Бангладеш – мечтата на художника

фотография Георги Тошев и #visitbangladesh2022

Страната предлага пътешествие извън познатите туристически дестинации

Бангладеш е една от малкото страни в Южна Азия, която тепърва ще бъде изследвана.  Тя предлага деликатна и отличителна атракция и определено не е толкова туристически разработена дестинация като Непал или Индия.  

Бангладеш е като сбъдната мечта на художник с богат гоблен от цветове и текстура. Традиционният акцент в туристическата индустрия винаги е бил върху материалните удобства, предлагани от дадена страна, а не върху нейния действителен чар. Това е причината, поради която Бангладеш рядко се отбелязва в туристическите карти на света.

Бангладеш е забравената страна на субконтинента.  Това е земя на реки, острови и делти. Дом на удивителните сто и шестдесет милиона души.  

Бангладеш е изживяване от първа ръка на селски туризъм, култура и история, археология и архитектура. Навлизане в дива природа, опознаване на племенен живот, разходка с дървена лодка.

Това далеч не е просто „мини-Индия“ – Бангладеш има култура, енергия и усещане за себе си.  

Днес страната се развива и предлага нов различен туристически продукт, който тепърва ще привлича туристи, готови за неочаквани преживявания.. 

Моите лични препоръки:

  1. Задължителна обиколка на вибриращата столица Дака. Огромният град е един от най-населените в света.  Това е изключително завладяващо място за всеки, който обича хората да гледат и да се срещат с местните жители.  В пълен контраст са селските села на чарите, пясъчните острови на безбройните реки в страната. Тук животът изглежда не се е променил много от поколения.
  2. Посещение на занаятчийството в района на Тангиле
  3. Местните пазари, улици, магазини
  4. Кокс пазар – великолепна плажна ивица, приятни заведения 
  5. Будиският манастир Пахарпур, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.  Посетете хиндуистките храмове в Путия.
  6. Средновековна ислямска архитектура в района Раджшахи
  7. Обиколка с лодка в свещената река Ганг.
  8. Индуският храм от колониален период
  9. Сундарбанс – най-голямата мангрова гора в света – обитава маймуни, елени, крокодили и неуловимия бенгалски тигър.
  10. Рибарско селище и дегустация на риба

Непознатата страна 

Това е земя с огромна красота, стотици серпентини реки, кристално чисти водни езера, заобиколени от вечно зелени хълмове, буйни тропически дъждовни гори, красиви каскади от градини със зелен чай, най-голямата в света мангрова гора, запазена като световно наследство, дом на кралския бенгалски тигър и  дивите животни, писукането на птици сред зелените дървета, вятърът в оризовите полета, изобилието от слънчева светлина, най-дългият естествен морски плаж в света, богато културно наследство, реликви от древни будистки цивилизации и колоритен племенен живот, – Бангладеш създава незабравимо впечатление за земя  на мира.

Земя на реки

Бангладеш е сплетен от повече от 700 реки, създавайки възхитително тучен пейзаж с повече нюанси на зелено, отколкото някога сте си представяли.  

Пътуването с лодка е начин на живот тук и предоставя страхотна възможност да видите страната от по-необичаен ъгъл.  

Това е една от най-гъсто населените страни в света, но след като бавно се носите надолу по реката с малка дървена гребна лодка, е лесно да си представите, че имате всичко само за себе си.  Независимо дали пътувате до забързаната Дака или до мангровите гори на Sundarbans, големи и малки лодки ще ви помогнат да изследвате богатствата на Бангладеш.

 Богатства 

Мангровите гори и тигрите в националния парк Sundarbans са най-известната атракция на Бангладеш, но страната има множество по-малко известни атракции, които чакат да бъдат открити.  

Акцентите включват будистките останки в Пахарпур и джамиите и мавзолеите от 15-ти век на Багерхат, като и двете са обекти на световното наследство на ЮНЕСКО.  Въпреки че съвременният Бангладеш е мюсюлмански, неговите хълмисти райони все още са дом на будистки и християнски племена адиваси, докато храмовете в Дака и извън нея свидетелстват за влиянието на индуската култура върху страната.

 Излизането от утъпкания път е нещо като клише за пътуване в наши дни, но Бангладеш е някъде, където туризмът остава в начален стадий.  Лесно е да получите усещането, че правите първа копка тук.  

 Време за път 

Най-доброто време за посещение на Бангладеш несъмнено е през сухия сезон, от ноември до март.  Април и май могат да донесат потискащи температури, докато юни до септември е сезонът на мусоните с много силни дъждове.  Бангладеш е добре известен със силните наводнения, които често идват от Хималаите през този период, които често са опустошителни за местните общности.

чети още

Магическата вселена на Мароко

U2 с поглед към миналото

Europe: Третият хедлайнер на MIDALIDARE ROCK IN THE WINE VALLEY

Да рисуваш мода