В библиотеката на продължението на „Сексът и градът“

От анонсирането на продължението до първите снимки в мрежите и окончателното появяване на екран, новото продължение на сериала “Сексът и градът” внесе смут сред критици и фенове. Към това се прикачи и ставащото със съдбата на Крис Нот…

В сериала “Просто ей така“ е отделено много внимание на детайлите, особено на книгите, някои от които са поставени така, че зрителят да ги забележи. Процесът на тяхното избиране е бил дълъг и внимателно реализиран и тъй като продуцентите искали книгите да бъдат актуални, получавали някои от тях още преди да се появят на пазара. Само за Кари и нейния офис са били набавени 120 книги, в подбора им е участвала и самата Сара Джесика Паркър. Преди снимането на всяка сцена тя избирала коя книга ще носи със себе си героинята й. Някои от тях разглеждат расовото напрежение, други са за трансджендъри, има и книги, чиито автори са жени или представители на малцинства, както и такива, които претендират, че следват развоя на краткия разказ. Ще представим някои от тях:

Fight Night – Mириам Тейвс

Тази история за силните жени наднича от чантата на Кари, докато чака реда си за физиотерапия при привлекателния Трейвис. Книгата разкрива съдбата на три поколения жени от перспективата на най-младата от тях, внучката на Свив, която е получила неконвенционалното си образование от своята баба. Тази книга вероятно е била много важна за Паркър, защото е видяна при заснемането на сцена, която не е влязла в сериала.

Rainbow Milk (Дъгово мляко) – Пол Мендес

Книгата е на масата близо до Кари на един пикник, по време на който Шарлот изговаря една проблематична, но сега вече позната фраза. В книгата се разглежда темата за расовата и половата идентичност, главният герой е чернокож хомосексуалист, който бяга от дома си, след като членовете на семейството му научават за сексуалната му ориентация.

Who They Was – Гейбриъл Краузе

Тази книга, включена през 2020 г. в по-широкия подбор за наградата „Букър“, е автобиографичен роман. Действието се развива в известно с криминалното си насилничествоподземие на Лондон. Авторът бил искрено изненадан, когато видял книгата си в сериала, и заявил, че това е било желание, което дори не съзнавал до момента, в който то се сбъднало.

Момчетата от Никел – Колсън Уайтхед

Виждаме полуотворена тази книга на кревата на Кари малко преди интимната сцена между Миранда и Че Диаз в кухнята й. Книгата,  избрана от Сара Джесика Паркър, разказва историята на две момчета, изпратени в едно ужасно училище за преобразование на младежта, каквото действително съществувало във Флорида през 60-те на миналия век. Книгата получава Пулицерова награда и похвалите на списание „Тайм“.

Quit Like A Woman: The Radical Choice to Not Drink in a Culture Obsessed with Alcohol – Холи Уитакър

Интересното е, че Миранда поръчва тази книга по интернет, когато е пияна. Книгата предлага феминистки подход към трезвеността, осмислен така, че да помогне на жените да престанат да пият. Една от най-известните личности, която е имала успех с този метод, е Криси Тейгън.

чети още

На ръба на надеждата – какви тенденции предвижда Мариан Залцман за 2024 г.

Cosmic SnowWhite

„непознатиТЕ“ по следите на четвероевангелието на Иван Александър в Румъния 

Newcomer’s Weeks #2/2023