„Алеята на кошмарите“ – първият филм на Гийермо дел Торо след Оскар

Новият филм “Алеята на кошмарите” на Гийермо дел Торо, носител на Оскар за “Формата на водата”, би трябвало да бъде представен премиерно през месец декември. Това е римейк на култова творба от 40-те години на миналия век, главните роли в него изпълняват Брадли Купър и Кейт Бланшет.

Филмът се базира на роман на Уилям Линдзи Грешам и пресъздава историята на панаирджийски маг с необикновената дарба да манипулира хората само с няколко подбрани думи. Действието на филма се развива през 40-те години на миналия век в света на тогавашния американски шоу бизнес, героите са безделници, шарлатани и фатални жени, наподобяващи герои на ноар трилъри. Романът е екранизиран за пръв път през 1947 г., когато снимането на филм за мрачната страна на шоу бизнеса не е струвало много.

Като режисьор и сценарист, Гийермо дел Торо очаква той да бъде съпроводен с бележката “забранен за лица под 17 години.” “Това е и първият ми шанс да направя такъв вид филм, който ще удари обществото под кръста, споделя дел Торо и добавя, че във лентата няма нищо свръхестествено и всичко е само чиста, но наистина мрачна история”.

Новият филм на дел Торо е една от най-очакваните кинотворби на годината и филмовите портали прогнозират, че с него той отново ще се впусне в надпреварата за наградата на Американската филмова академия.

Междувременно дел Торо поставя и своята анимационна версия на “Пинокио”, очаквайки тя да се появи на Нетфликс през тази година. Режисьорът подчертава, че неговата филмова творба по нищо не прилича на оригиналния филм на Дисни.  

чети още

Киното, което не очакваш

Сън в лятна нощ

В Р Е М Е – индивидуална изложба на Диляна Иванова/YEDA

Сенките в природата