи.

Времето – река, отмила цветовете и запазила формата, дошла до нас за ползване. Ползването, съдържа ползата, когато върнем съдържанието.

Осем символа от знак за равновесие и съзидание.

Една история за вярата.

Буден Азът ти да бъде и огрян от Светлина

Тук Доброто да пребъде

Да събуди Любовта

Любовта е основата на живота, коренът на неговото продължение.

Има своята Воля и своите Стражи:

– безтелесен

– буркания

– утроба

– родже

– червената Богиня

– формата

– птицата

– бялата Богиня.“

                                   (Диляна Иванова)

Диляна Иванова завършва Националната Академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, София с бакалавърска степен в специалност „Промишлени изкуства – мода“. Изключителният й интерес към орнаментите и символите в българския фолклор я води до допълнителни обучения по обработка и техники в текстилния дизайн, мънистената украса в българската народна носия, везбени техники и шевици.

Диляна е активен участник със собствени модели за дизайнерските събития на ИВАН АСЕН 22, за голяма част от които е и автор на интериорното оформление.

Проектът е част от трилогията „Отпечатък-Време-Форма“, финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“2021 и „Едногодишен грант“.

Изложбата е до 28.05.

шоурум на ИВАН АСЕН 22

София, ул. Иван Асен II.22, ет.1

чети още

Една провокация на ИВАН АСЕН 22

Киното, което не очакваш

Сън в лятна нощ

Сенките в природата